Ηριάννα: Παραμένει στη φυλακή – Η ανακοίνωση του Εφετείου (vid)
Αρχικά ο εισαγγελέας Γεράκης πρότεινε στους δικαστές του Εφετείου την παραμονή της 29χρονης Ηριάννας και του 31χρονου Περικλή στη φυλακή με την αιτιολογία ότι «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».
Στη συνέχεια, απορριπτική ήταν και η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας στην αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, απόφαση που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση των υποστηρικτών τους.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ακολούθησαν επεισόδια με αλληλέγγυους που βρίσκονταν στην αίθουσα του 4ου ορόφου του Εφετείου, με τις δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς πετούσαν καρέκλες και μπουκάλια, φωνάζοντας συνθήματα κατά των δικαστών «Ρουφιάνοι δικαστές».
Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων, εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, αλλά τελικά οι αστυνομικοί τους απώθησαν με τα κράνη και τις ασπίδες από την αίθουσα.
Τι είπε ο Εισαγγελέας Γεράκης
«Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής ει ναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον», είπε ο εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννα και πρόσθεσε πως η νέας αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: «Είναι προϋπόθεση αυτό αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως» είπε στους δικαστές ο εισαγγελέας Γεράκης, προτείνοντας την παραμονή της φυλάκης της Ηριάννας και τπυ Περικλή.
Ο εισαγγελέας έκανε την εν λόγω πρόταση κρίνοντας ότι δεν διαπιστώθηκε ότι κινδυνεύει η υγεία του εάν παραμείνει κρατούμενος. «Υπάρχει το γενικότερο αίσθημα της θλίψεως για νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα του νόμου αίφνης μετά της εκδόσεως της πρωτόδικης απόφασης» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία εμπλοκή τους η οποία εμφανίζει έντονη αντικοινωνικότητα. Το γεγονός αυτό, δεν μπορεί να παραληφθεί. Να απορριφθεί ως αβάσιμη στην ουσία η αίτηση».
Το χρονικό μίας ιδιάζουσας περίπτωσης
Τον Μάρτιο του 2011, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποιεί έφοδο σε σπίτι του φοιτητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνου που φέρεται να έχει σχέσεις με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Στο ίδιο σπίτι κοιμάται εκείνο το βράδυ και η φίλη, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής, Ηριάννα.
Η Ηριάννα, θα δώσει οικιοθελώς, δείγμα DNA στην Αντιτρομοκρατική. Ο Κωνσταντίνος, παραπέμπεται τελικώς ως μέλος της ΣΠΦ, λόγω των φιλικών του σχέσεων με δύο μέλη τους. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθωώνει έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια.
Η απόφαση ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος της πράξης της συγκρότησης – ένταξης (άρθρ. 187 Α ΄§ 4 ΠΚ) που του αποδίδεται, διότι δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του… (αναφέρονται ονόματα εμπλεκομένων με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) στα πλαίσια του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, στον οποίο ανήκει».
Εν τω μεταξύ τον Νοέμβριο του 2011, ανακαλύπτεται έπειτα από μαρτυρία στην Πολυτεχνειούπολη, ένα κουτί με όπλα. Έναν χρόνο και κάτι αργότερα, σε έναν από τους γεμιστήρες που βρίσκεται μέσα σε αυτό το κουτί γίνεται ταυτοποίηση «μέρους του DNA» της Ηριάννας, ο οποία συλλαμβάνεται και κατηγορείται για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» αλλά και «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων».
Αμέσως μετά την απολογία της, στον ανακριτή, αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η Ηριάννα παραπέμπεται τελικώς από το δικαστικό συμβούλιο σε δίκη. Στο παραπεμπτικό βούλευμα, αναφέρεται ξεκάθαρα πως τόσο από την άρση του τηλεφωνικού όσο και από εκείνο του τραπεζικού απορρήτου, δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». «Ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα και πάλι με το βούλευμα «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», ενώ αναφέρεται και η σχέση της με τον σύντροφό της, ο οποίος όμως έχει αθωωθεί και μάλιστα ομόφωνα και πρωτόδικα.
Το 2015, το Συμβούλιο Εφετών άρει τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για την Ηριάννα, ώστε να μεταβεί στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε συνέδρια που είχαν σχέση με την ακαδημαϊκή της ιδιότητα. Το βούλευμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κρίνεται ότι η στέρηση της δυνατότητας σ’ αυτήν παρακολούθησης του ως άνω συνεδρίου είναι πράγματι επαχθής με βάση την αρχή της αναλογικότητας».
Τα δικαστικά “Όχι”
Τον περασμένο Ιούλιο το δικαστήριο, με πλειοψηφία 3 ψήφων έναντι 2 και με αρνητική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, είπε «όχι» στο αίτημά αποφυλάκισής της. Δυόμιση μήνες ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης έχει σχηματιστεί γύρω της, γεγονός που καταδείχθηκε και σε συναυλίες για την στήριξη στο πρόσωπο της.
Η ίδια αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή της στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, άλλα και την εμπλοκή της με τα όπλα που βρέθηκα θαμμένα στην Πανεπιστημιούπολη. Ωστόσο ένα μέρος του δακτυλικού της αποτυπώματος την κρατά στη φυλακή από τον Ιούνιο, με τους πραγματογνώμονες που έχει διορίσει η οικογένεια της να επιμένουν ότι δεν μπορεί να ταυτίζεται το αποτύπωμα της με εκείνο που βρέθηκε σε ένα από τα όπλα.
Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου εκδικάστηκε η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης της 29χρονης Ηριάννας. Και το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, απέρριψε για μία ακόμα φορά το αίτημα αποφυλάκισης της 29χρονης Ηριάννας και του 31χρονου Περικλή, οι οποίοι θα επιστρέψουν στη φυλακή.
Διαβάστε ακόμα: Υπόθεση Ηριάννας: Εκδικάζεται το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας