Τον πρόσεχαν μέχρι και στο αεροπλάνο: Όταν ο Κοσκωτάς μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα

Τον πρόσεχαν μέχρι και στο αεροπλάνο: Όταν ο Κοσκωτάς μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα
Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας οδεύει προς το τέλος του. Ο Γιώργος Κοσκωτάς συλλαμβάνεται το 1988 στη Μασαχουσέτη και την 1η Ιουνίου 1991 μεταφέρεται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο «γκουρού της διαπλοκής». Η άνοδός του, ήταν ταχύτατη και ραγδαία, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να κυλιστεί στον βούρκο. Έτσι κι έγινε.

Ο Ελληνοαμερικάνος Γιώργος Κοσκωτάς ξεκίνησε να δουλεύει στην Τράπεζα Κρήτης ως απλός υπάλληλος το 1979 σε ηλικία 25 ετώμ, και ενώ τον καταζητούσαν ήδη στην Αμερική για πλαστογραφία. Μέσα σε πέντε χρόνια, κατάφερε να αποκτήσει το 56% της Τράπεζας Κρήτης και μαζί, τον εκδοτικό οίκο Γραμμή Α.Ε., ο οποίος εξέδιδε μια καθημερινή εφημερίδα και έξι περιοδικά. Η ιστορία θύμιζε σενάριο Χολιγουντιανής παραγωγής.  Μέχρι το 1987, ο Κοσκωτάς είχε αγοράσει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τρεις ημερήσιες εφημερίδες, ενώ η Τράπεζα Κρήτης εμφάνιζε περίφημα νούμερα.

Από το 1987 και μετά πλήθαιναν οι φωνές που ρωτούσαν τον αυτονόητο : Πως ένας υπάλληλος τραπέζης κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, κι ένας από τους ισχυρότερους άντρες στη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια; Και κυρίως, τι συμφέροντα εξυπηρετούσε;

Τα ΜΜΕ που δεν του ανήκαν, άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν τις «παρανομίες του Κοσκωτά. Πλαστογραφίες, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, φοροαποφυγή και πολλά άλλα. Ο Κοσκωτάς μέχρι τότε «έκοβε και έραβε» σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, έχοντας στενές σχέσεις με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σχέση, πολιτικής τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ, που επικεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ίσως ήταν και η αρχή του τέλους της «αυτοκρατορίας», του Γιώργου Κοσκωτά.

Τον Ιούλιο του 1988, ο εισαγγελέας διατάσσει τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης, παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, που πέρασε «φωτογραφική» τροπολογία, η οποία έδινε περιθώρια για ελιγμούς στον επιχειρηματία.

Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα. Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε υπεξαίρεση 33,5 δισ. δραχμών, με τα οποία ο Κοσκωτάς χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις του, με ένα μεγάλο μερίδιο να πηγαίνει στον Ολυμπιακό και την πολύκροτη μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι. Το πολιτικό τοπίο δονείται, το «βρώμικο ‘89» κάνει την εμφάνισή του και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μαζί τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραπέμπονται σε δίκη.

Όταν ξεσπά το σκάνδαλο, ο Κοσκωτάς βρίσκεται ήδη εκτός χώρας, έχοντας καταφύγει στις ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου. Η περιουσία του κατάσχεται και αποφασίζεται η εκποίηση της. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, να ματαιώνουν τελευταία στιγμή συλλαλητήριο υπέρ του.

Μετά την αποκάλυψη νέα υπεξαίρεσης, ο Κοσκωτάς θα διαφύγει για την Βραζιλία, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Αργύρη Σαλιαρέλη και από εκεί στις ΗΠΑ. Στον Σαλιαρέλη φέρεται τότε να μεταβίβασε χωρίς κανένα αντίτιμο τις μετοχές τις ΠΑΕ Ολυμπιακός (68%), κάτι που όμως αρνήθηκε αργότερα.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1988, συλλαμβάνεται στην Μασαχουσέτη, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο του 1991, σχεδόν 2,5 χρόνια αργότερα. Αμέσως μετά την σύλληψή του κατηγόρησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου κατέθεσε μήνυση κατά του περιοδικού αλλά δεν απάντησε ποτέ στις κατηγορίες.

Ο Κοσκωτάς οδηγήθηκε τελικά σε δίκη κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, πλαστογραφία και παρακώλυση ελέγχου της δικαιοσύνης. Στην απολογία του υποστήριξε ότι ο Παπανδρέου ήταν αυτός που είχε μεσολαβήσει ώστε να καταθέτουν οι ΔΕΚΟ τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα Κρήτης, την ίδια ώρα που τον κατηγόρησε για δωροδοκία.

Ήταν η πρώτη δίκη που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελληνική Τηλεόραση. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ήταν μεγάλο, ειδικά στις αρχές της δίκης, Από τους πέντε κατηγορούμενους δικάστηκαν μόνοι οι 2. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας) είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής και η ασυλία του δεν είχε αρθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα που ήταν και το πρόσωπο «κλειδί» της υπόθεσης ήταν κομβικός για την εξέλιξη της δίκης.

Ο Κοσκωτάς καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη. Τα 33 δισ. που υπεξαίρεσε του χρησίμευσαν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του αλλά και στην δωροδοκία πολιτικών. Αποφυλακίστηκε το 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αφού το Πενταμελές εφετείο κακουργημάτων μείωσε την ποινή λόγω «ειλικρινούς μεταμέλειας».

Σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς, είναι σύμβουλος επενδύσεων σε ιδιώτες. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια άνετη ζωή, αφού ο Κοσκωτάς δεν επέστρεψε ποτέ τα λεφτά που υπεξαίρεσε καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε νόμος για την επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων από υπεξαιρέσεις, αφού η ποινή της φυλάκισης θεωρούνταν αρκετή ως τιμωρία. Η έδρα της εταιρείας του είναι στην Βουλγαρία. Έχει αποτραβηχτεί εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play