Μεταναστευτικό: Εκτός ελέγχου οι καταυλισμοί σε Λέσβο και Σάμο

Μεταναστευτικό: Εκτός ελέγχου οι καταυλισμοί σε Λέσβο και Σάμο
Μεταναστευτικό: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες, που φιλοξενούνται στη Μόρια, ενώ στη Σάμο η αναλογία κατοίκων και μεταναστών φτάνει πλέον τους έναν προς έναν.

Μεταναστευτικό: Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βρεθεί η κατάσταση τόσο στη Λέσβο όσο και στη Σάμο, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή στη Μόρια βρίσκονται πλέον 15.255 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός κατά τι αυξημένος από τους 13.070 της περασμένης εβδομάδας, ενώ στη Σάμο άπαντες φοβούνται για τα χειρότερα μετά και επεισόδια που έλαβαν χώρα προχθές και είχαν ως αποτέλεσμα να καεί μεγάλο μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο από 648 ανθώπους που είναι η χωρητικότητά του φιλοξενεί περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την εκρηκτική κατάσταση, στην οποία ζουν οι κάτοικοι περιέγραψε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, με δεδομένο μάλιστα, ότι το ΚΥΤ βρίσκεται ουσιαστικά εντός της πόλης. «Μιλάμε για φαβέλες. Προσπαθώντας να φτιάξουν σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα στο χώρο γύρω από το ΚΥΤ έχουν αποψιλώσει τέντες από παλιά ξενοδοχεία, υλικά από σπίτια, η βρωμιά από τα λύματα είναι αδιανόητη. Κινδυνεύουμε όλοι», είχε δηλώσει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα 104,6».

Παράλληλα, ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, έθεσε «προθεσμία» 48 ωρών προκειμένου να αρχίσει μαζική αποσυμφόρηση. Όπως πρόσθεσε είναι κατανοητό ότι σ’ αυτό το διάστημα δεν μπορεί να αδειάσει πλήρως ο καταυλισμός, αλλά μπορεί να γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τη στιγμή μάλιστα, που πλέον η αναλογία κατοίκων του νησιού -προσφύγων/μεταναστών τείνει προς το ένας προς έναν. Πάντως, μέσα στην ημέρα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα οι 12 συλληφθέντες για τα προχθεσινά επεισόδια στη Σάμο.

Μεταναστευτικό: Τι ανέφερε ο γερμανικός Τύπος για τα επεισόδια στη Σάμο

Στα νέα πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ προσφύγων στη Σάμο αναφέρεται με εκτενή του δημοσιεύματα ο γερμανικός Τύπος. Σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel σημειώνεται όσον αφορά την φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό: «Αρχικά δεν ήταν σαφές πώς ξέσπασε η φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel γύρω στις 7 μ.μ. υπήρξε μια πολύ βίαιη συμπλοκή ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς αιτούντες άσυλο κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις Σύροι. Μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο…. Αργότερα διαδόθηκαν φήμες στον καταυλισμό ότι ένας πρόσφυγας πέθανε κατά τη συμπλοκή. Τότε ξέσπασαν νέες συμπλοκές και αυτή τη φορά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να χωρίσει τους πρόσφυγες».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Στο λεγόμενο hotspot της Σάμου, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές, διαβιούν 5.768 αιτούντες άσυλο… ο καταυλισμός κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 648 άτομα. Από το καλοκαίρι η κατάσταση έχει εμφανώς χειροτερεύσει. Έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τον Αύγουστο ήρθαν 9.300 πρόσφυγες και τον Σεπτέμβριο 12.000».

Μεταναστευτικό: Πάνω από 15.000 άνθρωποι στη Μόρια – Οι αναλυτές προβλέπουν μεγαλύτερη «εκτόξευση»

Την ίδια ώρα ραγδαία είναι η αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς από τους 13.070 που φιλοξενούνταν την περασμένη εβδομάδα, πλέον ο αριθμός έχει φτάσει στους 15.255, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις 16.500 τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, δυναμικότητας μόλις 3.000 ατόμων, είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη, παρά την πρόσφατη μεταφορά στην ενδοχώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων.

Η εντυπωσιακή δυναμική των αριθμών στη Μόρια, που μεταβάλλονται κατά χιλιάδες στη διάρκεια της ίδιας μέρας, αποτυπώνει τις διαστάσεις του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος δυσκολεύοντας επικίνδυνα τη διαχείριση του, λόγω της συνεχούς αύξησης των ροών από την Τουρκία, με την κυβερνητική απόφαση για αποσυμφόρηση των νησιών να εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα 8-14 Οκτωβρίου φιλοξενούνταν στο στρατόπεδο «Παραδέλλη» στη Λέσβο 13.060 μετανάστες και πρόσφυγες.

Για το λόγο αυτό η «98η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχιπελάγους» υπέγραψε σύμβαση παροχής πλήρους διατροφής με ένωση εταιρειών μαζικής εστίασης «13.060 ατόμων με δυνατότητα επέκτασης των τροφοδοτούμενων ατόμων έως 14.000 εάν απαιτηθεί», διάρκειας 7 ημερών αντί του ποσού των 499.234,50 ευρώ.

Μια αντίστοιχη σύμβαση υπογράφηκε και την περασμένη Δευτέρα (14/10) για τη σίτιση 13.070 ατόμων του καταυλισμού για το διάστημα 14-20 Οκτωβρίου αντί ποσού 499.859,85 ευρώ. Λίγο αργότερα όμως την ίδια μέρα με απόφαση του ο διοικητής της «98ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχιπελάγους»», υποστράτηγος Χρήστος Πουλιανίτης τροποποίησε τη σύμβαση σίτισης επικαλούμενος την αύξηση των ροών. Η τροποποίηση αφορούσε στον μέγιστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που σιτίζονται στη Μόρια, και από 13.070 άτομα, που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τελικά θα σιτιστούν 15.255 με δυνατότητα επέκτασης της παροχής πλήρους διατροφής σε 16.500 άτομα κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

«Εγκρίνουμε την τροποποίηση της (στ) σχετικής σύμβασης, όσον αφορά στο μέγιστο αριθμό σιτιζομένων, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.)/Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) Προσφύγων και Μεταναστών, Στρδο «ΠΑΡΑΔΕΛΛΗ» νήσου Λέσβου, από 13.070 σε 15.255 άτομα, με δυνατότητα επέκτασης των τροφοδοτούμενων ατόμων σε 16.500 εάν απαιτηθεί και το χρονικό διάστημα παροχής υπηρεσιών σίτισης, από 07 ημέρες σε 06 (από 14 έως και 19 Οκτωβρίου 2019), εντός της διατιθέμενης, με το (γ) όμοιο, πίστωσης, λόγω αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play