Φεστιβάλ Αθηνών: Είκοσι εκδηλώσεις που δίνουν ρυθμό στο Ηρώδειο
Τις μουσικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, στις 31 Μαΐου, 2, 3, 4 και 7 Ιουνίου. Μία μεγαλειώδης παραγωγή, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με την Τσέλια Κοστέα (31/5, 3,7/6) και την Σάε Κιουνγκ Ριμ (2,4/6) στον κεντρικό ρόλο. Η δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το φετινό καλοκαίρι είναι ο «Τροβατόρε / Τροβαδούρος» του Τζουζέππε Βέρντι, στις 21, 23, 25 και 27 Ιουλίου. Τον κεντρικό ρόλο σε αυτό το αρχετυπικό μελόδραμα του Ρομαντισμού ερμηνεύουν οι Πιέρο Πρέττι (21, 23/7) – Βάλτερ Φρακάρο (25, 27/7), ενώ η Τσέλια Κοστέα ερμηνεύει τη Λεονόρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Ο Θάνος Μικρούτσικος δίνει μία μεγάλη συναυλία στις 13 Ιουνίου, με τραγούδια από το σύνολο του έργου του. Έχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια μουσικής καριέρας, ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου με τους Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη και Μαριάννα Πολυχρονίδη και μας λέει: «Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω».
Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Ιμάνυ, πραγματοποιεί το όνειρό της να τραγουδήσει στο Ηρώδειο και στις 15 Ιουνίου προσκαλεί το κοινό να τραγουδήσει μαζί της. Μαζί με τη μπάντα της θα ερμηνεύσει τις μεγάλες της επιτυχίες, αλλά και κομμάτια από τον νέο της δίσκο.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) παρουσιάζει στις 17 Ιουνίου έργα Γιάννη Κωνσταντινίδη, Σ. Ραχμάνινοφ και Π. Ι. Τσαικόφσκι. Στο κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του Σ. Ραχμάνινοφ, με την ΚΟΘ συμπράττει ο διεθνούς φήμης σολίστας, Βασίλης Βαρβαρέσος.
Η Μαρία Φαραντούρη συναντά τους Τζιχάν Τούρκογλου, Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ και Άνια Λέχνερ, σε ένα ιδιότυπο ταξίδι «Πέρα από τα σύνορα». Στις 19 Ιουνίου, στο Ηρώδειο θα συναντηθούν οι μουσικές παραδόσεις της Ανατολής με τα μουσικά ρεύματα της Δύσης.
Ο δημοφιλής Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Λουντοβίκο Εϊνάουντι φιλοξενείται στη σκηνή του Ηρωδείου στις 20 Ιουνίου για να μεταφέρει το κοινό στο μαγικό μουσικό του σύμπαν. Στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, παρουσιάζει έργα Μπαχ, Ρότα και Μουσόργκσκι, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, σε μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο.
Στις 25 και 26 Ιουνίου, η Καμεράτα παρουσιάζει το θρυλικό μιούζικαλ, «Sweeney Todd/Σουήνυ Τοντ – ο δαιμόνιος κουρέας της Φλητ στρητ». Πιστή στο ραντεβού της με το μιούζικαλ, η Καμεράτα ανεβάζει το βραβευμένο με Τόνυ έργο, με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές (Χάρης Ανδριανός, Νάντια Κοντογεώργη κα), καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο.
Στις 28 Ιουνίου, το Ηρώδειο κατακλύζεται από τις Μουσικές της Κρήτης. Εξήντα μουσικοί και τραγουδιστές και είκοσι χορευτές συνθέτουν μέσα από τραγούδια το μουσικό πανόραμα του νησιού, που καλύπτει τη μουσική του παράδοση από άκρη σε άκρη.
Στις 30 Ιουνίου, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας γιορτάζει τα 20 χρόνια της, με τη συναυλία «Μη μου γράφεις γράμματα?». Στη μεγάλη αυτή συναυλία, που είναι αφιερωμένη σε όλους όσους βιώνουν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Χαΐνηδες, Encardia, Ασπασία Στρατηγού, Λεωνίδας Μπαλάφας και Μαρίνα Σάττι.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει τα 180 χρόνια του και γιορτάζει με μία συναυλία την 1η Ιουλίου. Μια αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του πανεπιστημίου της, στην οποία συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τη σύμπραξη γνωστών τραγουδιστών και της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Μία ιδιαίτερη μουσική συνάντηση θα γίνει στο Ηρώδειο στις 3 Ιουλίου. Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» τραγουδά μαζί με σύνολο Τούρκων τραγουδιστών, με πρωτοστατούντες τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Κουτζί Εργκιουνέρ, σε ένα ταξίδι όπου η βυζαντινή μουσική συναντά την οθωμανική.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο Φεστιβάλ με δύο συναυλίες στο Ηρώδειο. Στις 5 Ιουλίου, ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για την ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν, «Θωρηκτό Ποτέμκιν», ταινία-ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Γερμανού αρχιμουσικού Γενς Τρέστερ. Στις 15 Ιουλίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει με έναν ζωντανό μύθο του πιάνου, τη Μάρτα Άργκεριχ, που με τη μαθήτριά της, Θεοδοσία Ντόκου και την αφήγηση της Ανν Ντυτουά, ερμηνεύουν υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Στις 6 και 7 Ιουλίου, ο σπουδαίος μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, συμπράττοντας με δύο σημαντικούς σολίστες: τον νεαρότατο τσελίστα Πάμπλο Φερράντες (6/7) και τον Ρώσο πιανίστα Ντένις Ματσούεφ (7/7).
Αγαπημένος τραγουδοποιός πολλών γενεών, ο Μανώλης Ρασούλης επηρέασε πλήθος δημιουργών, πολλοί από τους οποίους συναντιούνται στη σκηνή του Ηρωδείου, για μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του. «Όλα σε θυμίζουν?» τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Θοδωρής Κοτωνιάς, Σοφία Παπάζογλου, Μάνος Πυροβολάκης, Ναταλία Ρασούλη, Μπάμπης Στόκας, Αγγελική Τουμπανάκη και ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος.
Μία πολυαναμενόμενη συναυλία, το «Solo in concert» του Γιαν Τιρσέν, θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Ο Τιρσέν, γνωστός κυρίως από τη μεγάλη επιτυχία του σάουντρακ της ταινίας «Αμελί», έχει φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και έρχεται στο Ηρώδειο για μία βραδιά γεμάτη με παλαιές και νέες αγαπημένες μελωδίες του.
Ο Βιμ Μέρτενς, δραστήριος δημιουργός με φανατικό κοινό παγκοσμίως, επιστρέφει στη χώρα μας και δίνει μία μοναδική συναυλία στις 30 Ιουλίου. Ο τίτλος της συναυλίας «Dust of truths», προέρχεται από τον τίτλο της τελευταίας του μουσικής δημιουργίας, που ο Μέρτενς έγραψε αντλώντας έμπνευση από την Ελλάδα.
Η μουσική στο Ηρώδειο κλείνει την 1η Αυγούστου, με τη συναυλία μίας σπουδαίας διοργάνωσης: Το «Sistema Europe Youth Orchestra», είναι ένα σχήμα που αποτελείται από 190 νεαρούς μουσικούς ηλικίας 10-20 ετών και 30 δασκάλους μουσικής από 27 χώρες, που εφαρμόζουν τα προγράμματα της Sistema με στόχο την «κοινωνική δράση μέσω της μουσικής». Η ετήσια συνάντησή τους γίνεται φέτος στην Αθήνα και γιορτάζουν τη δύναμη της μουσική με μία μεγάλη συναυλία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας