Εγκαίνια για το Μουσείο “Στρατής Ελευθεριάδης – Τεριάντ”

Εγκαίνια για το  Μουσείο “Στρατής Ελευθεριάδης – Τεριάντ”
Το μοναδικής αξίας αυτό Μουσείο στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη, του Στρατή Ελευθεριάδη, γνωστού ως Τεριάντ. Επίσης, στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών μεγάλων καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Grand's Livres» («Μεγάλων Βιβλίων») και «VERVE», καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.

Το ριζικά ανακαινισμένο Μουσείο – Βιβλιοθήκη «Στρατής Ελευθεριάδης- Τεριάντ (Tériade )» και την επανέκθεση των πολύτιμων έργων τέχνης που φιλοξενεί εγκαινιάζει στις 3 Ιουλίου η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Το μοναδικής αξίας αυτό Μουσείο στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη, του Στρατή Ελευθεριάδη, γνωστού ως Τεριάντ. Επίσης, στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών μεγάλων καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Grand’s Livres» («Μεγάλων Βιβλίων») και «VERVE», καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.

Ο Στρατής Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, το 1897. Πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει νομικά, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του, για να αφοσιωθεί στην παρακολούθηση των καλλιτεχνικών εξελίξεων της εποχής του. Με τις πρώτες κριτικές του, έδωσε ώθηση σε νέους καλλιτέχνες της εποχής και, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ζωγράφων και γλυπτών που έμελλε να σημαδέψουν τον 20ό αιώνα, υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού «Minotaure» και ιδρυτής του περιοδικού «Verve», στις σελίδες των οποίων παρουσίασαν έργα τους μεγάλοι ζωγράφοι.

Από το 1943 έως το 1975, εξέδωσε περίπου 45 βιβλία, κυρίως ποίηση, με εικόνες σχεδιασμένες από μεγάλους ζωγράφους και χαράκτες. Το 1979, δώρισε ένα μεγάλο μέρος του εκδοτικού του έργου, για να γίνει το Mουσείο στη Μυτιλήνη. Η χήρα του, Αλίς, έχει δωρίσει μεγάλο μέρος της συλλογής του σε Mουσείο στη Γαλλία.

Σε εκείνον οφείλεται και η ανακάλυψη του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Μάλιστα, με δική του δωρεά χτίστηκε καταρχήν το Μουσείο Θεοφίλου, σε κτήμα της οικογένειάς του στη Βαρειά της Μυτιλήνης, ενώ, αργότερα και λίγα μέτρα πιο πέρα, χτίστηκε και το Μουσείο Τεριάντ, το οποίο φιλοξενεί έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, που ανήκαν στη συλλογή του. Πέθανε στο Παρίσι, το 1983.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play