Σαρωνικός: Παραμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα – Νέα στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ

Σαρωνικός: Παραμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα – Νέα στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ
Σε αρκετές περιοχές του Σαρωνικού παραμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ.

Στο… κόκκινο παραμένουν τα επίπεδα της ρύπανσης στον Σαρωνικό από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" στα ανοιχτά της Σαλαμίνας, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη Σαλαμίνα, άλλα και τμήματα παραλίας στον Άγιο Κοσμά και στη Γλυφάδα, παραμένουν ιδιαίτερα επιβαρυμένα από την πετρελαϊκή ρύπανση. 

Τι δείχνουν οι μετρήσεις του Οκτωβρίου

Οι τελευταίες δειγματοληψίες (με δείγμα νερού από τις παράκτιες ζώνες) πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ στις 3, 10 και 23 Οκτωβρίου και έδειξαν υψηλές τιμές πετρελαϊκών υδρογονανθράκων.

Πιο αναλυτικά:

1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά στις 10 Οκτωβρίου και στις 23 Οκτωβρίου 344 μικρογραμμάρια100 μικρογραμμάρια στον Φλοίσβο284 μικρογραμμάρια στην παραλία κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στις 23 Οκτωβρίου269 μικρογραμμάρια στον Άγιο Κοσμά στις 23 Οκτωβρίου110 μικρογραμμάρια στο ΕΛΚΕΘΕ στις 3 Οκτωβρίου331 μικρογραμμάρια σε μέρος της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 μικρογραμμάρια στις 23 Οκτωβρίου85,5 μικρογραμμάρια σε άλλο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 στις 10 Οκτωβρίου139 μικρογραμμάρια στην ακτή κοντά στο Ασκληπιείο Βούλας στις 18 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια υπήρξε περαιτέρω μείωση.

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή η οποία ανιχνεύεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του ναυαγίου» υποστηρίζει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

Τα ανώτατα όρια

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο μέτρησης είναι τα 1.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (πάνω από αυτό το όριο ό,τι ανιχνεύεται είναι πετρέλαιο).

Επιπλέον, επειδή από τη νομοθεσία δεν έχουν τεθεί όρια για τη μέτρηση υδρογονανθράκων στο νερό, οι επιστήμονες έχουν θεσπίσει – για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα – μια φυσιολογική τιμή που κυμαίνεται από 0,5 έως 2 μικρογραμμάρια πετρελαϊκών υδρογονανθράκων ανά λίτρο. Στον Σαρωνικό – εξαιτίας της μεγάλης κυκλοφορίας πλοίων – οι τιμές που έχουν θεσπιστεί κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις

Κατά τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, «οι επιπτώσεις στον πυθμένα είναι οι πιο σοβαρές και είναι αυτές για τις οποίες απαιτείται το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να αποκατασταθεί το οικοσύστημα».

Και συμπληρώνει: «Το ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να ξεκινήσει δειγματοληψίες και μετρήσεις του πυθμένα μέσα στον Νοέμβριο. Αυτές λογικά θα φωτίσουν με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στον πυθμένα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play