Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης αποκλειστικά στο www.pagenews.gr: “«Αν έχεις ένα κομμάτι χρυσού, πρέπει να το σμιλέψεις”
Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μίλησε αποκλειστικά στο www.pagenews.gr και την Έπη Τρίμη
– Το βραβευμένο έργο του Daniel Colas «Charlie Chaplin», μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στο Παρίσι, ανέβηκε στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Θανάση, υποδύεσαι τον ομώνυμο ρόλο. Ποιες είναι οι διεργασίες που έκανες εσωτερικά και πόσο χρόνο προετοιμασίας χρειάστηκες για να αισθανθείς έτοιμος και απόλυτα επαρκής για τον εν λόγω ρόλο;
Με αφοσίωση, συγκέντρωση, μελέτη και έντονη σωματική πρόβα έρχεται πάντα το αποτέλεσμα σε κάθε ρόλο που κάνω. Το ίδιο κι εδώ. Σίγουρα το ότι το σκεφτόμουν πολύ καιρό, μέτρησε στο να ωριμάσει μέσα μου ακόμα περισσότερο.
– Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησής μου τι στίγμα αφήνει αυτή η παράσταση στο θεατή και τι άφησε σε σένα τον ίδιο;
Δε μπορώ ποτέ να ξέρω τί συμβαίνει στο μυαλό και στην ψυχή του θεατή, αλλά αν υποθέσω απ’ την προσήλωση με την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό παρακολουθεί την παράσταση, καθώς και από το χειροκρότημα και τα μετέπειτα σχόλια, οι θεατές συγκινούνται και απολαμβάνουν το «Charlie Chaplin». Για μένα είναι μια μυσταγωγία, που οδηγεί σε μια μέθεξη μέσα μου.
– Η αδυναμία του Charlie Chaplin για τις γυναίκες και ειδικά τις ανήλικες, ενοχλούσε τα αστικά ήθη, αλλά τα αριστερά του πολιτικά φρονήματα ήταν εκείνα που του προξένησαν τα περισσότερα προβλήματα. Είναι ένας ρόλος δύσκολος που ωστόσο σού ταιριάζει «γάντι», απ΄ όλες τις απόψεις. Νομίζω, όμως, πως είναι ρόλος κόντρα σ’ όσα έχεις κάνει μέχρι σήμερα. Αν είναι έτσι θα θέλαμε τις σκέψεις σου.
Πάντα φροντίζω να εκπλήσσω τον εαυτό μου πρωτίστως κι έπειτα και το κοινό. Ως ηθοποιός θέλω να κάθε φορά να ταξιδεύω σ’ άλλους κόσμους και να ζω το παραμύθι, χωρίς επαναλήψεις και προβλέψιμες επιλογές έργων και ρόλων.
– Γιατί σήμερα ανθεί η αγριότητα; Οι βιασμοί ανηλίκων, οι φόνοι και οι κλοπές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα μας που ήταν συντηρητική και τα φαινόμενα δεν είχαν αυτήν την έκταση. Πώς το επεξεργάζεσαι μέσα σου;
Η πείνα, η ανέχεια, η δυστυχία και η κοινωνικοοικονομική παρακμή, πάντα σπέρνουν δυσάρεστα συναισθήματα και οδηγούν τους ανθρώπους στα άκρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, όλα τα προηγούμενα που είπα συν την έλλειψη ελπίδας και ιδανικών, κάνει τους ανθρώπους να ξεφεύγουν.
– Ο Charlie Chaplin είχε πει: «δώστε μου ένα πάρκο, έναν αστυνομικό και ένα όμορφο κορίτσι και σάς φτιάχνω μια κωμωδία». Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησες με τον ομώνυμο τίτλο «Πέμπτη και 12» στο ρόλο του Ευτύχη είχε αρκετά από τα ως άνω στοιχεία. Τί αναζητήσεις και ανάγκες πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να κάνει το εν λόγω επιτυχές εγχείρημα;
Η κάθε περίπτωση ανθρώπου και καλλιτέχνη είναι διαφορετική και μοναδική. Εγώ θα μιλήσω μόνο για μένα και θα πω ότι η δουλειά μου είναι πηγή ζωής και έμπνευσης για μένα. Με κάνει να ονειρεύομαι, να γίνομαι ανήσυχος και δημιουργικός. Αυτά σίγουρα συντελούν στη πορεία μου και στις καλλιτεχνικές μου επιλογές. Επίσης, η αγάπη μου για την απλότητα και η πίστη ότι μέσα απ’ αυτή μπορείς να δείξεις τα σημαντικότερα πράγματα, με κάνουν να συμφωνώ με τον Τσάπλιν στο ότι με 3 πράγματα και μεγάλη φαντασία, μπορούν να γεννηθούν διαμάντια στην τέχνη. Φυσικά δε λέω αν ήταν ή όχι διαμάντι η ταινία μου, εξηγώ όμως το σκεπτικό που με οδηγεί σε τέτοιες επιλογές που ξεφεύγουν απ’ τα στεγανά.
