Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα όγδοα γενέθλιά του
Συνολικά 1.475.022 επισκέπτες δέχτηκε σε ένα χρόνο το μουσείο Ακρόπολης, το οποίο αύριο (20/6) γιορτάζει τα όγδοα γενέθλιά του κι ανοίγει στο κοινό όλους τους εκθεσιακούς χώρους, από το πρωί έως τα μεσάνυχτα και με ελεύθερη είσοδο μετά τις 8 το βράδυ. Για τον εορτασμό των γενεθλίων του, μια μεγάλη οθόνη στο ισόγειο του μουσείου θα προβάλει βίντεο με εικόνες από επτά μεγάλα σπήλαια που «φωλιάζουν» στις υπώρειες της Ακρόπολης, εκεί όπου λατρεύτηκαν ο Απόλλωνας, η Αφροδίτη, ο Πάνας, θεοί και Νύμφες.
Ένα θεματικό μουσείο ξεχωριστό από πολλές απόψεις, αναπόσπαστο κομμάτι του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και του αρχαιολογικού χώρου, διαθέτει την δική του αρχαιολογική ανασκαφή και κατέχει, συγκριτικά με άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου, μια σπάνια πρωτιά την οποία μνημόνευσε σήμερα ο πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής: «Πώς να το κάνουμε; Είναι το πρώτο μουσείο το οποίο γνωρίζει τον τόπο προέλευσης των περισσότερων ευρημάτων του, σε σχέση με άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου, που αναφέρονται είτε σε δωρεές, συχνά με σκοτεινό παρελθόν, είτε σε ευρήματα προερχόμενα από λεηλασίες».
Ο Δημήτρης Παντερμαλής, στο σύντομο απολογισμό του για το διάστημα Ιουνίου 2016-Μαϊου 2017, αναφέρθηκε, σε αριθμούς: πρώτοι, μεμονωμένοι, επισκέπτες οι Έλληνες, σε ποσοστό 33%, ακολουθούν οι αγγλόφωνοι 27%, γαλλόφωνοι 8%. Συνολικά, στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του μουσείου, το έχουν επισκεφτεί 11 εκατ. επισκέπτες, τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια. Μιλώντας για τα πεπραγμένα και τις σταθερές του μουσείου, ο ίδιος συνέδεσε το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με τη συνεχή εμβάθυνση στη γνώση γύρω από τα γλυπτά.
Στη λογική, λοιπόν, της λεπτομερούς καταγραφής, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα με τρισδιάστατες σαρώσεις απ’ όλες τις μετόπες του Παρθενώνα. «Σήμερα η τεχνική προσέγγιση των αρχαιοτήτων είναι εξίσου σημαντική με την αισθητική, γιατί ο αρχαίος καλλιτέχνης έδινε μορφή στην ύλη με τα εργαλεία που κατασκεύαζε ο ίδιος» τόνισε ο Δ. Παντερμαλής.
Επίσης, αναφέρθηκε στον ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο οι συντηρητές αποκαθιστούν τα ευρήματα που φέρουν ίχνη χρώματος -«το μουσείο διαθέτει τις περισσότερες πρωτότυπες αρχαιότητες με ίχνη χρώματος και το επόμενο βήμα είναι οι χρωματιστές αναπαραστάσεις». Αναμένοντας να υποδεχθεί τον Ιούλιο την έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π Χ -200 μΧ» που έρχεται από το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, το μουσείο της Ακρόπολης περιμένει επίσης την έγκριση από το ΚΑΣ, για τη μελέτη της ανασκαφής του μουσείου, η οποία έχει ολοκληρωθεί, ώστε να ξεκινήσει το καλοκαίρι την διαμόρφωση του χώρου για να είναι επισκέψιμος στο κοινό σε περίπου δύο χρόνια.
«Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι του μουσείου;» ρωτήθηκε ο κ. Παντερμαλής. «Είναι περίπου 300 συνολικά, από τους οποίους 190 αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και 80 έκτακτοι. Όλοι είναι προσωπικό του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, πλην δύο συντηρητών που προσλήφθηκαν βάσει του οργανογράμματος του μουσείου και μιας αρχαιολόγου που αναμένεται να έρθει. Από το οργανόγραμμα που έχει καταρτίσει το μουσείο έως την εφαρμογή του, ο δρόμος είναι μακρύς. Το θέμα είναι ότι λειτουργούμε. Πώς λειτουργούμε, όμως, εμείς το ξέρουμε» σχολίασε ο κ. Παντερμαλής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας