Σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για λουκέτο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για λουκέτο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Στα τρία σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας να μοιράσει το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδίου του για κατάργηση των ΤΕΙ και επανίδρυση τμημάτων τους σε πανεπιστήμια.

Αν και ακόμα οι συγχωνεύσεις στα ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας είναι υπό συζήτηση, έχει πέσει στο τραπέζι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας να μοιραστεί σε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι μέχρι την επόμενη χρονιά να έχει αλλάξει πλήρως το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης προωθώντας τον αφανισμό των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και την ενίσχυση με νέα τμήματα σε πανεπιστήμια. Ο Κώστας Γαβρόγλου κάνει λόγο για πετυχημένο διάλογο και συγκλίσεις, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τα Ιδρύματα. Οι καθηγητές στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εκφράζουν αρκετές αμφιβολίες για το εγχείρημα, ενώ και το ΤΕΙ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή του επιχείρησε να περιορίσει τον «ενθουσιασμό» της ηγεσίας, σημειώνοντας ότι «όταν οι διαφορές μηδενιστούν και υπάρξει οριστική συμφωνία, αυτή θα ανακοινωθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη».

Ειδικά στην περίπτωση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, για δύο σημαντικά ερωτήματα δεν έχει δοθεί ικανοποιητική και οριστική απάντηση από την ηγεσία. Τι θα γίνει με τους καθηγητές των ΤΕΙ κι αν θα απορροφηθούν από τα τρία πανεπιστήμια που διεκδικούν τμήματά τους αλλά και υπό ποιες συνθήκες θα λάβουν πτυχίο οι εν ενεργεία φοιτητές του ΤΕΙ, μετά την κατάργησή του.

Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αν και δεν έγινε καμία αναφορά για το ακαδημαϊκό περιεχόμενο των νέων τμημάτων που θα δημιουργηθούν, αντίθετα έγινε σαφές ότι η ηγεσία έχει κάνει τη «μοιρασιά» όσον αφορά τις έδρες των τμημάτων – για το οποίο «παίζονται» σε κάθε αλλαγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα μεγαλύτερα μικροπολιτικά παιχνίδια και ασκούνται τοπικές πιέσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προτάσεις της ηγεσίας, μετά τις συγχωνεύσεις θα υπάρχουν: 14 τμήματα στο Βόλο (12 λειτουργούν σήμερα), 10 στη Λάρισα (2 σε λειτουργία ), 1 στα Τρίκαλα (όπως ισχύει και τώρα), 4 στην Καρδίτσα (ένα σε λειτουργία) και 5 στη Λαμία (2 σε λειτουργία).

Πάντως, δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση όπου οι συζητήσεις «σκοντάφτουν» σε αρκετά προβλήματα. Αντίστοιχα, αντιδράσεις υπάρχουν και στα σχέδια συγχωνεύσεων στα Ιδρύματα του Ιονίου, της Κρήτης, της Μακεδονίας, ενώ ακόμα αναμένεται και η επίσημη πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τα Ιδρύματα της Ηπείρου, η πρώτη που αναμένεται να παρουσιαστεί σχετικά με τα περιφερειακά Ιδρύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαβρόγλου: 3.000 περισσότεροι οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια το 2018Γαβρόγλου: Περισσότεροι εισακτέοι φέτος σε σχέση με πέρυσιΟι τρεις νέοι θεσμοί που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠαιδείαςΥπουργείο Παιδείας: Καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με σχέδιο νόμου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play