Ελλάδα: “Στην γερμανική κατοχή έγιναν φρικτά εγκλήματα στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Μπαρτέ
«Οι Γερμανοί ομολογούμε την ιστορική και ηθική μας ευθύνη για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν φριχτά εγκλήματα στην Ελλάδα. Ειδικά στην Κρήτη, οι κατακτητές έδρασαν με ιδιαίτερη σκληρότητα.
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κ. Σταϊνμάιερ κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός της Γερμανίας και εντεταλμένος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε.
Λίγο πριν από την 8η συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Κρήτη και με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις από μαρτυρικά χωριά του νησιού, ο κ. Μπάρτλε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι «Γερμανοί πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχουν επίγνωση του γερμανικού παρελθόντος», ενώ «στις προσωπικές συζητήσεις μεταξύ δημάρχων, περιφερειαρχών και επάρχων, το θέμα αυτό επανέρχεται συχνά».
«Συνεπώς», υπογραμμίζει, «οι Γερμανοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ακόμα έναν λόγο για να συμμετέχουν στη συνεργασία δήμων και περιφερειών, έτσι ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στην Ευρώπη».
Ωστόσο ο κ. Μπάρτλε διευκρινίζει ότι «η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα φόρουμ για την τοπική αυτοδιοίκηση» και υπογραμμίζει: «Δεν ασχολούμαστε με την “υψηλή” πολιτική, αλλά με τη συνεργασία στην πράξη “από κάτω προς τα πάνω”, που προσανατολίζεται στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων».
Έξι μήνες μετά την παραλαβή της «σκυτάλης» στην Ελληνογερμανική Συνέλευση από τον προκάτοχό του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο νέος εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου στον συγκεκριμένο τομέα επιχειρεί έναν απολογισμό των έξι χρόνων λειτουργίας της και σχολιάζει πως ύστερα από μια πολύ σημαντική δουλειά στην ανάπτυξη του δικτύου, πλέον η Συνέλευση προσφέρει ένα μοναδικό υπόδειγμα στην Ευρώπη.
«Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε τις συνεργασίες μεταξύ δήμων και περιφερειών, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα και να αναπτυχθούν αυτόνομα και με επιτυχία, πέρα από το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», προσθέτει.
Αναφερόμενος στη νέα εντεταλμένη της ελληνικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνεργασία, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο κ. Μπάρτλε λέει:
«Κερδίσαμε μία δραστήρια σύμμαχο στο έργο μας.
Θεωρώ ότι σηματοδοτεί μια νέα αρχή της εποικοδομητικής συνεργασίας μας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και χαίρομαι για την περαιτέρω συνεργασία».
Από τις 60 συνεργασίες μεταξύ Γερμανικών και Ελληνικών αυτοδιοικήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεχωρίζει τρία παραδείγματα: τη συνεργασία του St. Ingbert με τη Χίο στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενέργειας, την επαγγελματική κατάρτιση συγκολλητών στην Κρήτη, που δίνει προοπτικές σε νέους Έλληνες επαγγελματίες και τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Βάδης– Βυρτεμβέργης με την Καλαμάτα για τη βελτίωση του αστικού κέντρου της Καλαμάτας.
Ενόψει δε της 8ης Συνέλευσης στην Κρήτη, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η ως την 3η Νοεμβρίου, ο κ. Μπάρτλε επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες συνεργασίας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τον πεζοπορικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Στον τομέα του πολιτισμού αναφέρει ότι τα «τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των συνεργασιών, ελήφθησαν νέες πρωτοβουλίες», μιλά για τις ανταλλαγές μεταξύ νέων και σημειώνει ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, 160 μαθητές μουσικής από το Demmin και τη Λέσβο έδωσαν από κοινού μία συναυλία στην Ελλάδα.
Παρουσιάζοντας, τέλος, το αντικείμενο της επικείμενης συνόδου στην Κρήτη, γνωστοποιεί ότι θα γίνουν εργαστήρια στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται διάλογος για πολιτικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, (όπως οι ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας για τους νέους, η ένταξη των μεταναστών, οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων).
Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο πλαίσιο της εφαρμογής καλών πρακτικών στην αγροτική οικονομία, την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και την κατάρτιση.
«Το σύνθημα της 8ης Συνδιάσκεψης “από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης” είναι αποτέλεσμα του έως τώρα έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συγχρόνως, είναι και η προοπτική για το μέλλον.
Το μήνυμα είναι σαφές: σε επίπεδο δήμων και περιφερειών οι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ πιο άμεσα από τις πολιτικές αποφάσεις. Τα μικρά θέματα γίνονται μεγάλα και τα μεγάλα, πολύ συγκεκριμένα», υπογραμμίζει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας