Sotheby’s: Βγάζει σε δημοπρασία μια μπούκλα από τα μαλλιά του Μπετόβεν

Sotheby’s: Βγάζει σε δημοπρασία μια μπούκλα από τα μαλλιά του Μπετόβεν
Ο οίκος Sotheby's βγάζει στο "σφυρί" μια μπούκλα από τα μαλλιά του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

Μια μπούκλα από τα μαλλιά του Γερμανού συνθέτη και πιανίστα Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο αύριο, Τρίτη. Ο Μπετόβεν θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών και μια μπούκλα από τα μαλλιά του είναι περιζήτητη. Η απόκτησή της σίγουρα θα κάνει περήφανο τον κάτοχό της, αναφέρουν οι διοργανωτές της δημοπρασίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το ξεχωριστό αυτό κομμάτι, η αξία του οποίου εκτιμάται μεταξύ 15.000 και 19.000 δολαρίων, περιλαμβάνεται στη δημοπρασία με τίτλο: Σημαντικά Χειρόγραφα, Ηπειρωτικά Βιβλία και Μουσική. Η μπούκλα των μαλλιών, για την οποία ο Sotheby’s βεβαιώνει ότι είναι “αναμφίβολα ανθρώπινη”, είναι δεμένη με μεταξωτή κλωστή και φυλάσσεται σε οβάλ καλογυαλισμένη κορνίζα του 19ου αιώνα. Το να κόψει κανείς με το ψαλίδι μια τούφα από τα μαλλιά του και να τη δώσει σε κάποιον, δεν ήταν κάτι ασύνηθες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Πληροφορίες για τη ζωή του

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των συνθετών της εποχής, ο Μπετόβεν δεν ανήκε στην Αυλή ούτε εργάστηκε για την Εκκλησία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία του ως συνθέτης. Κατόρθωνε να συντηρείται είτε με έσοδα από τις δημόσιες συναυλίες του είτε παράγοντας και έργα κατά παραγγελία. Την πρώτη δημιουργική του περίοδο κατάφερε να καθιερωθεί στη Βιένη χάρη στην σημαντική υποστήριξη του αριστοκρατικού κύκλου της Αυστρίας, της Βοημίας και της Ουγγαρίας.

Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωσή του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών, το 1796 (κατά άλλους αρχίζει λίγα χρόνια αργότερα) και περίπου το 1820 θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Το γεγονός αυτό προκαλούσε μεγάλη θλίψη στον Μπετόβεν, η οποία αποτυπώνεται και σε γράμμα του προς τους αδελφούς του, το 1802, με την παράκληση να διαβαστεί μετά το θάνατό του, γνωστό και ως Διαθήκη του Heiligenstadt. Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατό του τον επόμενο χρόνο.

https://twitter.com/Beethov39191214/status/1137803378438881280

Στην κηδεία του Μπετόβεν, που έγινε στις 29 Μαρτίου του 1826, ο Φραντς Σούμπερτ ήταν ένας από τους 36 λαμπαδηφόρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play