Πινακοθήκη: Έκθεση για την Ιαπωνία και το Βιβλίο
Έργα από τις συλλογές του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας παρουσιάζονται στην έκθεση «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο», στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων από τις 4 Μαρτίου έως 3 Μαΐου 2019.
Σπάνια εικαστικά έργα του 19ου αιώνα, όπως το Ουκίγιο ε (Ukiyo-e, Εικόνες ενός ρέοντος κόσμου), Manga του περίφημου Ιάπωνα καλλιτέχνη Χοκουσάι (Tυχαίες ή Παράξενες εικόνες), σπάνιες εκδόσεις βιβλίων του Λευκάδιου Χερν (1850-1904), περιλαμβάνονται στις συλλογές του Μουσείου.
Η έκθεση «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο» διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου (μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), το υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κερκύρας.
Την έκθεση επιμελούνται η Δέσποινα Ζερνιώτη και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων, κλασσικών σήμερα, δασκάλων του είδους, όπως του Utamaro (1753-1806), με την αισθαντικότητα και την ολοζώντανη κίνηση των διάσημων «καλλονών» του, του Hiroshighe (1797-1858), που ξαφνιάζει ακόμα και σήμερα με την απροσδόκητη προοπτική των τοπίων του, του Kunisada (1786-1864), με την αποκαλυπτική ένταση του ρόλου στους ηθοποιούς Kabuki που εξέχουν στην προτίμησή του, του Kiyonaga (1752-1815), με την μοναδική φυσικότητα των «παλλακίδων» του, του Kuniyoshi (1798-1861), διάσημου για τις «γάτες» του και ενός από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους του είδους, κ.α.
Το σχόλιο σας