O Αντόνιο Κανάλες μιλάει αποκλειστικά στο www.pagenews.gr
Ο Antonio Canales, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους και διεθνούς κύρους stars του φλαμένκο. Έχει ταυτίσει το όνομά του με το χορό της Ανδαλουσίας. Ο Antonio Canales, είναι μια πληθωρική και πλούσια σε συναισθήματα προσωπικότητα.
Γεννημένος το 1961 στη Σεβίλλη σπούδασε στο Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι όπου εντάχθηκε στην ομάδα χορού της Maguy Marin και συνέπραξε με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Mάγια Πλισέτσκαγια.
Έχει λαμπρή πορεία με αναρίθμητες διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και παραστάσεις σ’ όλον τον κόσμο. Το 1992 συνέστησε τη δική του ομάδα χορού, ενώ το 1999 ίδρυσε Σχολή, τη Fuerza Latina en Avila. Τα τελευταία χρόνια, ο Canales εργάστηκε στο Guanajuato, στο Μεξικό, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών της μεξικανικής ανεξαρτησίας. Επίσης, δίδαξε στο Θέατρο της Μαδρίτης, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Θερβάντες και συνεχίζει να εμφανίζεται ως χορογράφος και χορευτής σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικάνικες πρωτεύουσες. Στη χώρα μας, συνεργάζεται με την Ισαβέλλα Γαλαίου.
Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη
Απλός, προσηνής κι ευγενής με ψυχή μικρού παιδιού γεύεται τη χαρά και το χειροκρότημα του κοινού με το γλυκό βλέμμα γεμάτο χαρά που γίνεται αντιληπτό ακόμη και σε πρώτη ανάγνωση στο βλέμμα και στις κινήσεις του.
Αγαπά πολύ τη χώρα μας καθώς θεωρεί πως αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού. Δε διστάζει, δε, να εκθειάζει την πολιτισμική μας κληρονομιά στα social media. Είναι θυμωμένος, όπως είπε, γα τα δεινά της Ελλάδας. Αγαπά τα ρεμπέτικα τραγούδια και κλαίει, αν και δεν καταλαβαίνει τα ελληνικά καθόλου. Ωστόσο, πιστεύει ακράδαντα πως η μεσόγειος έχει νταλκά και πολύ συναίσθημα κάτι που ενώνει τον Ισπανικό λαό και τον Ελληνικό με ένα αέναο δέσιμο.
Για λογαριασμό του www.pagenews.gr τον απολαύσαμε μαζί με τη συνεργάτιδά και προσωπική του φίλη Ισαβέλλα Γαλαίου στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Flamenco Puro, στο Χυτήριο που αποτελεί άλλωστε αποκλειστική παραγωγή της Compania Flamenca Sentimientos.
Εμείς οι θεατές εισπράξαμε συναισθήματα σημαντικά και δεν ήταν άλλα από τη δύναμη, την ένταση, τη χαρά και τη μελαγχολία που πλημμύρισαν τη σκηνή και αγκάλιασαν ολοκληρωτικά τις αισθήσεις μας.
Ο Antonio Canales επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Μια φράση που είναι το motto του και επαναλαμβάνει συχνά είναι η εξής: «η δουλειά, η επιμονή, η αποφασιστικότητα και πάνω από όλα ο σεβασμός κι η φροντίδα του δώρου της ζωής που σού έχει δοθεί κάνει κάποιο χορευτή του φλαμένκο ξεχωριστό». Και τη μοιράζομαι μαζί με τους αναγνώστες μας γιατί η φιλοσοφία της ζωής του δείχνει την ποιότητά του, που αποτελεί από μόνη της παράδειγμα!
Αν και εξουθενωμένος- συνεπής στην υπόσχεσή του- μάς είπε δύο λόγια σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε μόνο στην Pagenews.gr και σε κανένα άλλο ελληνικό μέσο. Τον ευχαριστούμε για την τιμή καθώς και τις κ.κ. Ισαβέλλα Γαλαίου και Νατάσα Παππά για την ευγενική τους και σημαντικής αξίας διαμεσολάβηση.
