Σαμοθράκη: Θάφτηκε από τη θεομηνία – Κομμένοι δρόμοι, χαμένες περιουσίες (pics&vids)
“Πνίγηκε” η Σαμοθράκη και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Το νησί βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή μετά το μπουρίνι που σάρωσε τα πάντα το βράδυ της Δευτέρας, ενώ πολύ άσχημη είναι η κατάσταση και σε ένα μεγάλο τμήμα της Θάσου, που επίσης επλήγη από ισχυρή κακοκαιρία.
Δρόμοι κόπηκαν, περιουσίες χάθηκαν, ζώα πέθαναν, ενώ τόσο το Κέντρο Υγείας του νησιού όσο και το Δημαρχείο τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας «κατέβηκε το βουνό και διαπέρασε το κτήριο».
Η ΕΜΑΚ και δυνάμεις του στρατού ήδη έχουν αναλάβει βασικές εργασίες ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους γύρω από το Κέντρο Υγείας, αλλά και τις λάσπες μέσα από το κτήριο, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες το συντομότερο δυνατόν.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο “για πρωτοφανές φαινόμενο και καταστροφή”, ενώ νωρίτερα στο star.gr μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα καταγραφούν οι καταστροφές στις ιδιοκτησίες των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να δοθούν και οι σχετικές αποζημιώσεις.
Αυτοψία στο νησί, πραγματοποίησε και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης που έφτασε εσπευσμένα για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να εκτιμήσει την κατάσταση.
Ο δήμαρχος περιγράφει πως σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση, που έχει διακοπεί από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ όπως τόνισε το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο του νησιού, που έχει καταστραφεί σχεδόν πλήρως! Για το λόγο αυτό τα σχολεία της Σαμοθράκης, παρόλο που δεν έχουν υποστεί ζημιές ως κτήρια, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, καθώς η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το ιστορικό της καταστροφής
Ήταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας όταν άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Οι τοπικές αρχές αντιλήφθηκαν γρήγορα τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξέδωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο πεζών όσο και οχημάτων. Όπως είπε και ο δήμαρχος του νησιού, “ήδη από το βράδυ μιλούσαμε για μεγάλες καταστροφές”.
Το πρωί της Τρίτης έγινε σαφές τι είχε συμβεί. Δρόμοι κόπηκαν από χείμμαρους, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και καταστράφηκαν καταστήματα. Από τις λάσπες πολλά κτίρια του νησιού, όπως το δημαρχείο αλλά και το Κέντρο Υγείας στην Καμαριώτισσα δεν λειτουργούν. Ήταν δε τέτοιος ο όγκος του νερού που έπεφτε για ώρες ώστε «χάλασε ο μετρητής στον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό στις 2.39 τα ξημερώματα και σταμάτησε στα 313 χιλιοστά βροχής», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας.
Ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ακόμη ότι το “δημαρχείο δεν υφίσταται” αφού ένας χείμαρρος το “διέσχισε” παρασέρνοντας τοίχους αλλά και μέρος της σκεπής.
Τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται να έχουν υποστεί οι περιοχές Παλαιάπολη – Χώρα – Αλώνια – Καμαριώτισσα. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα η επιθεώρηση και καταγραφή δεν γίνεται κανονικά λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στο οδικό δίκτυο. Εξαιτίας τους έχουν απομονωθεί οι οικισμοί Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας, Θέρμα, Καρυώτες.
Έχει καταστραφεί πλήρως το δίκτυο υδροδότησης της Σαμοθράκης και επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις τηλεπικοινωνίες.
“Παραδόξως, μόνο το ρεύμα δεν κόπηκε” είπε ο δήμαρχος στα ΜΜΕ, ενώ μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm είπε:
“Είμαστε σε αδιέξοδη κατάσταση” και συνέχισε: “Δημαρχείο δεν υπάρχει, μέσα από το κτίριο περνάει καταρράκτης, οι υδρομαστεύσεις παρασύρθηκαν και δεν έχουμε νερό”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες επικοινωνίες του δημάρχου με τον “έξω κόσμο” έγιναν κατά κύριο λόγο μέσω των ασυρμάτων της Πυροσβεστικής, απευθύνοντας έκκληση για αποστολή κάθε είδους βοήθειας, αφού ούτε το Κέντρο Υγείας στην Καμαριώτισσα έμεινε αλώβητο με το ισόγειο του να έχει καταληφθεί από τόνους λάσπης.
Κυβερνητικό Κλιμάκιο έχει μεταβεί στη Σαμοθράκη για αυτοψία, εκτίμηση των ζημιών και συντονισμό των άμεσων ενεργειών για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία των προηγούμενων ημερών.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μετέβη στη Σαμοθράκη με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα και από κοντά η κατάσταση και να συντονιστούν οι αναγκαίες ενέργειες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών, μετά την πρωτόγνωρη θεομηνία που έπληξε το νησί.
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κατάστασης την άμεση εφαρμογή σχεδίου ολιστικής αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων, ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο και να θωρακιστεί η Χώρα της Σαμοθράκης οριστικά.
Σημειώνεται ότι στον οικισμό καταλήγουν τέσσερα ρέματα, χωρίς την ύπαρξη ικανού δικτύου για την απορροή τέτοιας ποσότητας υδάτων. Συνέπεια αυτού ήταν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, λάσπης και βράχων να σωρευτούν εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας της Σαμοθράκης.
Νωρίς το μεσημέρι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ο δήμος Σαμοθράκης κηρύχτηκε σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός Κλιμάκια των μηχανικών της ΓΓ Υποδομών που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Σαμοθράκη εστιάζουν το πρόβλημα, κυρίως στη Χώρα της Σαμοθράκης η οποία δέχτηκε τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας, που προκάλεσαν καταστροφές στον οικισμό, καθιστώντας πρώτη προτεραιότητα την άμεση αποκατάστασή τους.
Στο νησί θα παραμείνουν για τον καλύτερο συντονισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, οι ΓΓ Υποδομών, Γ. Δέδες, και Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης.
Η συνεργασία, η άμεση ανταπόκριση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο νησί ήταν άοκνη και υποδειγματική.
Τεράστια είναι η συνεισφορά στο έργο αποκατάστασης και των δυνάμεων του στρατού και της πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν αδιάκοπα, από την πρώτη στιγμή, και οι δυνάμεις των οποίων θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο ήδη από αύριο.
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, έθεσε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού και των προσπαθειών για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια Αττικής.
Ζημιές και στην δυτική Θάσο από την θεομηνία
Η κακοκαιρία, μετά την Σαμοθράκη, με ανάλογη σφοδρότητα χτύπησε και τμήμα της Θάσου, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χώρος της μεγάλης λαϊκής του Πρίνου έχει γεμίσει λάσπες, ενώ επί ώρες έμειναν αποκλεισμένοι στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καζαβίτι 40 εκδρομείς, καθώς λόγω της βροχής οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι.
Όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, «πέρα από τον δρόμο στον Άγιο Παντελεήμονα είχαμε σοβαρές φθορές στον δρόμο που ενώνει τον Πρίνο με το Καζαβίτι, αλλά και μια σειρά προβλημάτων στον Σωτήρα, στην Καλλιράχη και στον Πρίνο (τόσο στον κάμπο όσο και στο δασύλλιο), λόγω τοπικών φαινόμενων πλημμυρών.
Αναγκαστήκαμε, μάλιστα, να κλείσουμε προληπτικά το δημοτικό σχολείο Πρίνου, ενώ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου προχώρησε σε αρκετές αντλήσεις νερών από σπίτια. Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Όλα αυτά δείχνουν ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα -μετά από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις- πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας