Καλλιόπη Γιαννάκου: Προτιμώ τον αθώο κόσμο των παιδιών, από το σκληρό και αμείλικτο κόσμο των μεγάλων

Καλλιόπη Γιαννάκου: Προτιμώ τον αθώο κόσμο των παιδιών, από το σκληρό και αμείλικτο κόσμο των μεγάλων
Η κα Καλλιόπη Γιαννάκου σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο pagenews.gr.

Η Καλλιόπη Γιαννάκου μιλάει μεταξύ άλλων για το νέο της βιβλίο: “Η γιαγιά Παραμυθού, συμβουλεύει και καθοδηγεί, τα όνειρα των παιδιών”.

Όταν την ρωτήσαμε από πού εμπνεύστηκε τη λέξη «Παραμυθού» είπε τα εξής:

Το όνομα Παραμυθού που έδωσα στην ηρωίδα του τελευταίου μου βιβλίου, προέρχεται από την παρηγοριά, παρηγοριά.

Η Παραμυθού μου, παρηγορεί, καθοδηγεί, δίνει συμβουλές και νόημα στη ζωή των μικρών, αλλά και των μεγάλων παιδιών.

Στον χώρο του βιβλίου πότε εισήλθατε;

Πάνε τώρα έξι χρόνια, όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο που είχε τίτλο «Το πρελούδιο της ομορφιάς». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη και ήταν ένα μυθιστόρημα ομορφιάς και αισθητικής. Αναφερόταν κυρίως σε μια ρομαντική εποχή, όπου οι γυναίκες φρόντιζαν την ομορφιά τους, κυρίως με ένα φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιούσαν αγνά προϊόντα που παρήγαγε η μάνα γη, για να φτιάξουν τα καλλυντικά τους. Μάλιστα μέσα στο βιβλίο παρουσίαζα και αρκετές συνταγές ομορφιάς με φυσικά προϊόντα.

Στον χώρο του παραμυθιού πώς μεταπηδήσατε;

Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Επίσης μ’ αρέσει η επικοινωνία μαζί τους. Πιστεύω ότι μαθαίνουμε πολλά πράγματα από τα παιδιά. Έχουν να μας πουν πράγματα που τα έχουμε ξεχάσει. Μεγαλώνοντας χάνουμε την αθωότητά μας και τα παιδιά πολλές φορές μας επαναφέρουν στην τάξη. Έτσι κι εγώ, επικοινωνώντας μαζί τους επανέρχομαι σ’ αυτό τον κόσμο που θα ήθελα να ζω, αλλά λόγω ηλικίας και συναναστροφής με ενήλικες, ξεχνιέμαι και εγκαταλείπω. Τα παιδιά μου τον υπενθυμίζω και τα ευχαριστώ πολύ. Προτιμώ ξέρετε αυτό τον αθώο κόσμο των παιδιών, από το σκληρό και αμείλικτο κόσμο των μεγάλων.

Το πρώτο σας παραμύθι ποιο ήταν;

Το πρώτο μου παραμύθι ήταν «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας». Ένα τρυφερό και διδακτικό παραμύθι. Ξέρετε δεν μου αρέσει να φτιάχνω βιβλία μόνο και μόνο για να κυκλοφορήσουν και να κομπάζω πως έγραψα ένα βιβλίο, το οποίο φιγουράρει στα ράφια μου και στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Έτσι αυτό αναφερόταν στην παραδοσιακή Ελληνίδα γιαγιά, η οποία μεγάλωνε με στοργή και αγάπη τις εγγονές και τους μεταλαμπάδευε τη γνώση της.  Αυτό το παραμύθι έγινε και θεατρική παράσταση, η οποία παίχτηκε για μια σεζόν με επιτυχία σε δήμους και σχολεία.  Φέτος έγραψα ένα δεύτερο παραμύθι, πάλι με γιαγιά. «Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς.

Κι αυτό παρόμοια σε παρόμοια πράγματα αναφέρεται;

«Όχι». Αυτό αναφέρεται πάλι σε μια παραδοσιακή Ελληνίδα γιαγιά, η οποία όμως έχει μια αγωνία. Μια συνεχή έννοια για τα παιδιά όλου του κόσμου και κυρίως για τα παιδιά που δε ζουν σε κανονικές συνθήκες. Αγωνιά για τα πεινασμένα παιδιά σε χώρες που έχουν πόλεμο, αποκλεισμούς ή φτώχεια. Είναι ένα παραμύθι που αγγίζει ένα σύγχρονο πρόβλημα, των κατατρεγμένων και των προσφύγων. Προάγει την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις. Μιλάει για την αξία της ειρήνης και την καταστροφή που επιφέρουν στους λαούς οι πόλεμοι. Θέτει σε προβληματισμό την οικογένεια. Ανοίγει ζητήματα για συζήτηση, ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά.

