Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που έμαθε να ζει πάντα στα κόκκινα

Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που έμαθε να ζει πάντα στα κόκκινα
Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι - σύμφωνα με έρευνα - ανεπιθύμητος σε περίπου 6 στους 10 κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά πως η προσωπικότητά του διχάζει. Ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Πάντως σίγουρα ασχολείσαι μαζί του...

«Αν θέλεις να μάθεις αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, πέρνα μέσα» γράφει η μικρή φωτογραφία που είναι κολλημένη έξω από την πόρτα του δημάρχου. Ο Γιάννης Μπουτάρης, πριν καλά καλά μπεις στο γραφείο του για μια χειραψία, σε προϊδεάζει πως θα συναντήσεις έναν άνθρωπο διαφορετικό απ’ τους υπόλοιπους δημάρχους. Εκείνος δεν πάει “by the book”. Κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Έτσι πορεύτηκε στη ζωή του όλη.

Τολμηρός, αιρετικός, αυθεντικός, βωμολόχος, πληθωρικός. Ανατρεπτικός. Χειμαρρώδης. Αυθόρμητος. Προοδευτικός για κάποιους, προκλητικός για άλλους.

Ο Γιάννης Μπουτάρης λατρεύει τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν κρύβει πόσο τον εκνευρίζουν ορισμένα πράγματα σ’ αυτή.

“Στην πόλη μού αρέσουν όλα. Με γοητεύει που η Θεσσαλονίκη έχει αυτήν τη φοιτητική αντίληψη ζωής και ότι όλα εδώ κινούνται με μια χαλαρότητα. Από την άλλη πλευρά, με εκνευρίζει πολύ που προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε την Αθήνα. Η φιλοδοξία μου δεν είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει πρωτεύουσα αλλά να είμαστε η καλύτερη επαρχιακή πόλη.

Με στενοχωρεί τo ότι επικρατεί αυτός ο ανταγωνισμός. Δεν έχουν νόημα οι συγκρίσεις. Δεν είμαστε Γερμανία που χωρίζεται σε ισχυρά κρατίδια”.

Κι αν όλοι θεωρούν τη Θεσσαλονίκη μια πόλη ερωτική, ο Γιάννης Μπουτάρης έχει διαφορετική άποψη.

«Μαλακίες». Χαρακτηρίστηκε έτσι από τον Κωστή Μοσκώφ, με τον οποίο ήμασταν συμμαθητές. Θεωρώ, πάντως, ότι ονομάστηκε έτσι επειδή στον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονταν εδώ 250.000 στρατιώτες της Αντάντ.

Αυτοί, λοιπόν, οι στρατιώτες «συντροφευτήκαν» με 20.000 πουτάνες που ήταν τότε στην Θεσσαλονίκη. Όλη η περιοχή του Βαρδάρη ήταν «Γη της Επαγγελίας».

Από κει βγήκε ότι πρόκειται για ερωτική πόλη. Όπως και την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης, που ακούς πολλούς να λένε πάω στη Θεσσαλονίκη για «δουλειές».

O Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942.

Μαθητής Δημοτικού στο Πειραματικό σχολείο του ΑΠΘ, μαθητής Γυμνασίου στο Κολέγιο «Ανατόλια», αριστούχος στις εισαγωγικές και πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος, άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, με μακρά εμπειρία, συμμετοχή και διακρίσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς. Είναι γόνος Βλάχων, του οινοποιού Στέλιου Μπουτάρη και της Φανής Μίσιου. Ήταν παντρεμένος με την Αθηνά Μιχαήλ και έχει τρία παιδιά (τον Στέλιο, τη Φανή και τον Μιχάλη) και έξι εγγόνια.

Γιάννης Μπουτάρης και… κάλτσες

Έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης για τις ξεχωριστές κάλτσες που φοράει.

Τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για την ελεγχόμενη στάθμευση επέλεξε να φορέσει κάλτσες οι οποίες είχαν πάνω ως σχέδιο φύλλα κάνναβης, τραβώντας για ακόμα μία φορά τα βλέμματα.

Μια εβδομάδα μετά, σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε με… πουά κάλτσες.

Σε παλαιότερη εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης “TV 100” μαζί με τους δημάρχους Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, Βόλου, Π.Σκοτινιώτη, Πατρέων, Γ.Δημαρά, και Ιωαννίνων, Φ.Φίλιος, εμφανίστηκε με κόκκινες κάλτσες.

Ακόμα και οι Τούρκοι είχαν μείνει έκπληκτοι όταν ο Μπουτάρης σε επίσκεψή του στην Τουρκία είχε εμφανιστεί με κόκκινες κάλτσες. «Επισκέπτης με κόκκινες κάλτσες από την Θεσσαλονίκη», είχε γράψει το πρακτορείο IHLAS. «Ο δήμαρχος με τις κόκκινες κάλτσες» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Γιάννης Μπουτάρης και ΛΟΑΤ κοινότητα

Είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας και μέσα από τις δύο θητείες του έδωσε έγκριση διοργάνωσης της παρέλασης Thessaloniki Pride, στην οποία και παραβρέθηκε, ενώ δηλώνει συχνά τη στήριξη του σε δραστηριότητες και εγχειρήματα που σχετίζονται ομοφυλόφιλα άτομα και ζευγάρια.

“Φυσικά και έχω γκέι φίλους”, είχε πει σε σχετική ερώτηση. “Κατανοώ έμφυτα την διαφορετικότητα γιατί από ένα σημείο και έπειτα και εγώ εγκατέλειψα την πεπατημένη και γνώρισα και τις χαρές και τις δυσκολίες αυτής της επιλογής”.

“Εάν γίνεται γκέι παρέλαση στην Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, σε όλες τις πόλεις δηλαδή που οι συμπολίτες μας θέλουν να επισκεφτούν για την ζωντάνια τους, τον δυναμισμό τους, το ανοιχτό τους πνεύμα, γιατί να μην γίνουν και στην Θεσσαλονίκη;”

Γιάννης Μπουτάρης και αλκοολισμός

Έχει ομολογήσει δημόσια, ότι κατά τη δεκαετία του 1980 έπασχε από έντονο αλκοολισμό, ενώ από τη θεραπεία και μετά, δηλαδή από το 1991, δεν έχει καμία επαφή με το αλκοόλ. Σε κείμενο του το 2000 στο περιοδικό Symbol εξιστόρησε ανοιχτά τη στενή σχέση με τον αλκοολισμό και τις δυσκολίες που βίωσε στη καθημερινότητα του προσπαθώντας να απεξαρτηθεί και σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, είμαι “στεγνός”, αλλά όλο χυμούς. Ζω την επόμενη ζωή με πλήρη συνείδηση και πλήρη ευχαρίστηση, αισθάνομαι μέρος του ποταμιού που κυλάει. Μιλάω με τον εαυτό μου, χαίρομαι, στενοχωριέμαι και κυρίως, και πάνω απ’ όλα, έφυγε η πλήρης αδιαφορία και το πλήρες κενό. Νομίζω ότι τη δυστυχία του πότη δεν μπορώ να την περιγράψω».

Το 2016 είχε μιλήσει σε εφημερίδα γι’ αυτό και είχε πει. «Ένα από τα προβλήματα που σε οδηγούν στο αλκοόλ είναι ότι δεν μπορείς να πεις “όχι” και τελικά βρίσκεις τον μπελά σου και ο μόνος τρόπος να αντέξεις είναι να πνιγείς στο αλκοόλ. Όταν δεν πήγαινα πια στα κανονικά μπαρ και πήγαινα σε μπαρ που ήταν όμοιοί μου, αλκοολικοί δηλαδή. Κάθεσαι στο μπαρ και εσύ μιλάς για τα αεροπορικά δρομολόγια και ο άλλος σου λέει για τα τρένα αλλά μιλάτε κανονικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι τι γίνεται. Προς το τέλος αισθανόμουν πολύ μοναξιά, μου έλειπε και η Αθηνά -η Αθηνά ήταν ο έρωτας της ζωής μου- δεν γινόταν χωρίς αυτή. Πήγα μια μέρα και τη βρήκα -συζούσε με κάποιον και εγώ είχα μια άλλη σχέση- και της λέω “κοίτα, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα, κάνει ό,τι είναι να κάνεις, γυρνάω”. Και την άλλη μέρα παράτησε τον άλλο και ήρθε στο σπίτι. Τότε πια είπαμε ότι ναι, εντάξει, αλλά…».

Ο Γιάννης Μπουτάρης λέει πώς τότε η σύντροφός του τον μάζευε από το μπαρ κάθε βράδυ για 2 χρόνια. «Σε κάποιο σημείο μου λέει “κοίταξε, ή σταματάς ή φεύγω”. Είχα τότε έναν φίλο, πέθανε, ήταν Αμερικανός, αλκοολικός. Μετά την κουβέντα με την Αθηνά, πήγα τον βρήκα στη Σκιάθο και του λέω “Λη, βοήθεια”. Με κράτησε 3 μέρες, μου έδωσε κάτι για να περάσω το στερητικό σύνδρομο, με φόρτωσε στο αεροπλάνο, πήγα στην Αμερική και μπήκα κατευθείαν στο πρόγραμμα και αυτό ήταν […] Δεν με αφορά πια το θέμα».

Το πρόγραμμα κράτησε 30 μέρες και ήταν κλειστό. Τώρα πια δεν πίνει καθόλου. «Δεν πίνω καθόλου. Τις προάλλες ήμασταν στη Βανδή μέχρι τις 5-6 το πρωί. Μέσα στο μαγαζί όλοι σουρωμένοι. Εγώ περνούσα πιο καλά από όλους χωρίς να έχω βάλει γουλιά στο στόμα μου» τονίζει.

Γιάννης Μπουτάρης και σκουλαρίκι

Το σκουλαρίκι που φοράει είναι ένας ακόμα λόγος για να γίνει αφορμή για πολλά και διαφορετικά σχόλια. Κάποτε, όταν το όνομά του είχε ακουστεί για πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος μπροστά στις κάμερες είχε πει.

