Ακίνητα: Σε “ελεύθερη πτώση” οι τιμές τους

Ακίνητα: Σε “ελεύθερη πτώση” οι τιμές τους
Ξεκινά η ηλεκτρονική καταγραφή τιμών των ακινήτων. Έως και 50% κάτω από τις αντικειμενικές. Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τη βάση δεδομένων, για να παρακολουθεί και να υπολογίζει online τις αξίες των ακινήτων, αρχίζει να δημιουργεί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το ένα μετά το άλλο, όσα ακίνητα πωλούνται, εμφανίζονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο αναδεικνύεται σε χρήσιμο εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς, αλλά και στην ίδια την εφορία) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση των τιμών αγοράς των ακινήτων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώντας την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Μητρώου, οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τα επίπεδα τιμών, με τις οποίες γίνονται οι μεταβιβάσεις ανά περιοχή.

Και πράγματι, οι πληροφορίες είναι όντως εντυπωσιακές, καθώς αποτυπώνουν την κατάρρευση της κτηματαγοράς, ακόμα κι αν κάποιος κακόπιστος υποστηρίξει ότι πέρα από το αναγραφόμενο τίμημα στα συμβόλαια, μέρος των αγοραπωλησιών γίνεται και με «μαύρο» χρήμα. Ιδού κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

– Διαμέρισμα 78,41 τετραγωνικών στο Παλαιό Φάληρο, 3ου ορόφου, του 2002, με 10 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους και σε πολυκατοικία με 2 προσόψεις του 2002, αγοράστηκε στις 12 Μαρτίου 2017 για 60.000 ευρώ, δηλαδή σε αξία 769 ευρώ ανά τμ, δηλαδή στη μισή αξία από την αντικειμενική που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.600 ευρώ!

– Αντίστοιχα, στην Ηλιούπολη, διαμέρισμα 113 τετραγωνικά στον 1ο όροφο, με τιμή ζώνης 1200 ευρώ, πουλήθηκε στις 4 Απριλίου 2017 για 80.729,46 ευρώ, δηλαδή σχεδόν μισοτιμής (-40%) σε σχέση με τις τιμές που υπολογίζει η εφορία.

– Διαμέρισμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, σε πολυκατοικία του 2001, πρώτου ορόφου 81,28 τετραγωνικών και με βοηθητικούς χώρους 14,21 τμ πουλήθηκε για 95.000 ευρώ στις 3 Απριλίου 2017. Καθώς η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 1.550 ευρώ, το ακίνητο πουλήθηκε 30% κάτω από την τιμή που υπολογίζει η εφορία.

– Διαμέρισμα 100 τ.μ. του 1970 στη Θεσσαλονίκη, 3ου ορόφου, πωλήθηκε προς 15.000 ευρώ, δηλαδή προς 150 ευρώ/τ.μ. όταν η Τιμή Ζώνης παραμένει στα 1.250 ευρώ/τ.μ.

Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και η χρήση της γίνεται ανώνυμα. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις.

Οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές που εμφανίζονται στα συμβόλαια, τα οποία έχουν πέσει στο Μητρώο, ενισχύουν την άποψη ότι το νέο σύστημα υπολογισμού αξιών ακινήτων δεν μπορεί να στηθεί αποκλειστικά και μόνο με βάση τα στοιχεία των συμβολαίων, καθώς αφενός ο αριθμός τους είναι περιορισμένος αφετέρου τα επίπεδα τιμών είναι συγκυριακού χαρακτήρα αν λάβει κανείς την προσφορά και ζήτηση.

Το γρίφο θα κληθούν να λύσουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, που θα συνδράμουν το έργο της ειδικής Επιτροπής, η οποία θα ενισχυθεί από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Στατιστικής Υπηρεσίας, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα. Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει η Επιτροπή να έχει καταλήξει στην ενδεδειγμένη μεθοδολογία, έτσι ώστε ως το τέλος του έτους να έχουν γίνει οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Στόχος είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα υπολογισμού αξιών, έτσι ώστε ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2018 να γίνει με το νέο σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play