Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Κλείνει φέτος τα 60 χρόνια ζωής

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Κλείνει φέτος τα 60 χρόνια ζωής
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα 60 χρόνια κλείνει φέτος ένας από τους πλέον επιτυχημένους και «νεανικούς» πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έγινε κιόλας 60 χρονών, αλλά…δεν νοσταλγεί. Αντίθετα. «Βλέπει Πανοραμικά» («Overview Effect») και «στοχεύει» στο μέλλον Είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – ένας από τους παλαιότερους, τους πλέον επιτυχημένους (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά και πλέον «νεανικούς» πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης και της χώρας.

Με θεματική το …«Overview Effect» (Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), – ή απλούστερα και κατανοητότερα «όταν κοιτάς από ψηλά – μοιάζει η γή με ζωγραφιά» (κι είναι θέμα οπτικής του καθένα τα χρώματα και τα σχήματα της «ζωγραφιάς») -, Φεστιβάλ Κινηματογράφου επανέρχεται στην 60η του διοργάνωση από την ερχόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Συνολικά στη διάρκεια της φετινής επετειακής διοργάνωσης στο φεστιβάλ θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.α) και 59 μικρού μήκους ταινίες απο 51 συνολικά χώρες του πλανήτη.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 31 Οκτωβρίου στο «Ολύμπιον» με το φίλμ «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπόμπακ και κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό «Τζότζο» (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτ που απέσπασε το μεγάλο βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – πέραν του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες) αναμένονται οι προβολές των καλύτερων Βαλκανικών ταινιών («Ματιές στα Βαλκάνια») , οι ριζοσπαστικές ταινίες το πλαίσιο του Film Forword, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» κ.α, αλλα και τα αφιερώματα:

– Στον «Πάπα του Trash» -τον αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Τζον Γουότερς, τον καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα και την αγγλίδα δημιουργό Τζοάνα Χόγκ (αναμένονται και οι τρείς στη Θεσσαλονίκη) αλλά και το αφιέρωμα στον αναρχικό του γιουκοσλάβικου σινεμά Ντούσαν Μακαβέγιεφ 1932-2019 (τον γνωστό στην Ελλάδα από το θρυλικό φίλμ «Sweet movie» – με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη και την σκηνή του αενάως κινούμενου πλοίου με τη μορφή του δακρυσμένου Κάρλ Μάρξ στην πλώρη του – ένας θρήνος για μια σειρά ιδεών που δεν έγιναν ποτέ πράξη) αλλά και οι προβολές μιας σειράς ταινιών που κατεδαφίζουν νοοτροπίες, που υψώνουν φραγμούς και τείχη, ανάμεσα στους ανθρώπους στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι”.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα εικαστικά δρώμενα – στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:

– Αφιέρωμα στον ΚΑΙ εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.

– «Overview Effect – Encountering the Cosmos»: Έκθεση με έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.

– Έκθεση φωτογραφιών και βίντεο στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του αλλά και… 120 φωτογραφίες με αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ που θα “ κρυφτούν” σαν…θησαυρός μνήμης και ζωής περασμένων δεκαετιών και οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να…ανακαλύψουν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση «Βρες το Φεστιβάλ».

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,3 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που εξασφαλίστηκε κατά 50% με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και το υπόλοιπο με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος χορηγών. «Το Φεστιβάλ γίνεται 60 ετών. Γιορτάζει τα 60 χρόνια του και όμως είναι ακόμη νέο με νέες δράσεις νέες προτάσεις», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, (στο πλαίσιο παράλληλης συνέντευξης τύπου με την Αθήνα – η οποία ωστόσο δεν έγινε δυνατόν να πραγματοποιηθεί).

«Με τις δράσεις θέλουμε να έχουμε μια διακριτή θέση στα φεστιβάλ της Ευρώπης, όπου είναι ανταγωνιστικό το περιβάλλον. Είναι κομβική χρόνια, όχι μόνο κοιτάζοντας πίσω αλλά προσπαθώντας να δοκιμάσουμε το έδαφος για τα επόμενα χρόνια», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του προγράμματος του ΦΚΘ, Γιώργος Κρασσακόπουλος. Η προπώληση των εισιτηρίων για τη φετινή διοργάνωση ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play