Εκλογές 2019: Πώς γίνεται η μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων
Εκλογές 2019: Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Εκλογές 2019: Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους
Κάθε εκλογέας εγγράφεται μόνο στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένος.
Καθένας έχει δικαίωμα να εγγραφεί μόνο μια φορά σε έναν εκλογικό κατάλογο.
Με το Ν.2623/98 ανασυντάχθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι με βάση τα δημοτολόγια.
Συνεπώς, οι μεταβολές που συντελούνται στα δημοτολόγια καταχωρούνται αυτόματα και στους εκλογικούς καταλόγους.
Επίσης με το νόμο αυτό:
- Καταργήθηκαν τα εκλογικά βιβλιάρια Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα με την επίδειξη: -της αστυνομικής τους ταυτότητας -ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής -ή του διαβατηρίου τους -ή της άδειας οδήγησης -ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
- Οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται ενιαίοι χωρίς διάκριση σε καταλόγους ανδρών και γυναικών.
- Καταργήθηκαν οι ενορίες και αντικαταστάθηκαν από τα εκλογικά διαμερίσματα.
- Σε κάθε εκλογέα έχει αποδοθεί ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός που είναι μοναδικός και παραμένει ο ίδιος δια βίου. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά στις εκλογικές διαδικασίες και κάθε άλλη χρήση αυτού απαγορεύεται και τιμωρείται.
- Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο Δήμο από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, θα πρέπει να μεταδημοτεύσουν σε αυτόν, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι, οι ανωτέρω μεταβολές και διαδικασίες ισχύουν και για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο δήμου της χώρας.
Τι αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταδημότευση
- Μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους – Μεταδημότευση
Κάθε εκλογέας μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα τη διόρθωση κάθε στοιχείου εγγραφής του στον εκλογικό κατάλογο.
Σε ιδιαίτερες καταστάσεις που συντάσσονται από το δήμαρχο κάθε ημερολογιακό δίμηνο περιλαμβάνονται όλες οι μεταβολές που έχουν επέλθει στα δημοτολόγια λόγω θανάτου, μεταδημότευσης, διόρθωσης στοιχείων εγγραφής και απόκτησης ή απώλειας της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Οι καταστάσεις αυτές αναρτώνται στο δημοτικό κατάστημα από 1ης μέχρι 10ης του επόμενου μήνα μετά τη λήξη του διμήνου.
Μέσα στις προθεσμίες αυτές κάθε εκλογέας ή αντιπρόσωπος κόμματος αναγνωρισμένου από τον Κανονισμό της Βουλής έχει το δικαίωμα να υποβάλει στο δήμαρχο ένσταση κατά της εγγραφής ή της μη εγγραφής ενός προσώπου στις καταστάσεις αυτές.
Τυχόν ενστάσεις εκδικάζονται εντός ενός μηνός από το οικείο Πρωτοδικείο.
Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο Δήμο από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, θα πρέπει να μεταδημοτεύσουν σε αυτόν, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις της μεταδημότευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τον οικείο δήμο.
Μεταδημότευση – Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Τέσσερις συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους (πηγή Υπουργείο Εσωτερικών)
- Μεταδημοτεύει στο Δήμο μου η σύζυγος ενός δημότη μου. Δεν ξέρω τι τρόπο κτήσης δημοτικότητας πρέπει να συμπληρώσω, καθώς δεν παντρεύονται τώρα, είναι δέκα χρόνια παντρεμένοι;
Θα πρέπει να επιλέξετε την τιμή «μεταδημότευση λόγω γάμου». Η τιμή αυτή του κωδικολογίου του Ε.Δ. χρησιμοποιείται όταν ο ένας σύζυγος αιτείται τη μεταδημότευσή του στον ΟΤΑ όπου είναι εγγεγραμμένος ο άλλος, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής τελέσεως του γάμου.
- Μεταδημοτεύει στο Δήμο μου ένα ζευγάρι με το ανήλικο τέκνο του. Τι τρόπο κτήσης δημοτικότητας πρέπει να συμπληρώσω στο τέκνο;
Όταν ένα ανήλικο τέκνο ακολουθήσει τον/τους γονέα/γονείς του σε μια μεταδημότευση, τότε ως τρόπος κτήσης δημοτικότητας από τις τιμές του κωδικολογίου του Εθνικού Δημοτολογίου θα πρέπει να επιλεγεί η τιμή «Λόγω μεταδημότευσης του γονέα».
- Προσπαθώ να εγγράψω κάποιον που έρχεται λόγω μεταδημότευσης στο Δήμο μου αλλά δεν έχει ληξιαρχικά στοιχεία γέννησης, και δεν μπορώ. Τι πρέπει να κάνω;
Το Εθνικό Δημοτολόγιο έχει προβλέψει στην κίνηση «εισαγωγή εγγραφών λόγω χειρόγραφης μεταδημότευσης» να μη ζητούνται υποχρεωτικά τα ληξιαρχικά στοιχεία.
Επομένως, με αυτή την κίνηση θα πρέπει να εγγράψετε τον μεταδημοτεύοντα στο Δήμο σας και δε θα σας ζητηθούν τα ελλείποντα ληξιαρχικά στοιχεία γέννησης.
- Είμαι ΟΤΑ ενταγμένος στο ΟΠΣΕΔ και επιχειρώντας την εγγραφή κάποιου που έρχεται με μεταδημότευση, χρησιμοποιώντας την κίνηση «εισαγωγή εγγραφών λόγω χειρόγραφης μεταδημότευσης», μου επιστρέφετε το μήνυμα λάθους ότι δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω γιατί ο ΟΤΑ προέλευσης είναι ενταγμένος στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Γιατί;
Όπως προκύπτει από το ανωτέρω μήνυμα του ΟΠΣΕΔ, ο ΟΤΑ προέλευσης είναι και αυτός ενταγμένος στο ΟΠΣΕΔ και επομένως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κίνηση «εισαγωγή εγγραφών λόγω χειρόγραφης μεταδημότευσης» η οποία επιτρέπεται μόνο όταν ο ΟΤΑ προέλευσης δεν έχει εισαχθεί στο Εθνικό Δημοτολόγιο.
Αυτό που θα πρέπει, λοιπόν, να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την αυτοματοποιημένη διαδικασία μεταδημότευσης που έχει υλοποιηθεί στα πλαίσια του έργου του Εθνικού Δημοτολογίου, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία που οφείλει να σας παρέχει η, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Δημοτολογίου σχεδιασμένη, τοπική εφαρμογή δημοτολογίου σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας