Αναδρομική έκθεση της Άλεξ Μυλωνά
Με μία τιμητική αναδρομική έκθεση στην ιδρύτρια του, τη γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στο Θησείο (πλατεία Ασωμάτων 5), εγκαινιάζει στις 20 Φεβρουαρίου την πρώτη εσωτερική καλλιτεχνική παραγωγή του ως MΟΜus, πλέον, δηλαδή, ένας από τους πέντε φορείς του νεοσύστατου Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά).
Σκοπός αυτής της εναρκτήριας έκθεσης είναι να αναδείξει την αλήθεια, τη δύναμη και την ποιητικότητα της Άλεξ Μυλωνά, της μαχητικής Ελληνίδας γλύπτριας που αφιερώθηκε με πάθος στην τέχνη της, συνδυάζοντας την εντοπιότητα και την παγκοσμιότητα στη ζωή και το έργο της.
Η έκθεση, μέσα από 120 έργα της -γλυπτά, ακουαρέλες, σχέδια- εγκατεστημένα στους δύο ορόφους του Μουσείου διατρέχει τις πρώτες ανθρωποκεντρικές συνθέσεις της από τη δεκαετία του 1950 έως τις αφηρημένες συνθέσεις της του ’60 και μέχρι τη βαθιά επεξεργασμένη απλότητα της γλυπτικής φόρμας και την καθαρότητα των γεωμετρικών μαρμάρινων επιφανειών που είχε δημιουργήσει στο τέλος της πορείας της.
Την έκθεση «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.
Η Άλεξ Μυλωνά (1920-2016), συνδύαζε την εντοπιότητα και την παγκοσμιότητα στη ζωή και το έργο της. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο, παντρεύτηκε τον πολιτικό Γεώργιο Μυλωνά (διετέλεσε υπουργός Παιδείας επί Γεωργίου Παπανδρέου) και πρωτοεμφάνισε τη γλυπτική της στην πανελλήνια έκθεση του 1952, στο Ζάππειο.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, το 1960 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, συμμετείχε σε πολλές σημαντικές Μπιενάλε και διατηρούσε εκείνη την περίοδο εργαστήριο στο Παρίσι. Εκτός από τη γλυπτική, δημιούργησε μία μεγάλη σειρά έργων σε χαρτί, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Τη δεκαετία του 1990 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια της ζωής της δημιούργησε το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, επιθυμώντας να στεγάσει το έργο της και να αναδείξει τον δημόσιο χαρακτήρα του, καθώς και να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες έναν φιλόξενο χώρο υποδοχής της δουλειάς τους.
Η έκθεση «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» θα διαρκέσει έως τις 5 Μαϊου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας