Θεσσαλονίκη: Ιδανικός προορισμός για τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης ισραηλινών εταιρειών

Θεσσαλονίκη: Ιδανικός προορισμός για τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης ισραηλινών εταιρειών
Θεσσαλονίκη: Το Ισραήλ έχει αρχίσει να εξαντλεί το ανθρώπινο δυναμικό του, με αποτέλεσμα να αναζητά "ταλέντο" εκτός των συνόρων του.

Σε ιδανικό προορισμό για τη δημιουργία τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) εταιριών από το Ισραήλ μπορεί να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη με τα τρία πανεπιστήμια και τα ερευνητικά της κέντρα, καθώς το Ισραήλ, όπου η καινοτομία χρηματοδοτείται “βαρέως”, έχει αρχίσει να εξαντλεί το ανθρώπινο δυναμικό, που απαιτείται για να παραχθεί αυτή η καινοτομία, με αποτέλεσμα να αναζητά “ταλέντο” εκτός των συνόρων του.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (ΑΖΚ), δρ Κυριάκος Λουφάκης, με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, υπό τον συντονισμό της ΑΖΚ.

«Το Ισραήλ έχει φτάσει στα όριά του ως προς τις δυνατότητές του να παράγει καινοτομία, καθώς δεν έχει πλέον αρκετό ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Ισραήλ είναι με διαφορά πρώτο στη χρηματοδότηση της καινοτομίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, καθώς χρηματοδοτεί την έρευνα και την ανάπτυξη με ποσοστό άνω του 3%, έναντι 2,2% στις ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση αυτή έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο σύστημα καινοτομίας με πολλά τεχνολογικά πάρκα μέσα στο Ισραήλ και το κράτος τους διαφημίζει το Ισραήλ σαν “startup nation”. Έχουν τόσο πολλές καλές ιδέες και τόσο πολλά χρήματα, που έχει εξαντληθεί το ανθρώπινο δυναμικό, το ταλέντο, που μπορεί να υποστηρίξει όλο αυτό το πράγμα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Λουφάκης.

Ισραηλινές εταιρείες εξελίσσουν μέρος του R&D των προϊόντων τους σε 25 χώρες

Ήδη, προσθέτει, πάρα πολλές από τις επιχειρήσεις τεχνολογικής ανάπτυξης του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει υποκαταστήματα σε άλλες χώρες. «Όπως μου είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ, Aharon Aharon, οι ισραηλινές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας πραγματοποιούν σήμερα μέρος της εξέλιξης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους σε 25 χώρες, όπου αξιοποιούν εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό και επιστήμονες. Δεν αναπτύσσουν απλώς πρότζεκτ με φορείς της άλλης χώρας, αλλά έχουν “στήσει” θυγατρικές εταιρείες και υποκαταστήματα με υποδομές, έχουν προσλάβει επιστήμονες από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό και δουλεύουν εκεί. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, το αν θα τις αξιοποιήσουμε εξαρτάται πάρα πολύ από το τι θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι σε επίπεδο υποδομών. Και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει …χτες» επισημαίνει ο δρ Λουφάκης.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ μάλιστα, η Θεσσαλονίκη ως ιδανικός προορισμός για τα τμήματα R & D των ισραηλινών εταιρειών βρήκε έναν ισχυρό υποστηρικτή στο πρόσωπο του κ.Αharon: ο ίδιος ο κ.Αharon, που επισκέφτηκε την πόλη πριν από λίγους μήνες, δήλωσε στους παρευρισκόμενους εντυπωσιασμένος από τη σημαντικότητα και μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης ως ένα εν εξελίξει τεχνολογικό κέντρο, με το 10% του πληθυσμού της να αντιστοιχεί σε φοιτητές όπως είπε, τονίζοντας ότι αποτελεί ιδανικό προορισμό για να δημιουργηθούν υποκαταστήματα που θα ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play