– Θανάση προτιμάς την κωμωδία ή το δράμα και τι σε γοητεύει σε κάθε περίπτωση;
Η κωμωδία είναι το πάθος μου, αλλά μου αρέσουν όλα τα ωραία και πολυεπίπεδα έργα. Γενικά αφήνω το ένστικτό μου να μ’ οδηγεί και παρατηρώ πως με πηγαίνει πάντα, σε μονοπάτια που και τα δύο είδη συνυπάρχουν. Ειδικά ο "Τσάρλι Τσάπλιν" νομίζω είναι ακριβώς αυτό που μού ταιριάζει.
– Σε κάθε ρόλο μεταμορφώνεσαι πλήρως. Είναι προϊόν ταλέντου ή σκληρής δουλειάς;
Το ταλέντο, για μένα, εμπεριέχει τη σκληρή δουλειά. Σίγουρα είναι Θείο Δώρο να υπάρχει η φυσική κλήση το χάρισμα που λέμε, αλλά η δουλειά είναι που το απογειώνει. Αν έχεις ένα κομμάτι χρυσού, πρέπει να το σμιλέψεις για να γίνει κόσμημα και να αποκτήσει μεγάλη αξία.
– Με το πρόσφατο γεγονός των πλημμυρών αντιληφθήκαμε πως είμαστε ανυπεράσπιστοι μπροστά στους κινδύνους της μανιασμένης φύσης. Η καρδιά μας χτύπησε πραγματικά γιατί είδαμε σκηνές τριτοκοσμικές. Αν σου ζητούσαν ως Μηχανολόγος Μηχανικός και της ιδιότητάς σου ως ηθοποιός και σκηνοθέτης να κάνεις ένα κοινωνικό σποτ θα το έπραττες;
Φυσικά και θα το έπραττα. Εξάλλου έχω κάνει πολλά σποτ τέτοιου τύπου ως ηθοποιός και θα συνεχίσω να κάνω όταν μου ζητείται. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω σαν καλλιτέχνης.
– Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996. Σήμερα, μετά από την παρουσία προσωπικοτήτων και καλλιτεχνών στο μαύρο κουτί, τη διαδέχτηκαν τα «ψώνια» και απαίδευτοι άνθρωποι που είναι και η πιο «ενδιαφέρουσα» και λαμπρή πλευρά της τηλεόρασης. Θα ήθελες να το σχολιάσεις;
Δε με βρίσκουν σύμφωνο οι γενικεύσεις. Παντού και πάντα υπάρχουν τα καλά και τα κακά, η αναλογία αλλάζει σύμφωνα με τα σημεία των καιρών.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς υποτιμάμε το ρόλο της ευγένειας , την απαξιώνουμε, σχεδόν την απορρίπτουμε συνδέοντάς τη με την υποκρισία, το συμφέρον και τη δουλοπρέπεια. Ακόμη και ο κ. Πρωθυπουργός έχει ξεχάσει τα πρωτόκολλα. Πώς το επεξεργάζεσαι όλο αυτό;
Εγώ, προσωπικά, θεωρώ υπέρτατο προσόν την ευγένεια όταν αυτή είναι αυθεντική. Πιστεύω εκτός των άλλων ότι είναι δείγμα συναισθηματικής και όχι μόνο ευφυΐας. Και τα πρωτόκολλα δεν πειράζει να σπάνε καμιά φορά, αρκεί να έχει ουσία και στόχο το γιατί τα σπάει κάποιος.
– Τι ρόλο παίζει μια σταθερή σχέση στη ζωή σου; Πιστεύεις πως ο γάμος είναι στις ψυχές των ανθρώπων ή χρειάζεται απαραίτητα και την επικύρωση;
Για να έχω μία σταθερή σχέση πρέπει να είναι ουσιαστική. Δεν έχω κρατήσει καμία σχέση, σταθερή, είτε φιλική είτε ερωτική όταν δεν είναι ουσιαστική. Εκ των πραγμάτων απαντώ και στο δεύτερο σκέλος ότι η ουσία βρίσκεται στην ψυχή και στο μυαλό μας, αλλά αν η επικύρωση μας δίνει μία επιπλέον χαρά γιατί όχι.
– Πώς σκοπεύεις να περάσεις τα Χριστούγεννα;
Με τους δικούς μου ανθρώπους και με "Τσάρλι Τσάπλιν" το βράδυ των Χριστουγέννων στο θέατρο Ακροπόλ.
– Τι ευχαριστεί περισσότερο εσένα και την Αγοραστή να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο; Να χουχουλιάζετε στο σπίτι, να βλέπετε φίλους;
Ανάλογα την περίσταση και τη διάθεση. Τα μικρά πράγματα γεμίζουν όμορφα την καθημερινότητα.
– Μια ευχή για τους αναγνώστες μας;
Υγεία, τύχη και μετρητά! (γέλια)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας