46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017: Οι αρχαιολογικές ομιλίες στο Δίον

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017: Οι αρχαιολογικές ομιλίες στο Δίον
Το περίγραμμα των ομιλιών επιμελείται και συντονίζει ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτριος Παντερμαλής, ο οποίος διηύθυνε επί τέσσερεις και πλέον δεκαετίες το ανασκαφικό έργο στο Δίον. Σήμερα συνεχίζει τη λαμπρή καριέρα του από τη θέση του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πάνω από τρεις δεκαετίες πραγματοποιείται στη θέση Αγιονέρι του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου, ο θεσμός των "Αρχαιολογικών ομιλιών", με θεματολόγιο την επιστημονική έρευνα και τις ανακαλύψεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τόσο γύρω από την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, όσο και από περιοχές του Ελλαδικού χώρου αλλά και από τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στις εκάστοτε τιμώμενες χώρες του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Και φέτος στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, η εκδήλωση παρουσιάστηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017 στο κοινό που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιστημονικές εισηγήσεις των αρχαιολόγων.

Ο κ. Παντερμαλής, στο πρόσωπο του οποίου είναι αφιερωμένο το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ανέπτυξε το θέμα «Το της ψυχής το ήθος απομιμείσθαι». Ήταν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο μυθικό και το συναίσθημα με αναφορά τα όσα παρουσιάζονται στην έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης: «Ένας κόσμος συναισθημάτων». 

Πρόκειται για μια αφηγηματική έκθεση που διηγείται και φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου. Η περιήγηση είναι ένας θορυβώδης περίπατος στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης. Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. 

Η Κύπρος αποτελεί την τιμώμενη χώρα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Την εκπροσώπησε ο αρχαιολογικός λειτουργός του τμήματος αρχαιοτήτων Κύπρου, Ευστάθιος Ράπτου, του οποίου η ομιλία επικεντρώθηκε: « Στα νεώτερα ευρήματα για την παρουσία Μακεδόνων και Θεσσαλών στην ευρύτερη Δυτική Κύπρο».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα ανασκαφικά ευρήματα στην περιοχή της Πάφου και στην παρουσία των Μακεδόνων Βασιλέων στην αρχαία πόλη της Κύπρου, επισημαίνοντας: «Η ποιότητα και η ποσότητα των νέων ευρημάτων μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το υψηλό επίπεδο του υλικού πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνογνωσίας των Παφίων, και να επανεξετάσουμε θέματα που άπτονται της ιστορικής πορείας της Πάφου, των δομών της τοπικής κοινωνίας και των επαφών της με τους Βασιλείς της Μακεδονίας, ιδιαίτερα τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και με άλλες περιοχές της Μεσογείου».

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Κωνσταντίνου Λ. Ζάχου, Εφόρου Αρχαιοτήτων επί τιμή, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η ίδρυση της Νικόπολης μετά τη ναυμαχία του Ακτίου(31 π.Χ.)». Ο κ. Ζάχος που γεννήθηκε στην Κατερίνη, διεύθυνε τα έργα ανάδειξης του Ιερού της Δωδώνης και για είκοσι και πλέον χρόνια ασχολήθηκε με την ανασκαφική έρευνα, αναστύλωση και ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων για την σημαντική αρχαία πόλη της Ηπείρου, τόνισε: «Η Νικόπολη ιδρύθηκε για να γιορτάσει ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Οκταβιανός Αύγουστος, τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου, κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.  Είναι η πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Στους δέκα αιώνες της ακμής και της σημασίας της διαδραματίστηκαν εκεί γεωπολιτικές συγκρούσεις και γεγονότα που άλλαξαν τους χάρτες. Αναμετρήθηκαν σε αυτόν τον στενό λαιμό του Αμβρακικού Κόλπου, η Ρώμη και το Βυζάντιο, ο παγανισμός με τον  χριστιανισμό, οι Γότθοι με τους Ρωμαίους, οι Φράγκοι με τους Βούλγαρους

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία έντεχνης Ελληνικής και ξένης μουσικής, με τον Γιώργο Λυγερίδη στα σαξόφωνα και την Ευτυχία Βενιωτά στο πιάνο.

 

Σε ανάμνηση των φετινών αρχαιολογικών ομιλιών μέλη της διοίκησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, απένειμαν στους εισηγητές πίνακες ζωγραφικής που ετοίμασαν οι καλλιτέχνες-μέλη του Σωματείου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας. Οι πίνακες αποτυπώνουν το θεματολόγιο του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου «Νερό και Αρχαιότητες», καθώς επίσης το τιμώμενο πρόσωπο και τη χώρα και απεικονίζουν τα μνημεία του Δίου και τις φυσικές ομορφιές του αρχαιολογικού πάρκου της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων. 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Γρηγόρης Παπαχρήστος απένειμε τον πίνακα στον κ. Παντερμαλή, ο γενικός γραμματέας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Νικόλαος Πασχαλούδης στον κ Ράπτου και το μέλος-υπεύθυνη προβολής και διεθνών σχέσεων Χάιδω Παπαχατζή τον πίνακα στον κ. Ζάχο.

  Από μέρους της τιμώμενης χώρας, της Κύπρου, χαιρέτισε την εκδήλωση ο πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο διοικητής της 24ης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Ταξίαρχος Ιωάννης Βασιλάκης, αρχαιολόγοι, κ.ά.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της διοίκησης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΟΡ.ΦΕ.Ο Περικλής Χατζηγιάννης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play