Κύριε Canales πως ήταν η πρώτη σας συνεργασία επί σκηνής με Έλληνες καλλιτέχνες ; Διακρίνετε ταλέντα στην Ελλάδα ;
Εδώ και πολλά χρόνια έρχομαι σ’ αυτήν την πανέμορφη πόλη (Αθήνα) όπου το ελληνικό κοινό λατρεύει το φλαμένκο. Με την Ισαβέλλα Γαλαίου συνεργάζομαι αρκετό καιρό και οργανώνουμε κάθε δύο μήνες σεμινάρια στη σχολή της τα οποία πηγαίνουν εξαιρετικά. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύς κόσμος ερωτευμένος με το φλαμένκο και εννοείται πως υφίσταται ένα υψηλό επίπεδο γνώσης. Χρωστώ ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Ισαβέλλα Γαλαίου για την αφοσίωσή της στο φλαμένκο καθώς και για το ότι δημιούργησε την πλατφόρμα του πρώτου φεστιβάλ φλαμένκο στην πόλη σας και λίγο και δική μου πόλη (γέλια).
Γιατί το φλαμένκο εξελίχθηκε κι αναπτύχτηκε στην Ανδαλουσία κι όχι τόσο στις άλλες περιοχές της Ισπανίας ;
Είναι εσφαλμένη η άποψη αυτή. Σ’ όλη την Ισπανία υπάρχει πολύ καλό φλαμένκο. Εννοείται ότι η παράδοση της Ανδαλουσίας είναι πιο κοντά στο φλαμένκο απ’ ότι σ’ άλλες περιοχές και για αυτό είναι αυτονόητο να βγαίνουν περισσότεροι καλλιτέχνες από εκεί.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το flamenco;
Σήμερα, η μουσική κι ο χορός flamenco θεωρούνται συνώνυμα της ισπανικής κουλτούρας, ιδίως της νότιας Ισπανίας. Ωστόσο, το flamenco ξεκίνησε ως μουσική των τσιγγάνων της Ανδαλουσίας και διαδόθηκε γρήγορα ως αυθεντική έκφραση των λαϊκών στρωμάτων και κάθε μειονότητας στην ιβηρική χερσόνησο. Στο πέρασμα των αιώνων, καθώς η περιοχή άλλαζε κατακτητές και κατοίκους, το flamenco αφομοίωσε εβραϊκές, αραβικές, βυζαντινές, αλλά και νοτιοαμερικανικές επιρροές, για να γίνει τελικά το έμβλημα της Ισπανίας και παγκόσμιο φαινόμενο με φανατικούς θαυμαστές παντού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιαπωνία υπάρχουν περισσότερες σχολές flamenco απ’ ό,τι στην Ισπανία!
Όταν είστε στη σκηνή έχετε μια εξαιρετική σύνδεση με το κοινό. Πώς συμβαίνει αυτό και πώς το νιώθετε στην ψυχή σας;
Προσπαθώ να δίνω τον εαυτό μου100%, σώμα και ψυχή γίνονται ένα. Κάθε φορά που πάω στη σκηνή καλώ το duende. Η παράδοση κι η συγκέντρωση είναι αυτά που δημιουργούν έναν κόμβο στη καρδιά των θεατών.
Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ποιο είναι το μήνυμά σας στους Έλληνες ;
Στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία την Πορτογαλία και στις άλλες χώρες του Νότου, η ανισότητα με την εφευρεμένη Ευρώπη δημιουργεί οδυνηρούς λογαριασμούς. Και φυσικά η τέχνη, από ένα βασικό στοιχείο, γίνεται πολυτέλεια. Αυτό δεν πρέπει να είναι έτσι γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με ψωμί.
Αν η ζωή σας ήταν βιβλίο, τί τίτλο θα θέλατε να είχε;
Η θεϊκή κωμικοτραγωδία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας