Σεισμός τώρα: Νέα ισχυρή δόνηση στην Αθήνα
Σεισμός τώρα: Ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή πριν από λίγα λεπτά στην Αθήνα. Είχε μεγάλη ένταση αλλά μικρή διάρκεια. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 4,1 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο τη Μαγούλα. Το βάθος είναι 2 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο είναι 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού που ταρακούνησε την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.
Ο σεισμός αυτός, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον σεισμό των 5,1 ρίχτερ που έγινε στις 19 Ιουλίου 2019 και ταρακούνησε όλη την κεντρική Ελλάδα και την Αθήνα. Ο κ. Τσελέντης είπε ακόμα ότι τέτοια γεγονότα θα συμβαίνουν και μήνες μετά τον κύριο σεισμό
Λέκκας: Περιμέναμε τον μετασεισμό
«Ήταν ένα γεγονός αισθητό σε όλη την Αττική, το μέγεθός του πρέπει να είναι 4,3 Ρίχτερ. Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις του στην ΕΡΤ και συνέχισε:
«Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,3 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία». «Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής», πρόσθεσε.
Οδηγίες αντιμετώπισης σεισμού
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Κάθε χρόνο γίνονται αρκετοί σεισμοί, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να πλήξουν την περιοχή στην οποία κατοικείς. Ο σεισμός δεν πρέπει να σε φοβίζει. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όπως ο αέρας και η βροχή. Είναι το κούνημα του εδάφους, εξαιτίας της κίνησης των πλακών, που πάνω τους βρίσκονται οι ήπειροι της γης. Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ κι η οικογένειά σου, είναι να ενημερωθείτε για το πώς θα τον αντιμετωπίσετε.
Πριν τον σεισμό
Ενημερώσου για το σεισμό. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Δε μπορούμε να τον αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε. Συζήτησε το με τους φίλους και την οικογένεια σου Δίδαξε τους εσύ αυτά πoυ ίσως εκείνοι δεν γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να εκπαιδευτείς στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του σχολείου σου και να συμμετέχεις υπομονετικά στις ασκήσεις ετοιμότητας που γίνονται σχετικά με αυτό
Πρέπει να γνωρίζεις που βρίσκονται οι έξοδοι από τις οποίες θα διαφύγει. Προσπάθησε να διατηρήσεις τους διαδρόμους, ανάμεσα από τα θρανία στη σχολική αίθουσα, ελεύθερους από σακίδια κι άλλα αντικείμενα, έτσι ώστε να μπορείς να διαφύγεις εύκολα σε περίπτωση ανάγκης
Κατά τη διάρκεια του σεισμού
- Κράτησε την ψυχραιμία σου
- Άκουσε το δάσκαλό σου, ο οποίος εκείνη την ώρα θα σε καθοδηγήσει με τις οδηγίες του
- Μην τρέξεις προς την έξοδο
- Μπες αμέσως κάτω από το θρανίο σου και κράτησε το πόδι του με τα χέρια σου
- Μείνε μακριά από τον πίνακα, τις βιβλιοθήκες και τα βαριά έπιπλα, που περιέχουν μικρά και μεγάλα αντικείμενα, βιβλία, κ.ά.
- Μείνε μακριά από τα παράθυρα και τις τζαμαρίες. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς από τα τζάμια που μπορεί να σπάσουν. Μη βγεις σε μπαλκόνι.
- Αν δε βρίσκεσαι στην τάξη σου και δεν υπάρχει κάτι να καλυφθείς εκεί κοντά, είναι προτιμότερο να μείνεις στη θέση σου. Απλά γονάτισε και σκύψε όσο περισσότερο μπορείς, βάζοντας τα χέρια σου στο κεφάλι και τον αυχένα, έτσι ώστε να τα προστατεύσεις
- Αν βρίσκεσαι στην αυλή, μείνε εκεί. Κρατήσου μακριά από το ίδιο το κτίριο του σχολείου, από μαντρότοιχους, από δένδρα, από στύλους της ΔΕΗ και από καλώδια.
Μετά τον σεισμό
- Ακολούθησε τις οδηγίες των δασκάλων και των καθηγητών σου και αφού λήξει ο σεισμός, βγες από την αίθουσα και το κτίριο, έξω στην αυλή, χρησιμοποιώντας τις σκάλες.
- Μη χρησιμοποιήσεις τον ανελκυστήρα, αν υπάρχει. Μετά το σεισμό γίνονται, πολλές φορές, διακοπές ρεύματος και μπορεί να εγκλωβιστείς
- Περπάτα ήρεμα
- Μη σπρώχνεις. Θυμήσου ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται από τον πανικό και τα σπρωξίματα
- Μην τρέχεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσεις, να πέσεις και να πέσουν κι άλλοι πάνω σου
- Έξω στην αυλή, παρέμεινε στο χώρο που σου έχουν υποδείξει οι δάσκαλοι και καθηγητές σου, υπομονετικά.
- Μετά το σεισμό, ακολουθούν μετασεισμοί, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από τον κυρίως σεισμό.
- Μην αγγίζεις πεσμένα καλώδια. Κινδυνεύεις από το ηλεκτρικό ρεύμα
- Μη χρησιμοποιήσεις το κινητό σου τηλέφωνο, αν έχεις, εκείνη την ώρα. Θα δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα τηλεφωνικά δίκτυα υπερφορτώνονται σ΄αυτές τις περιπτώσεις. Οι γονείς σου γνωρίζουν που βρίσκεσαι και θα έρθουν να σε παραλάβουν μόλις μπορέσουν.
- Αν χρειάζεσαι οτιδήποτε μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον από τους δασκάλους σου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας