Αντικαπνιστικός νόμος: Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης
Αντικαπνιστικός νόμος ή αλλιώς… κάπνισμα τέλος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία προχωρά στην άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με εντολή Μητσοτάκη. Αν και οι καπνιστές στη χώρα μας -από το 2002 που ψηφίστηκε ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος – μειώθηκαν, η ασυδοσία όσων καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους εις βάρος της υγείας όλων των υπολοίπων παραμένει και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.
Η νικοτίνη είναι παντού… σε σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ιδιαίτερα στους ανοικτούς – π.χ. Αττική, Πετράλωνα, Καλλιθέα- όπου οι σεκιούριτι κάνουν τα στραβά μάτια), σε εργασιακούς χώρους – όπου κανείς δεν μιλάει υπό τον φόβο της απόλυσης- ακόμη και σε αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων. Μέχρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου παραπονέθηκε ότι μύριζε τσιγαρίλα κι έδωσε εντολή να απαγορευτεί το κάπνισμα.
Παράπλευρα θύματα οι παθητικοί καπνιστές και ιδιαίτερα τα παιδιά. «Είναι πολύ περισσότεροι οι θάνατοι και τα προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, αν σκεφτείτε όχι μόνο τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά, εκεί είναι ο στόχος μας να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη δυνατότητα υγείας στους ανθρώπους από τον καπνό» δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στην εκπομπή «Leaders» του StarX.
Η κυβέρνηση θέλει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τι αλλάζει; Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παραβάσεων εντός εξαμήνου.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημίας που δημιουργεί το ανεξέλεγκτο κάπνισμα σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες… ακόμη σε παιδικές χαρές. Το 2018 καταγράφτηκαν στη χώρα μας 9.964 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα (εκ των οποίων 7.862 άντρες και 2.102 γυναίκες) και πάνω από 8.300 περιστατικά ασθενών που διαγνώσθηκαν με άλλους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα (π.χ. καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου και της στοματικής κοιλότητας).
Επιπλέον, συναφείς μελέτες περιγράφουν τις αντιφάσεις που «πνίγουν» τους δημόσιους χώρους από τον καπνό του τσιγάρου. Η χώρα μας κατατάσσεται 3η στη λίστα των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ επιβάλλει από τους πιο τιμωρητικούς φόρους στον καπνό, όντας 4η στη σχετική κατάταξη, πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.
Εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στην αυστηρότητα του νομοθέτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Nanny State Index για το 2019 – που παρουσίασε πρόσφατα το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Policy Information Center (EpiCENTER) – η Ελλάδα είναι η 5η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είναι κάποιος καπνιστής. Το οξύμωρο όμως είναι – υπό το πρίσμα των αυστηρών νόμων και υπουργικών αποφάσεων – ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως.
Καρκίνος
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κάθε χρόνο χάνεται από τον καρκίνο του πνεύμονα πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού, όπως η Ικαρία ή η Λέρος. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τους άλλους καρκίνους και τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, ο αριθμός των θανάτων θα εξαφάνιζε σε λίγα χρόνια τόσο πολλούς συμπολίτες μας, όσο ο πληθυσμός των νησιών των Κυκλάδων.
Ομως, παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η ελληνική πολιτεία συνέχιζε να… κλείνει το μάτι στους καπνιστές, εν απουσία ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού.
Για την ιστορία, το 2018 και έπειτα από πλήθος δημοσιευμάτων περί κυβερνητικής απάθειας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επανέφερε το ζήτημα της εντατικοποίησης των ελέγχων και προστίμων σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας