Φάνης Κακριδής: Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΠΟΑ για τον θάνατο του
Tα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Φάνη Κακριδή, εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισημαίνοντας: «Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με σπουδές και σταδιοδρομία στην Ελλάδα και την Γερμανία, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους φιλολόγους του καιρού μας.
Δεινός μελετητής της αρχαίας γραμματολογίας, είχε μια ευρύτητα πνεύματος που του επέτρεπε να αξιοποιεί τις γνώσεις του για να στοχαστεί κάθε φορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής του».
Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ
Συνεχίζοντας, το ΥΠΠΟΑ τονίζει ότι ο εκλιπών «μιλούσε με καθαρότητα για ζητήματα δημοκρατίας, η οποία για τον Κακριδή δεν ήταν μόνο φιλοσοφική έννοια, αλλά βιωμένη καθημερινότητα.
Το τίμημα της δέσμευσής του αυτής, πλήρωσε με την καταδικαστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου εναντίον του στη διάρκεια της δικτατορίας, εξαιτίας άρθρου που δημοσίευσε στο Βήμα ζητώντας αμνηστία ή αναστολή των ποινών των πολιτικών κρατουμένων».
Και το ΥΠΠΟΑ καταλήγει: «Η βαθιά δημοκρατικότητα του Κακριδή διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το επιστημονικό του πεδίο.
Οι μεταφράσεις κλασσικών κειμένων στα νέα ελληνικά αλλά και η μετάφραση στην αττική διάλεκτο περιπετειών των Αστερίξ και Οβελίξ, μαρτυρούν την επιθυμία του να μεταδώσει την οικειότητά του προς την αρχαία ελληνική γραμματεία στο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό άλλωστε και όσοι είχαν την τύχη να σπουδάσουν κοντά του μιλούν για την απώλεια ενός μεγάλου δασκάλου».
Ποιος ήταν ο Φάνης Κακριδής
Ήταν υιός του επίσης σπουδαίου κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή.
Ο Φάνης Κακριδής γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα.
Ο πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κακριδής, η μητέρα του Όλγα επίσης φιλόλογος, η αδελφή του Ελένη και ο παππούς του, Θεοφάνης Κακριδής επίσης, φιλόλογοι.
Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Μαγεντίας και Τυβίγγης, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα (1959-1964).
Το 1964, εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε ως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως το 2000.
Επιστημονικά, ο Κακριδής ασχολήθηκε με την επική ποίηση, και με το Αττικό δράμα, λιγότερο με την Τραγωδία, περισσότερο με την Κωμωδία του Αριστοφάνη .
Ο Φάνης Κακριδής δεν περιορίστηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα. Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου.
Πίστευε, ότι το χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που αποφοιτούν, αλλά συνεχίζεται και μετά το διορισμό τους. Έτσι, μεταφράζει ξένα βιβλία χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς, κάνει ομιλίες και μαθήματα, και αρθρογραφεί.
Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας