Νεκροί στην Αττική: Αποκάλυψη από έγγραφο του Τόσκα – “Όλα είναι έτοιμα για τις πυρκαγιές”
Στοιχεία για τις ενέργειες που είχαν γίνει στο πλαίσιο του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνει έγγραφο που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, στα μέσα Ιουνίου, από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ.
Σε αυτά τα στοιχεία ο Νίκος Τόσκας δηλώνει πως ο κρατικός μηχανισμός είναι καθόλα έτοιμος και σε πλήρη ετοιμότητα. Πώς υπάρχουν όλα τα σχέδια για κάθε περίπτωση και πως έχουν επικαιροποιηθεί κιόλας. Αυτό όμως σε σχέση με αυτό που βιώνει τώρα η χώρα δεν έχει καμία σχέση. Η ετοιμότητα μέχρι τώρα του κρατικού μηχανισμού έχει προκαλέσει 83 νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνουμένω. Ουδείς μπορεί να φανταστεί τί θα είχε συμβεί εάν σύμφωνα με τον κ. Τόσκα δεν ήταν όλα έτοιμα.
Από το έγγραφο προκύπτει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει έγγραφο για την υλοποίηση του μέτρου της Οργανωμένης Απομάκρυνσης, σε εφαρμογή του άρθρου 108 του Ν. 4249/2014.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μεριμνά για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από μία περιοχή για λόγους προστασίας της ζωής ή της υγείας τους, από εξελισσόμενη ή από επικείμενη καταστροφή.
Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων, οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.
Όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από έναν δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη. Στις περιπτώσεις του άρθρου 2 παρ. 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παρ. 1 περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ του ν. 3013/2002 (Α’ 102), όπως ισχύει, η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή από τον γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης, και εκτελείται από τους αρμόδιους περιφερειάρχες και δημάρχους.
Η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Ιωάννης Δελλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρπύλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραϊτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μια σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κλπ. Και όπως αποδεικνύεται είχαν δίκιο που ανησυχούσαν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας