Βάσεις 2018: Σε ποιες σχολές θα υπάρξει αύξηση και σε ποιες μείωση

Βάσεις 2018: Σε ποιες σχολές θα υπάρξει αύξηση και σε ποιες μείωση
Δείτε τις εκτιμήσεις για τις βάσεις από τον πρόεδρο του ΟΕΦΕ.

Μεικτές τάσεις στα τέσσερα πεδία, άνοδο στις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων «που μπορεί να ξεπερνά και τα 2.000 μόρια σε περιφερειακές σχολές» και επίδραση στην εικόνα της ύπαρξης του νέου Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, «βλέπει» σχολιάζοντας το θέμα των βάσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), Ιωάννης Βαφειαδάκης.

Η σημερινή ημέρα είναι και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και οριστικοποίησης του μηχανογραφικού για τους υποψηφίους, αφού μετά την 16η Ιουλίου δεν θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

«Φέτος έχουμε δύο παράγοντες που είναι διαφορετικοί σε σχέση με πέρυσι, ο ένας είναι ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα είναι κοινά σε όλους τους υποψήφιους και άρα αναμένεται καταρχάς σημαντική αύξηση των ίδιων των Παιδαγωγικών Τμημάτων που μπορεί να ξεπερνά και τις 2.000 μόρια σε κάποιες περιφερειακές σχολές» εξηγεί ο κ. Βαφειαδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM”. Όπως λέει, αναφερόμενος στη συνολική εικόνα που θα προκύψει μετά από την επίδραση της συγκεκριμένης νέας παραμέτρου στις τελικές βάσεις εισαγωγής του 2018, η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να είναι τόσο επιδραστική που «μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες “καραμπόλες”».

«Ο δεύτερος παράγοντας είναι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Από τα μηχανογραφικά βλέπουμε ότι πολύ μεγάλο τμήμα των υποψηφίων το βλέπει πολύ θετικά και το βάζει ψηλά στις προτιμήσεις» προσθέτει ο κ.Βαφειαδάκης, που τονίζει πως ως εκ τούτου σε αυτό «ενδέχεται να δούμε ανόδους που είναι κόντρα στη ροή των βάσεων».

Σε ό,τι δε αφορά τις σχολές για τις οποίες οι υποψήφιοι έδωσαν εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα, μίλησε για μια «ουδέτερη συμπεριφορά» και διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν αναμένεται να δούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις, πέρα από τις μεταβολές που ούτως ή άλλως θα εμφανιστούν στο πεδίο του υποψήφιου σπουδαστή.

Ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών βάσεων θα παίξει πάντως και η διαδικασία των μεταγραφών. «Πολλές οικογένειες, επειδή έχουν κατανοήσει τον τρόπο μεταγραφής και εκτιμούν πως έχουν αρκετές πιθανότητες, δηλώνουν και σχολές της περιφέρειας κάτι που δεν έκαναν τα τελευταία χρόνια» τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των φροντιστών Ελλάδας.

Πώς λοιπόν αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις ανά πεδίο;

«Στο πρώτο πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών, είχαμε λίγο ευκολότερα θέματα από πέρυσι, ενώ έχουμε μια αύξηση των εισακτέων, άρα αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω ίσως στις υψηλές σχολές.

Ενδεχομένως όμως να έχουμε πτώση στις μεσαίες σχολές και κάτω, γιατί οι υποψήφιοι του πρώτου πεδίου έχουν και την επιλογή των παιδαγωγικών σχολών, που δεν την είχαν όλοι πέρυσι» εξηγεί ο κ. Βαφειαδάκης.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πεδίο, αυτό των φυσικομαθηματικών σχολών και της πληροφορικής, ο κ. Βαφειαδάκης εκτιμά πως αναμένεται πτώση «που ξεκινάει από τα “ρετιρέ”, δηλαδή τα Πολυτεχνεία», καθώς εμφάνισαν αυξημένη δυσκολία τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Έκθεσης. «Αναμένουμε μια πτώση που μπορεί να ξεκινάει από τα 200 μόρια και να είναι και μεγαλύτερη» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.

Σημαντική πτώση πάντως αναμένεται στο τρίτο πεδίο, αυτό των επιστημών υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. «Σε όλα τα μαθήματα έχουμε σημαντική πτώση της βαθμολογίας» αναφέρει ο κ. Βαφειαδάκης, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο δεν υπάρχει και αύξηση των εισακτέων.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των φροντιστών Ελλάδας αναφέρθηκε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας «η οποία ενδέχεται να κατέβει τα 19.000 μόρια».

Το δε τέταρτο πεδίο εκτιμάται πως θα εμφανίσει «σταθεροποιητικές τάσεις με μια μικρή ενδεχομένως άνοδο “στις σχολές που είναι πάνω από 15”, κάτι που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας» εξήγησε ο κ. Βαφειαδάκης.

Σε ό,τι αφορά δε τις στρατιωτικές σχολές, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των φροντιστών Ελλάδας αναφέρθηκε σε καθοδικές τάσεις σε όσες βρίσκονται στο δεύτερο πεδίο «ενώ η Αστυνομία και η Πυροσβεστική που είναι κοινές ίσως να “τσιμπήσουνε” και λίγο, να πάρουνε μια μικρή άνοδο» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play