Σαρωνικός ώρα μηδέν: Σε ένα μήνα θα καθαρίσει (pics)
Τεράστια είναι πλέον η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη" στο Σαρωνικό τα ξημερώματα της Κυριακής. Η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε τόσο πολύ που έχει φτάσει πλέον μέχρι τη Γλυφάδα, ενώ οι εικόνες από τις ακτές, γεμάτες πίσσα, στη Σαλαμίνα, τον Πειραιά, τον Αγιο Κοσμά, προκαλούν θλίψη.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, εκτίμησαν ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού στον Σαρωνικό. Από το απόγευμα της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.
«Σε 20-25 ημέρες θα έχουν καθαριστεί τα πάντα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ, συμπληρώνοντας «Εχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας». Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο. Οπως έχει γίνει γνωστό, στην επιχείρηση μετέχει και υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος.
Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι το υπουργείο κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, αποδίδοντας στα ρεύματα τη μεταφορά της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές του παραλιακού μετώπου. Χαρακτήρισε δε «παραμύθια της Χαλιμάς» τις κατηγορίες βουλευτών της ΝΔ για αργοπορία του υπουργείου Ναυτιλίας.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για το ναυάγιο, υπήρξαν εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας είχε συνέπεια να προκληθεί η τραγική σημερινή εικόνα. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι Ελληνικού και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ έκαναν λόγο για ανύπαρκτη ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τα ΜΜΕ. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες του δήμου για μπάνιο.
Στις 20 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, μετά από αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ το αίτημα είχε καταθέσει και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Νότης Μηταράκης. Στη συνεδρίαση θα κληθούν συναρμόδιοι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Ανευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδας.
«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας, ζητώντας να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, «ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».
«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε» δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Ακτιβιστές και εθελοντές της οργάνωσης ήδη είναι στον Σαρωνικό, για να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη καταγραφή του προβλήματος. Μάλιστα, σήμερα μέλη της οργάνωσης ξεδίπλωσαν πανό στη Σαλαμίνα, με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας