Άγιος Γεώργιος: Έξι πράγματα που δεν ήξερες για το δημοφιλέστερο όνομα της Ελλάδος

Άγιος Γεώργιος: Έξι πράγματα που δεν ήξερες για το δημοφιλέστερο όνομα της Ελλάδος
Ο Άγιος Γεώργιος, ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός ελληνικής καταγωγής και αξιωματικός στη φρουρά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι ένας από τους πλέον λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας. Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται από την Εκκλησία μας στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν από το Πάσχα, όπως φέτος, τότε η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται στην επόμενη ημέρα του Πάσχα, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε περί το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Έχασε τον πατέρα του όταν ήταν δέκα ετών. Η μητέρα του τον πήρε ακολούθως μαζί της στην πατρίδα της, την Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματά της.

Καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Αργότερα, αγιοκατατάχθηκε ως Χριστιανός μάρτυρας.

Άγιος Γεώργιος: Τα ονόματα που προκύπτουν

  • Ανδρικά ονόματα: Γιώργος, Γιωργάκης, Γιωργής, Γάκης, Γάκος, Γάτσος, Γκιόκας, Λιόλιος, Λιόλης, Λιολίτσης, Λώλος, Τζώρτζης 
  • Γυναικεία ονόματα: Γεωργία, Γωγώ, Ζωζώ

Το δημοφιλέστερο από τα παραπάνω είναι δίχως καμία αμφιβολία το Γιώργος. Παρακάτω ακολουθεί λίστα με έξι πράγματα που πιθανώς να μην ήξερες για το συγκεκριμένο όνομα. Και ας μην ξεχνάμε όπως λένε και οι Γιώργηδες: “Σπίτι χωρίς Γιάννη… έχει Γιώργο”.

Αναλυτικά η λίστα:

  • Το συγκεκριμένο όνομα μεταφράζεται σε τουλάχιστον 23 γλώσσες.
  • Το όνομα είναι εξίσου δημοφιλές όνομα στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.
  • Προέρχεται από τις λέξεις γη+έργο και σημαίνει «γεωργός», ενώ η προέλευσή του είναι δωδεκαθεϊστική, μιας και σύμφωνα με αρχαίες πηγές, η λέξη ήταν ένας από τους προσδιορισμούς του Δία.
  • Από αριθμολογικής άποψης, ο λεξάριθμος του ονόματος είναι το 1, που δείχνει έναν ηγέτη, επιβλητικό, αξέχαστο, αποφασιστικό άνδρα, που παίρνει πρωτοβουλίες, όμως είναι εγωιστής.
  • Η ιστορία του Αγίου Γεωργίου έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του Βελλερεφόντη, γιου του Ποσειδώνα, που δάμασε τον Πήγασο και σκότωσε Χίμαιρα, ένα τέρας που πετούσε φλόγες, χρησιμοποιώντας τη λόγχη του.
  • Υπάρχει μια και μοναδική παροιμία με το όνομα Γιώργος, «Όπου Γιώργος και μάλαμα», η οποία φαίνεται να προέρχεται από παραλλαγή του τραγουδιού του Γιώργου Μητσάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play