«’Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη

«’Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη
Ἡ Τεραστία Κοινωνική Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ (1941) είναι μάλλον η πρώτη ελληνική μελέτη που εξετάζει το θέμα «βλάκες και δημόσιος βίος».

Το εμβληματικό κείμενο του «ευφυούς» Έλληνα διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, γραμμένο μέσα στην κατοχή, έρχεται στις μέρες μας να υψώσει ισχυρή ασπίδα στη χυδαιότητα, την αναξιοκρατία και τα κοινωνικά συστήματα που ποδοπατούν την ανθρώπινη ζωή.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Η λόγια καθαρεύουσα που χρησιμοποιεί, σα γλώσσα της εποχής του, γίνεται δυνατό θεατρικό εργαλείο στο στόμα και στο σώμα του νέου δυναμικούperformer Χάρη Φλέουρα, με τόπο την κωμωδία και υπόβαθρο την ανθρώπινη δουλεία.

«Ἡ ἠθικὴ σχέσις μεταξὺ βλακὸς καὶ ἐπιτηδείου ἢ ἀπατεῶνος εἶναι ἀπροσδοκήτως διάφορος τῆς ἣν ἐκλαμβάνει συνήθως ἡ «κοινὴ γνώμη. Οὐδεὶς ἄνθρωπος ἀξίας ἔχει ἀνάγκην νὰ γίνῃ ἐπιτήδειος ἢ ἀπατεών. Καὶ ὅταν ἀκόμη ὁ βλάξ, ὑπὸ τὴν μορφὴν τοῦ ἐπιτηδείου ἢ τοῦ ἀπατεῶνος, ἐξαναγκασθῇ νὰ δώσῃ μάχην, θὰ δώσῃ αὐτὴν διὰ τῶν πνευματικῶς εὐκολοτέρων καὶ συνεπῶς τῶν ἀνηθικωτέρων «ὅπλων»: τοῦ ψεύδους, τῆς διαστροφῆς, τῆς ρᾳδιουργίας καὶ τῆς συκοφαντίας».

Ὡς πρὸς τὴν κοινωνικὴν προέλευσιν τῶν βλακῶν διαπιστοῦται ὅτι ἡ παραγωγὴ βλακῶν δὲν εἶναι ταξική.

Κάτι μου λέει πως τα μηνύματα που πραγματεύεται είναι πιο σύγχρονα από ποτέ και αξίζει να δούμε την παράσταση«’Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω»! Μη λησμονούμε πως οι ηλίθιοι βρίσκονται ανάμεσα μας!

Ο πολιτικός στοχαστής και δημοσιογράφος Ευάγγελος Λεμπέσης (Μύτικας Χαλκίδας, 1904-Αθήνα, 1968), παρότι άγνωστος στο ευρύ κοινό, θεωρείται πρωτοπόρος κοινωνιολόγος και ένα ανήσυχο, κριτικό και μαχητικό πνεύμα, ο οποίος εργάστηκε ως Καθηγητής της Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών (1931) και αργότερα στη Σχολή Επαγγελματικού Προσανατολισμού (1955), ήταν αρθρογράφος του Οικονομικού Ταχυδρόμου (1931-35) και Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού Εργασία (1938), υπήρξε Διευθυντής Τύπου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών (1946-47) και Σχολιαστής στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών (1948), διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Μελετών της Αγροτικής Τράπεζας (1938-1958) και Διευθυντής του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως (Γενική Διεύθυνση Τύπου· 1954- 1956).

Όλο το κείμενο του έργου, σε καθαρεύουσα και δημοτική, οι αντιδράσεις σε αυτό επιφανών δημοσιογράφων της εποχής (Κώστας Βάρναλης, Παύλος Παλαιολόγος κ.α. ), η απάντηση του συγγραφέα και αναλυτική βιογραφία του Ευάγγελου Λεμπέση περιλαμβάνονται στην ειδική για την παράσταση έκδοση: ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ, “Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΙΟ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ.

Η Τεραστία Σημασία των Βλακών εν των Συγχρόνω Βίω, μια μελέτη-ανάλυση της νεοελληνικής πραγματικότητας υπό κοινωνιολογική οπτική που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 1941, στο έντυπο Εφημερίς Ελλήνων Νομικών, με τα αρχικά Ε. Λ., ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων εκ μέρους των συντηρητικών διανοούμενων της εποχής. Κάτι διόλου άγνωστο στον Λεμπέση ο οποίος θεωρείτο πένα καυστική και αμείλικτη στην κριτική ανθρώπων και καταστάσεων. «Προτιμούσε τον κίνδυνο να αδικήσει με την υπερβολή της καυστικότητάς του παρά να συμβάλει με την ανοχή του στη διαιώνιση μιας σφαλερής και επιζήμιας καταστάσεως», σημείωνε η σύζυγός του Κλειώ Τσαλίκη μετά τον θάνατό του.

Ταυτότητα της παράστασης:

Ερμηνεύει ο Χάρης Φλέουρας

Συντελεστές:

Σκηνικό , Κοστούμι : Έβελιν Σιούπη

Μουσική, video art : Κωστής Ξενόπουλος

Φωτισμοί : Κώστας Μπλουγουράς

Βοηθός σκηνοθέτη : Γιούλα Αναγνωστοπούλου

Παραγωγή: Παναγιώτα Παρασκευοπούλου – Κωστής Ξενόπουλος

Φωτογραφίες : Κώστας Πρόφης

ArtWork – Proweb.gr / Maria Tobri KAROTTO.GR

Θέατρο Ιλίσια Βολανάκη: Κάθε Τετάρτη στις 20.00 & Πέμπτη στις 21.15 (έως 18 Ιανουαρίου)

Κάθε Σάββατο 19.00 &Κυριακή 18.00 (από 27 Ιανουαρίου)

Διάρκεια Παράστασης: 70 ‘

Τιμές εισιτηρίων 12 & 14 €

Αγορά: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-ilisia-volanakis/i-terastia-koinoniki-simasia-ton-vlakon/

και στο Ταμείο θεάτρου : τηλεφωνικές κρατήσεις (Καθημερινά 10:00- 22:00) – 2107223010

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play