«Είναι υπερβολή… Δεν κάνω για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχετε δει Πρόεδρο με τατουάζ; Δε γίνεται! Ούτε με σκουλαρίκι, διότι δεν θα το βγάλω!».

Γιάννης Μπουτάρης και τατουάζ

Όσο για τα τατουάζ; Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει γεμίσει το κορμί του και δεν το έκρυψε ποτέ.

Όλα τα τατουάζ μου έχουν κάποιο συμβολισμό. Και ο συμβολισμός δεν είναι απαραίτητο να είναι εμφανής, είναι ο εσωτερικός συμβολισμός. Εγώ που είμαι της παλιάς σχολής δεν έχω τατουάζ μανίκια. Τα δικά μου είναι πιο με… μέτρο!

Έχω οχτώ και τώρα θα κάνω και καινούργιο, μια γοργόνα. Έχουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας, το οποίο έχει σήμα τη γοργόνα. Έχουμε κάνει επίσης το food festival, το οποίο έχει σήμα τη γοργόνα, αλλά με ένα σκούφο του chef. Η γοργόνα είναι συνδεδεμένη με τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη.

Την κεφάλα του την έχουμε και στη σημαία της πόλης. Δίνουμε αναμνηστικά δώρα την προτομή του Μέγα Αλέξανδρου. Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός πως είπα ότι, αν εκλεγώ δεύτερη θητεία, θα κάνω ένα ακόμα τατουάζ, σημαίνουν πως θα το κάνω!

Γιάννης Μπουτάρης και Άρης: Ξόδεψα 400.000.000 για την ομάδα, αλλά το ευχαριστήθηκα

Φανατικός φίλαθλος του Άρη, ο Γιάννης Μπουτάρης κατά τη δεκαετία του 1980 και του 1990 είχε εμπλακεί με επιτυχία στη διοίκηση του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου.

Σε συνέντευξή του είχε πει για τον Άρη:

Κι από λεφτά πήρα το μερίδιό μου. Ξέρεις πόσα ξόδεψα για τον Άρη; 400.000.000 δραχμές σε 8 χρόνια. Αλλά το ευχαριστήθηκα. Τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Ρωμανίδη, τον Φιλίππου, εγώ τους πλήρωνα.

Γιάννης Μπουτάρης: Η επίθεση από ομάδα ατόμων τον Μάιο

Στις 19 Μαίου 2018, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης των Ποντίων της Θεσσαλονίκης, δέχθηκε σωματική επίθεση με κλωτσιές, γροθιές και αντικείμενα από παρευρισκόμενους. Ο Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε να διαφύγει, ενώ τον ακολούθησαν μέχρι και το ΙΧ του,προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές κατά την αποχώρηση του.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη ήταν οργανωμένη, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, The Guardian, Al Jazeera, Huffington Post, αλλά και με δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,, υποστηρίχθηκε ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια είναι μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, όπως της Χρυσής Αυγής. Στο παρελθόν είχαν προκαλέσει αντίστοιχα επεισόδια που σχετίζονταν με εκδηλώσεις κατά των προσφύγων και σε συλλαλητήρια για την Μακεδονία. Τα μέλη ταυτοποιήθηκαν και εν συνεχεία τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Η διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω ακροδεξιών διαδικτυακών σελίδων φέρεται να αποτέλεσε αφορμή για την επίθεση στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης. Κάποιες από αυτές παρουσιάστηκαν λίγες μέρες πριν την εκδήλωση και έκαναν λόγο για έγκριση από τον Μπουτάρη σε πορεία ομοφυλοφίλων για το Thessaloniki Pride, κάτι που αποδείχθηκε ψευδές, καθώς ομάδα αριστερών ομοφυλοφίλων προχώρησαν σε ανεξάρτητη πορεία χωρίς να ζητήσουν ή να λάβουν άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης και το γεγονός αυτό έλαβε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και καταδικάστηκε έντονα από τον εγχώριο και ξένο τύπο, καθώς και από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα. Η τουρκική εφημερίδα Χουριγιέτ είχε πρώτο θέμα την επίθεση, με τον τίτλο «ξύλο στη φιλία».

Πολιτικοί όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης χαρακτήρισαν προκλητικές τις δηλώσεις Μπουτάρη σχετικά με τον Κεμάλ Ατατούρκ και την εξόντωση Ελλήνων από αυτόν, ενώ εκπρόσωποι του νεοναζιστικού χώρου επιδοκίμασαν την επίθεση σε αυτόν. Ο Ψωμιάδης προέβη σε δηλώσεις κατά του Γιάννη Μπουτάρη λίγοι πριν δεχτεί την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ άλλων «χολέρα και πολιτικό τραβέλι». Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «χυδαίες» και καταδικάστηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Γιώργος Παλάζης κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, θεωρώντας πως οι τοποθετήσεις του παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο του 2014, άρθρο 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play