Πόσο ωφέλιμη είναι η Yoga για τα παιδιά μας;

Πόσο ωφέλιμη είναι η Yoga για τα παιδιά μας;
Η Yoga είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία.

Συνάντησα τη Σοφία Φώτεινα-Χατζηκοκόλη για να διαφωτίσει τους αναγνώστες του Pagenews.gr σχετικά με τη Yoga και τα πραγματικά οφέλη της στην ψυχολογία και αλλά και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Πολλές παθήσεις ή και συμπεριφορές που εμείς οι γονείς αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά τους δεν ξέρουμε πώς να τις διαχειριστούμε και γι’ αυτό πελαγώνουμε, αγχωνόμαστε και αναζητούμε σπασμωδικές λύσεις που πολλές φορές μακροπρόθεσμα ωφελούν μεν αλλά μας στερούν πολύτιμη ενέργεια καθώς απαιτούν γερά νεύρα από μας, έντονη προσπάθεια και πολύ διπλωματία.

Όπως τονίζει κάθε φορά η εμπνεύστρια του κέντρου κ. Σοφία Φώτεινα-Χατζηκοκόλη, τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πιο μικρά, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που επιθυμούμε να μεταδώσουμε σ’ όσους παρακολουθούν τα μαθήματα της γιόγκα. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν έχουμε να διδάξουμε τίποτα στις μικρές ηλικίες. Το έργο μας όμως είναι πολύ σοβαρό. Χρειάζεται να μην τα εμποδίσουμε, χρειάζεται να συμβάλλουμε ώστε να κρατήσουν αυτές τις μνήμες της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Να μην περάσουν από τη φάση να ξεχάσουν πρώτα και μετά να ξαναθυμηθούν αξίες που οι γονείς ονειρεύονται για τα παιδιά τους, να μην τσακώνονται (μη-βία), να μην τα θεωρούν όλα δικά τους (μη-κτητικότητα), να συγχωρούν και να είναι τρυφερά (αγάπη χωρίς όρους) κλπ.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα στα παιδιά και γιατί εσείς μπήκατε στη διαδικασία να ιδρύσετε το κέντρο HimalayanYoga Meditation of Hellas;

Τα παιδιά είναι εύπλαστα και γεμάτα ενέργεια. Είναι σαν τα σφουγγάρια που απορροφούν όλες τις προσλαμβάνουσες του περιβάλλοντός τους. Εμείς, θέλοντας να αξιοποιήσουμε αυτό που μόλις προείπα θέλουμε να δώσουμε μια επιλογή στους γονείς και στα παιδιά που θα κτίσει μια δυνατή σχέση μαζί τους και θα τα κάνει υγιή σωματικά και ψυχικά. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, εμφανίζουν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης κι έχουν υψηλότερο επίπεδο δημιουργικότητας.

Μπορεί να βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά με την αυτοπεποίθησή τους, και τα πιο αθλητικά παιδιά να διατηρούν την φυσική τους κατάσταση σε καλά επίπεδα. Τέλος, φαίνεται πως η yoga μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για παιδιά με αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερικινητικότητας, ελαττώνοντας την επιθετική συμπεριφορά, τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και τις τάσεις υπερκινητικότητας.

Επιπλέον σε πιο ειδικές περιπτώσεις, βοηθά τα παιδιά με άσθμα, διευρύνοντας την αναπνοή και τονώνοντας τους θωρακικούς μυς. Ακόμη είναι ιδανική για την παιδική παχυσαρκία (ισορροπεί τη λειτουργία των αδένων και την πέψη).

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει γιόγκα το παιδί μας;

Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η παιδική γιόγκα είναι μεταξύ 2,5-13 ετών.

Θα θέλατε να άς αναλύσετε τί ακριβώς κάνετε και γιατί οι γονείς πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δραστηριοτήτων του παιδιού τους και τη γιόγκα;

Κάνουμε ειδικές ασκήσεις για τη διατήρηση της μνήμης και της αυτοσυγκέντρωσης: Ακούμε τόσο συχνά στην εποχή μας για διάσπαση της προσοχής στα παιδιά! Πόσο πολύ έχουμε επέμβει στην πραγματική τους φύση. Τα παιδιά ηρεμούν και συγκεντρώνονται όταν εμείς είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Και αν τα απασχολεί κάτι σοβαρό, κουβεντιάζουμε με τους γονείς και βλέπουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Όμως γενικά, σ’ ένα χώρο όπου το παιδί νιώθει ότι το σέβονται, το υπολογίζουν και το αγαπούν, δεν έχει λόγο να είναι ανήσυχο.

Δουλεύουμε τη σωστή αναπνοή των παιδιών: Είμαστε πολύ προσεκτικοί με ό,τι έχει να κάνει με την αναπνοή τους, έχουν ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά από τον πολιτισμό μας και χάνουν τη διαφραγματική αναπνοή τους στα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας.

Ωφελεί το σώμα: Το κορμάκι τεντώνεται, οι αρθρώσεις δουλεύουν σωστά και το παιδί μας μαθαίνει να έχει σωστή στάση του σώματος. Παράλληλα επειδή είναι ήρεμο αποκτά καλή αναπνοή, σωστή πέψη ( αποκατάσταση ακόμη και της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο) και αργότερα μετατρέπεται σε ενήλικα που έχει καλή φυσική κατάσταση και συναισθηματική ισορροπία.

Στο ψυχοδιανοητικό πεδίο: Το παιδί αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του, θετική εικόνα και πίστη ότι θα τα καταφέρει στη ζωή του. Μέσω της γιόγκα επιδιώκουμε να νιώθει χαρά, να έχει επαφή μ’ όλα του τα συναισθήματα, να οξύνει την μνήμη του και να αποκτήσει αυτοσυγκέντρωση.

Στο πνευματικό πεδίο: Η γιόγκα στοχεύει στην εμπάθηση και ενσυναίσθηση (χαίρομαι με τη χαρά του άλλου, είμαστε όλοι μαζί, ο ένας νοιάζεται τον άλλο, γνωρίζω τα χαρακτηριστικά μου) μαθαίνοντας βιωματικά.

Θα θέλαμε σελίδες επί σελίδων για να αναφερθούμε στα συνολικά οφέλη της γιόγκα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως κάνει καλό τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Μην ξεχνάμε πως η γιόγκα μεταξύ άλλων αυξάνει την αίσθηση ευγνωμοσύνης. Οι ψυχολόγοι θα έχετε ακούσει να λένε πως η αίσθηση ευγνωμοσύνης ενισχύει την υγεία, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και το άγχος και αυξάνει την αίσθηση της ευχαρίστησης στη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play