Άγιος Παντελεήμονας: Πώς βγήκε η φράση «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα»

Άγιος Παντελεήμονας: Πώς βγήκε η φράση «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα»
Ο Άγιος Παντελεήμονας γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων.

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έδρασε στα τέλη του 3ου αιώνα. Έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και παρέδωσε μαρτυρικώς τη ζωή του.

Είναι προστάτης για:

γιατρούς, μαίες, κοπάδια ζώων, λαχεία, νικητές λαχείων, κληρώσεις λαχείων, για πονοκεφάλους, ακρίδες, (εναντίον) μαγείας, ατυχημάτων και μοναξιάς, βοηθός παιδιών που κλαίνε.

«Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα» – Από πού βγήκε η φράση

Φυσικά, ο άγνωστος σφετεριστής του Άγιου, δεν έκανε κανένα θαύμα. Ωστόσο, επειδή η παρουσία του δεν ήταν ενοχλητική, οι ντόπιοι τον άφηναν να λέει ό,τι ήθελε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί.

Έτσι, άνθρωποι που έπασχαν από κάποια πάθηση ή ασθένεια πήγαιναν στο συγκεκριμένο χωριό προς αναζήτηση του άγνωστου αυτού προσώπου που ισχυρίζονταν ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ήθελαν να φτάσουν στο χωριό της Κυνουρίας, ήταν τέτοιος, που βλέποντάς τους στα διαφορά χωριά, αναφωνούσαν «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play