Θύμα της κυβερνοεπίθεσης το ΑΠΘ

Θύμα της κυβερνοεπίθεσης το ΑΠΘ
Οι χάκερς "χτύπησαν" το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Συναγερμός σε όλο τον κόσμο. "Χτύπησαν" 99 χώρες. Αντιπρύτανης ΑΠΘ: Όλα δουλεύουν κανονικά, παρά την κυβερνοεπίθεση".

“Κυβερνοπόλεμος” ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, με χάκερς να επιτίθενται στο σύστημα των νοσοκομείων της Βρετανίας, αρχικά, και να εξαπλώνεται στη συνέχεια σε ακόμη 98 χώρες.

Αν και οι πληροφορίες ήθελαν η Ελλάδα να μην βρίσκεται ανάμεσα στα “θύματα”, φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει, καθώς το ΑΠΘ να χτυπήθηκε από τους χάκερς.

Η επίθεση ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία, όπου οι χάκερς χτύπησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «χακάροντας» υπολογιστές και αναγκάζοντας νοσοκομεία να παραπέμψουν αλλού τους ασθενείς, αλλά πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες.

Μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου επισημαίνει ότι η δραστηριότητα του κακόβουλου λογισμικού γρήγορα κλιμακώθηκε σε τεράστια διάδοση και μέσα σε λίγες ώρες είχαν εντοπισθεί πάνω από 75.000 επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. 

Το διεθνές δίκτυο RT επίσης τονίζει πως ο ανιχνευτής MalwareTech έχει εντοπίσει πάνω από 100.000 συστήματα που προσβλήθηκαν από την επίθεση τις τελευταίες 24 ώρες.

Ερευνητές της εταιρείας Kaspersky Lab έχουν καταγράψει περισσότερες από 40.000 επιθέσεις σε 99 χώρες.

Αντιπρύτανης ΑΠΘ: Όλα δουλεύουν κανονικά, παρά την κυβερνοεπίθεση”

“Δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, και δεν θα σταματήσει, καμία κεντρική υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης” τονίζει ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος, μετά την κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε.

“Πρόσβαλε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς”, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρύτανης, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως “όλα δουλεύουν κανονικά και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Οι χώρες που χτυπήθηκαν

Σύμφωνα με τον Guardian, ανάμεσά τους βρίσκονται οι Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ιταλία και Αίγυπτος. Στην Ισπανία επηρεάστηκαν μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Στη Γερμανία, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, επλήγησαν πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων.

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν επεκταθεί στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, αν και τα ισχυρότερα χτυπήματα τα δέχθηκαν οι χώρες της Ευρώπης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι 1.000 υπολογιστές περίπου έχουν επηρεαστεί από την επίθεση.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της Agari (εταιρεία ασφάλειας) κάνει λόγο για τυχαίο τρόπο επίθεσης και όχι στοχευμένο, τονίζοντας πως δεν προοριζόταν για μεγάλους θεσμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play