48ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Επίσημα εγκαίνια στο Ζάππειο

48ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Επίσημα εγκαίνια στο Ζάππειο
48ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Περισσότεροι από 200 εκδότες φιλοξενούνται σε πάνω από 170 περίπτερα στο Ζάππειο.

48ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Στις πολυπρισματικές διαστάσεις της λογοτεχνίας, η οποία εμπνέει και πρωταγωνιστεί σε τέχνες όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική, είναι αφιερωμένο το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) από την Κυριακή 30 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν εχθές Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Γύρω από αυτόν τον άξονα, το αφιέρωμα «Η λογοτεχνία επί σκηνής» και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», θα αναπτύξει διαδραστικές συζητήσεις και ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και θεατρικά δρώμενα. Έτσι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να εξοικειωθούν με την έλξη και η γοητεία που ασκεί η λογοτεχνία εδώ και αιώνες στις άλλες τέχνες.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, Γρηγόρης Πλαστάρας, «το Φεστιβάλ Βιβλίου κλείνει σχεδόν πενήντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, έχει καθιερωθεί και αναγνωριστεί ως θεσμός και αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση και πρόταση επικοινωνίας, ιδίως με το αφιέρωμα «Η λογοτεχνία επί σκηνής», που έχει ως σκοπό να υποδείξει τους εσωτερικούς δεσμούς ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη θεατρική, την κινηματογραφική και τη μουσική παραγωγή μέσα από τους πλέον καταξιωμένους εκπροσώπους τους».

Και προσθέτει: «Τρεις σκηνές θα λειτουργούν επί καθημερινής βάσεως στο Ζάππειο για να αποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διευρυνθεί σε σκηνικό επίπεδο η λογοτεχνία, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν, και πάλι επί καθημερινής βάσεως, συνεχείς παρουσιάσεις βιβλίων, όπως και δεκάδες λογοτεχνικές εκδηλώσεις».

Η θαλασσινή αύρα της αφίσας και του εξωφύλλου του καταλόγου του Φεστιβάλ, έργο της ζωγράφου Μαρίας Φιλοπούλου, παραπέμπει στο καλοκαίρι που δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά και στην παραμυθία ή την ψυχική ανάταση την οποία προσφέρει το βιβλίο στον αναγνώστη.

Στην ετήσια γιορτή του βιβλίου λαμβάνουν μέρος, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, «περισσότεροι από 200 εκδότες οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε πάνω από 170 περίπτερα. Η φετινή συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και κάθε προσδοκία».

Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος, πέρα από τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και το Θέατρο Τέχνης, το παρών θα δώσουν το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, το Αναλόγιο Φεστιβάλ και μεγάλος αριθμός έγκριτων καλλιτεχνών. Οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες και οι προβολές αρχειακού υλικού, θα διανθίσουν το Φεστιβάλ Βιβλίου, προδίδοντάς του μιαν εορταστική νότα. Για τη γενική διοργάνωση θα συνεργαστούν, επίσης, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο και η ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού). του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, θεατρικό αναλόγιο σε επιμέλεια της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαρίας Τσιμά.

Ηθοποιοί της μεγάλης καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα έργα που έχουν ανέβει στις σκηνές του ΚΘΒΕ. Το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια παρουσίασε έργα που στηρίχθηκαν σε σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα, όπως το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, το «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Ναρ, το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου (Κ. Χατζής), το «Υπέρ Ελλάδος» της Σοφίας Νικολαΐδου, τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της ‘Αλκης Ζέη και το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς (Μ. Χάντον). Τη χειμερινή περίοδο 2019-2020, το ΚΘΒΕ τιμά τον Νίκο Μπακόλα και το έργο του.

Ο ‘Ακης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή τη «Μεγάλη πλατεία» του Νίκου Μπακόλα, ένα εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Επιπροσθέτως θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα της Αγλαΐας Βετεράνι «Εδώ ουρανός».

Ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30. Παρασκευή και Σάββατο: 18:00-23:00. Κυριακή: 10:30-15:00 και 18:00-22:30.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play