Νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο: Εικόνες “γροθιά στο στομάχι” – Πού εμπλέκονται οι Τούρκοι

Νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο: Εικόνες “γροθιά στο στομάχι” – Πού εμπλέκονται οι Τούρκοι
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες με τα νεκρά δελφίνια στις ακτές των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Εικόνες που μόνο σοκ μπορούν να προκαλέσουν έδωσε τη Δευτέρα (08/04/2019) στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 15 νεκρά δελφίνια.

Τα επτά από αυτά βρέθηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου, έχοντας παρασυρθεί από τους βορειοδυτικούς ανέμους, από περιοχές του κεντρικού και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τρία από τα δελφίνια εντοπίστηκαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρει το «Αρχιπέλαγος».

Τα δελφίνια που βρέθηκαν νεκρά δεν φέρουν ενδείξεις ηθελημένης θανάτωσης ούτε και σοβαρής ασθένειας. Και αυτό προκαλεί αναπάντητα ερωτήματα.

Σημειώνεται, ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Θοδωρής Τσιμπίδης αναφέρει πως δεν αποκλείεται ο θάνατός τους να συνδέεται με την μεγάλη τουρκική άσκηση που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στο Αιγαίο, τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Συνεχίσει πως αν και απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις έτσι ώστε να προσδιοριστεί πιθανή σύνδεση των θανάτων των δελφινιών με τις τουρκικές ασκήσεις, δεν μπορεί να παραβλεφθεί αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που δέχονται τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα.

Να θυμίσουμε, ότι τουλάχιστον 100 τουρκικά πλοία συμμετείχαν στη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να κάνει και νέες ασκήσεις.

Οι εικόνες από το archipelago.gr είναι συγκλονιστικές:

Φωτογραφία: archipelago.gr


Φωτογραφία: archipelago.gr


Φωτογραφία: archipelago.gr


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play