Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: Έτσι κλέβουν τους τραπεζικούς κωδικούς σας

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: Έτσι κλέβουν τους τραπεζικούς κωδικούς σας
Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: Ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας δίνει οδηγίες στους πολίτες για το πώς να προστατευτούν από τα κυβερνοεγκλήματα.

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα τηλεφωνήματα απάτες με σκοπό να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες από τα θύματα. Οι δράστες παριστάνουν τους τεχνικούς μεγάλων εταιριών που δήθεν προσπαθούν να λύσουν κάποια τεχνικά προβλήματα στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω ζητάνε από τα θύματα τους να εγκαταστήσουν ένα πρόγραμμα που θα τους λύσει τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα αυτό δίνει την δυνατότητα στους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες του υπολογιστή. Ο στόχος στους είναι να αποσπάσουν σημαντικά στοιχεία όπως τραπεζικοί λογαριασμοί. Σε περίπτωση που κάποιος τους δώσει πρόσβαση παράλληλα έχει εκθέσει σε κίνδυνο:

  • λογαριασμούς e-banking,
  • λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
  • φωτογραφίες και βίντεο,
  • ιστορικό περιήγησης,
  • κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.

Όλα τα παραπάνω αποκάλυψε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι».

Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους. Ωστόσο αν κάποιος έχει ήδη πέσει θύμα πρέπει να κάνει μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά.

  • άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,
  • επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup)
  • εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας
  • αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς)
  • άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε

Πως θα κάνετε φραγή στα ανεπιθύμητα νούμερα ανάλογα τον πάροχο της καρτοκινητής σας:

  • Wind

Στέλνετε τη λέξη STOP στο 1213

Για άρση φραγής ή πρόσβαση και πάλι στους πενταψήφιους αριθμούς SMS, ο πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Εξυπηρέτησης της WIND στο 13800.

  • Vodafone

Καλώντας στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Vodafone, στο 13830* για ιδιώτες συνδρομητές Καλώντας στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Vodafone, στο 1399** για Επαγγελματίες Στέλνοντας STOP στους 5ψήφιους αριθμούς από τους οποίους λαμβάνεις τα σύντομα μηνύματα τρίτων εταιρειών (Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης). Με αυτόν τον τρόπο η φραγή ενεργοποιείται μόνο στα συγκεκριμένα 5ψήφια.

  • Cosmote

Hλεκτρονική αίτηση στο cosmote.gr ή τηλεφωνικά στο 13888.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play