Η αληθινή ιστορία της Αΐντα και του Ρανταμές σε σκηνοθεσία του Ιάκωβου Μυλωνά
Ο Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, ήταν Ιταλός μουσικοσυνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. Η Αΐντα από την οποία και εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την «Αληθινή ιστορία της Αΐντα και του Ρανταμές» είναι τίτλος δημοφιλούς όπερας (λυρικό μελόδραμα) σε 4 πράξεις και 7 σκηνές, στίχους του Antonio Ghislanzoni και μουσική του Giuseppe Verdi, που παίχθηκε για πρώτη φορά στο Χεδιβικό βασιλικό θέατρο (όπερα) του Καΐρου στις 24 Δεκεμβρίου του 1871 παρουσία αξιωματούχων της χώρας, υψηλών καλεσμένων και του συνόλου των διπλωματών.
Το θέατρο «Θησείον» που φιλοξενεί την παρούσα περίοδο την εν λόγω παράσταση, φημίζεται για τις επίλεκτες παραστάσεις του! Ιδιαίτερης αισθητικής χώρος, με προσεγμένες παραγωγές κι αξιοσημείωτες συνεργασίες δεν απογοητεύει ποτέ το θεατή.
Γράφει η Έπη Τρίμη
Στο θέατρο «Θησείον» το www.pagenews.gr και το φιλοθεάμων κοινό παρευρέθηκε στις 23 Δεκεμβρίου –στην επίσημη πρεμιέρα- για να παρουσιάσει την αληθινή εκδοχή της ιστορίας και να αναστρέψει όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σε σχέση με την έκβαση της υπόθεσης.
Πλήθος κόσμου γέμισε το θέατρο «Θησείον» στην επίσημη πρεμιέρα του έργου «Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές» και στο τέλος αντάμειψε τους ηθοποιούς μ΄ ένα ασταμάτητο χειροκρότημα καθότι καλοπαιγμένη παράσταση και προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια, κάτι που χαρακτηρίζει τον Ιάκωβο Μυλωνά και τους συνεργάτες του.
Η αντεστραμμένη εκδοχή της διάσημης όπερας «Αΐντα» του Βέρντι είναι μια δραματική παράσταση που θα παιχτεί για μόλις 8 παραστάσεις και για κάθε Σάββατο στις 23:30. Η παράσταση στο σύνολό της εξαιρετική και σάς προτείνουμε να μην τη χάσετε.
Τι πραγματεύεται η παράσταση – υπόθεση:
Ένας καταραμένος έρωτας. Ένα μυστικό 2000 χρόνων. Μια γενοκτονία. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, βασιλείς και απλός λαός. Μυσταγωγία. Τελετές. Μάχες. Η ιστορία γράφεται απ’ τους νικητές. Η αληθινή ιστορία όμως υπάρχει κάπου κρυμμένη, σιγοκοιμάται, σαν ηφαίστειο που ετοιμάζεται σιγά, σιγά, να κάψει τα πάντα. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές. Ήρθε η ώρα ο έρωτάς τους να κάψει όλα τα ψέματα που μας ταΐζουν οι ισχυροί για να επιτεθούν στους αδύναμους! Η διάσημη όπερα του Βέρντι, πριν από 150 χρόνια, μας είπε μια ψεύτικη ιστορία. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή.
Η παράσταση τελείται υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων.
Κείμενο Θανάσης Τριαρίδης
Κριτική:
Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές’’ είναι ένα αντιπολεμικό έργο και συγχρόνως ένας ύμνος στον έρωτα χωρίς όρια. Ο τρόπος που προσεγγίζει την πολεμική προπαγάνδα ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης είναι καθαρός και μη αμφισβητούμενος. Απ’ το βαθύ παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τώρα πρώτα πρέπει να λασπώσεις κάποιον για να τον δει κακό η κοινή γνώμη και μετά να του επιτεθείς. Η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθεσία του Ιάκωβου Μυλωνά περίτεχνα και μ’ απίστευτη μαεστρία έφερε στο φως όλα τα κρυμμένα μηνύματα του έργου κι ανέδειξε τον καταραμένο έρωτα ανάμεσα στους ήρωες με περισσή ιερότητα. Η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων, η ατμόσφαιρα, οι χορογραφίες, οι έντονοι και τόσο γεμάτοι διάλογοι, η μουσική, όλα μαζί μάς ταξίδεψαν χιλιάδες χρόνια πίσω σε μια μυστηριακή Αίγυπτο με τους βασιλείς της, το στρατό της, τους σκλάβους της και τις τελετές της. Ένας θίασος καλοδουλεμένος σαν ρολόι που σ’ οδηγούσε σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι που αγαπημένος οικοδεσπότης μας ήταν ο Ιάκωβος Μυλωνάς.
Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία Ιάκωβος Μυλωνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη Μαριλένα Καμπιώτη
Σκηνικά, κουστούμια Κωνσταντίνος Μητροβγένης
Χορογραφίες Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Φωτισμοί Ομάδα ΙΑΜΥ
Μουσική επιμέλεια Ομάδα ΙΑΜΥ
Καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρία Τσολάνα
Make up Γεωργία Γιαννακούδη, Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Βίντεο-Φωτογραφίες Ίριδα Κατσούλα
Ερμηνεύουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Πάνος Κούλης, Μαρίνα Παντελάκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Αντώνης Τακτικός, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Γεωργία Γιαννακούδη, Μαριλένα Καμπιώτη.
Διάρκεια 1.15’ χωρίς διάλλειμα
Εισιτήρια: 12 ευρώ και 8 ευρώ για φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ , γκρουπ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας