Επτά στους δέκα λένε “όχι” σε όνομα με “Μακεδονία”
Στο θέμα των ημερών, αυτό της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, δηλαδή 7 στους δέκα πολίτες (68%), απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο "Μακεδονία".
Το "όχι" μάλιστα φαίνεται να υπερέχει συντριπτικά και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Αναλυτικότερα, το 63,8% αυτών των πολιτών ζητούν να απορριφθεί ονομασία που θα περιέχει την ονομασία "Μακεδονία". Όπως το ίδιο απαιτεί και το 67% όσων ψήφισαν τη ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι πλέον απορριπτικοί πάντως είναι οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων που λένε "όχι" σε ποσοστό 69,9%.
Απορρίπτεται το αφήγημα της μνημονιακής εξόδου
Εκτός όμως από το Σκοπιανό, διχογνωμία μεταξύ κοινής γνώμης και κυβερνητικής πολιτικής αποτυπώνεται ευκρινώς και σε άλλα ζητήματα όπως αυτά της μνημονιακής εξόδου, των πλειστηριασμών, αλλά του ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς που έχουν καταφύγει στη χώρα μας.
Αναλυτικότερα, το 80,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά πως η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυστηρή επιτροπεία, έναντι 13,8% που υιοθετεί το κυβερνητικό αφήγημα πως η χώρα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Το τελευταίο φαίνεται να πείθει τρεις στους τέσσερις Συριζαίους, αφού μόλις το 23,5% όσων ψήφισαν το κυβερνών κόμμα βλέπει έξοδο από το τούνελ των μνημονίων.
Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το 71,8%, και ανάμεσά τους το 55,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι δεν υπάρχει προστασία. Μόνο το 18,7% των ερωτηθέντων φαίνεται να έχει πεισθεί πως προστατεύεται η λαϊκή κατοικία.
Επίσης, το 62,8% πιστεύει ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει ακύρωση της απόφασης για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό οφείλεται σε πίεση της Άγκυρας.
Σταθερά μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης της Marc, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής και έξι κόμματα φαίνεται να εισέρχονται στη Βουλή.
Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων βάσει της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ – 29%
ΣΥΡΙΖΑ – 18,9%
Κίνημα Αλλαγής – 9,1%
Χρυσή Αυγή – 6,7%
ΚΚΕ – 6,4%
Ένωση Κεντρώων – 2,8%
ΑΝΕΛ – 2,4%
Λαϊκή Ενότητα – 1,8%
Πλεύση Ελευθερίας – 1,2%
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με τη διαφορά τους να ανέρχεται στις 8,8 μονάδες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας