Κραυγή απελπισίας πανεπιστημιακών: Ψηφίστε ό,τι θέλετε για την Παιδεία, αλλά κρατήστε το 10 χρόνια

Κραυγή απελπισίας πανεπιστημιακών: Ψηφίστε ό,τι θέλετε για την Παιδεία, αλλά κρατήστε το 10 χρόνια
"Για να μπορούμε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική. Πόσο να αντέξει αυτός ο οργανισμός;" -Σφοδρές αντιδράσεις για το ν/σ Γαβρόγλου: Το πρυτανικό συμβούλιο θα κρίνει αν θα παρεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ ακόμη και για διακίνηση ναρκωτικών!

Εντονες αντιδράσεις και στους κόλπους των πανεπιστημιακών προκαλούν πτυχές του ν/σ Γαβρόγλου το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Μετά τα σφοδρά που δέχθηκε η κυβέρνηση από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία, ήρθε η σειρά των πανεπιστημιακών. 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας που μίλησε στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Το ν/σ δεν είναι καλή εξέλιξη για ΑΕΙ, δεν προσφέρει προοπτική, και προκαλεί αναστάτωση στον τρόπο που λειτουργούμε».

"Ψηφίστε ό,τι θέλετε αλλά κρατήστε το 10 χρόνια" 

Ο Περικλής Μήτκας απηύθυνε μάλιστα έκκληση στο πολιτικό προσωπικό: «Ψηφίστε κάτι, ό,τι νομίζετε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά μη το αλλάζετε κάθε χρόνο… Αφήστε το για δέκα χρόνια για να μπορούμε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική. Ενώ περνάμε μια κατάσταση διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης πάνω σε αυτό έρχονται διαρκείς αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε… Πόσο να αντέξει αυτός ο οργανισμός;». 

Για το άσυλο

Παράλληλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ. αποκάλυψε ότι η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρυτανεία, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το ν/σ οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου μάλιστα ο κ. Μήκτας είπε ότι συμφώνησαν όλα τα πανεπιστήμια, αλλά ο υπουργός Παιδείας επέμεινε.

«Ζητήσαμε να παραμείνει η διάταξη για το άσυλο ως έχει, και να παρεμβαίνει η αστυνομία όποτε τελούνται παραβατικές πράξεις, δηλαδή να ισχύει στο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε όλη την επικράτεια με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» εξήγησε. 

«Όταν έχεις διακίνηση ναρκωτικών είναι δυνατόν να εξαρτάται η επέμβαση της αστυνομίας από την απόφαση ενός οργάνου (σ.σ πρυτανικό συμβούλιο με εκπρόσωπο φοιτητών) που έχει δυσκολία να συγκληθεί; Αυτά τα πράγματα μας φαίνονται αδιανόητα» τόνισε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ πρόσθεσε ότι με το ν/σ ο τρόπος που λειτουργούν τα ερευνητικά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα γίνεταιπολύ πιο δυσκολος και πολύπλοκος και με πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που αντιβαίνει και στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. «Αλλάζει η λειτουργία του ΑΕΙ χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και κέρδος. Ο τρόπος εκλογής πρυτανεων και αντιπρυτάνεων είναι τελείως λάθος» σημείωσε. 

Εντονη κριτική στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, άσκησε η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως.

"Ενώ σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου συζητούν για το πως θα κάνουν συνεργασίες εμείς συζητάμε αν η αστυνομία θα έχει δικαίωμα ή όχι να συλλαμβάνει έναν ληστή ή ένα βιαστή που δρα στους χώρους του πανεπιστημίου" δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση, λέγοντας ότι τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι άσυλο ιδεών, όχι εγκληματικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play