Αυτό το παραμύθι έγινε πρόσφατα και πολυπολιτισμικό φεστιβάλ. Πρωταγωνιστής ήταν ο εξαιρετικός και αγαπητός ηθοποιός Άνθιμος Ανανιάδης, ο οποίος αφηγήθηκε το παραμύθι στο φεστιβάλ και έπαιξε με τα παιδιά. Με όλα τα παιδιά, ακόμη και με τα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν στο στάδιο, τα οποία ήρθαν από τις δομές των προσφύγων και τα φιλοξενήσαμε, τα φροντίσαμε και πιστεύουμε πως τα κάναμε να νιώσουν την φιλοξενία του Έλληνα.

Σ’ αυτό το φεστιβάλ πήραν μέρος κοινότητες από 12 χώρες, οι οποίες είχαν τα δικά τους περίπτερα στα οποία μαγείρεψαν φαγητά από τις χώρες τους και εξέθεσαν σουβενίρ από τις πατρίδες τους. Επίσης είχαν και παιδικά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία χόρεψαν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, τραγούδια από τον τόπο τους.  Μας τίμησαν οι γιατροί του κόσμου και το Ελληνικό φόρουμ μεταναστών.

Από Ελληνικής πλευράς είχαμε την υποστήριξη του Ομίλου Κομπατσιάρη που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Τάτση ο οποίος επιμελήθηκε τα γεύματα αγάπης που προσφέραμε σε όλα τα προσφυγόπουλα και τους συνοδούς τους. Επίσης μαζί μας την ομάδα του Greek Taste Beyond Borders με τον κ. Φίλιππο Κούτρα και το estiatoria.gr που είχαν φροντίσει να πάρει μέρος μια ομάδα εκλεκτών chefs.

Αυτό έγινε μια φορά και τέλος;

Φυσικά και όχι. Αυτό θα γίνει θεσμός, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε για τη διοργάνωσή του. Το επόμενο θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου του 2018, στο Μαρούσι. Θα είναι υπό την αιγίδα του δήμου Αμαρουσίου και θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο Σπύρος Λούης.

Τα βιβλία σας κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία;

«Όχι». Τα παραμύθια που σας ανέφερα, τα εκδίδουμε μόνοι μας. Εμείς έχουμε την επιμέλεια της έκδοσης. Δεν τα έχουμε βάλει σε βιβλιοπωλεία. Όποιος θέλει να τα προμηθευτεί αρκεί να μας τηλεφωνήσει. Θα βρει τηλέφωνα και ενημερωτικές σημειώσεις στη σελίδα μας στο Facebook άμα γράψει στην αναζήτηση στα ελληνικά Θεατρική Ομάδα Κανέλας.  Εμείς τα διακινούμε μέσα από διαδραστικές εκδηλώσεις που κάνουμε σε σχολεία και σε δήμους που μας καλούν να τα παρουσιάσουμε.

Έτσι γίνεται και με τις παραστάσεις μας. Παίζεται σε δήμους και σε όποια σχολεία μας ζητήσουν να την πάμε στο χώρο τους ή μας ζητήσουν να έρθουν να μας δουν εκεί που θα έχουμε κλείσει για τέτοιες περιπτώσεις.

Εδώ θέλω να πω κάτι πριν κλείσω αυτή τη συνέντευξη. Καιρό τώρα, μέρος των εσόδων μας πηγαίνει σε δράσεις για παιδιά που έχουν ανάγκη. Έχουμε ξεκινήσει και πηγαίνουμε σε ιδρύματα, με παιδιά που πάσχουν από νοητική στέρηση, σε άλλα που φιλοξενούν κακοποιημένα παιδιά, σε άλλα που φιλοξενούν εγκαταλελειμμένα και τους αφηγούμαι το παραμύθι μου. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε μαζί, όπως κάνει στο παραμύθι η γιαγιά παραμυθού και στο τέλος τους χαρίζουμε το παραμύθι και διάφορα άλλα δώρα. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί είναι αυτό που μας αρέσει και μας ικανοποιεί.

Βιογραφικό:

Η Καλλιόπη (Πόπη) Γιαννάκου είναι συγγραφέας και αισθητικός. Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή και η καταγωγή της είναι από την Κάρυστο. Έχει γράψει τρία βιβλία. ‘Ένα μυθιστόρημα και δύο παιδικά διδακτικά παραμύθια. Το πρώτο βιβλίο ονομάζεται «Το πρελούδιο της ομορφιάς» από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

Το δεύτερο βιβλίο της, είναι το παιδικό παραμύθι «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας». Το έκανε θεατρικό σενάριο και ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή του θεάτρου.

Αυτό, είναι το τρίτο βιβλίο της, ένα ακόμη διδακτικό παραμύθι, το οποίο έγινε κι αυτό παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς».

Εργάστηκε επί 27 χρόνια ως αισθητικός σε μεγάλα κέντρα αισθητικής.

Είναι παντρεμένη με το δημοσιογράφο Κρικόρ Τσακιτζιάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play