Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Νεκρή 17χρονη Ιταλίδα – Διάψευση στα περί θανάτου από Έμπολα
Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Έχασε τη μάχη με τη ζωή το πρωί της Τετάρτης, κοπέλα 17 ετών από την Ιταλία, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Νίκαια από τη Νάξο, έχοντας υψηλό πυρετό. Η κοπέλα, η οποία εμφάνιζε αιμορραγικά συμπτώματα, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Νίκαιας και σύμφωνα με τη διάγνωση που έγινε από τους γιατρούς στη Νάξο, είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο εμφάνισης του ιού Έμπολα. Όλα θα φανούν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, τα οποία θα βγουν αύριο, Πέμπτη.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Νάξου, από το οποίο πέρασε αρχικά η άτυχη νεαρή, λαμβάνει ήδη προληπτική αγωγή για παν ενδεχόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και με το προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, που βρίσκεται σε επιφυλακή, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πάντως, οι γιατροί που ήρθαν αντιμέτωποι με το περιστατικό στη Νίκαια, σε επικοινωνία που είχαν με το iatropedia.gr, διέψευσαν κάθε πιθανότητα για τον ιό Έμπολα, συνιστώντας σε άπαντες ψυχραιμία, μέχρι να βγει το πόρισμα των εξετάσεων της Πέμπτης.
«Η μόνη διάγνωση που υπάρχει είναι ότι δεν πρόκειται για Έμπολα», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας, που προσφάτως βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο. «Η αιτία του θανάτου είναι υπό διερεύνηση υπό την ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ», τόνισε ο Ευθύμιος Γεωργόπουλος, διοικητής του νοσοκομείου της Νίκαιας.
Έμπολα: Ο ιός που σκορπά τον τρόμο
Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον Ιός Έμπολα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου (κυρίως πίθηκοι ή φρουτοφάγα χειρόπτερα) Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον. Πιστεύεται ότι τα φρουτοφάγα χειρόπτερα μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό, χωρίς να μολυνθούν. Μόλις επέλθει μόλυνση σε ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Οι άντρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες. Για να γίνει η διάγνωση, συνήθως εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως ελονοσία, χολέρα και άλλοι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, τα δείγματα αίματος ελέγχονται για ιογενή αντισώματα, ιικό RNA, ή για τον ιό καθαυτόν.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια. Στις προσπάθειες για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν μολυνθεί περιλαμβάνονται είτε η από του στόματος θεραπεία ενυδάτωσης (η πόση ελαφρώς γλυκού ή αλμυρού νερού) ή τα υγρά με ενδοφλέβια έγχυση. Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας