Η Λυδία Κονιόρδου στους εκθεσιακούς χώρους της documenta 14
Αμέσως μετά η Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε στην πλατεία Αυδή το έργο της Kροάτισσας καλλιτέχνιδας Sanja Iveković που εντάσσεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ δημόσιας τέχνης της documenta με τίτλο Monument to Revolution (Μνημείο στην Επανάσταση). Σε κεντρικό σημείο της πλατείας υπάρχει μία πλατφόρμα χτισμένη από τούβλα που προέρχονται από πρώην βιομηχανικά κτήρια και κατοικίες από εργατικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά.
Το έργο έχει άμεση σύνδεση με το μνημείο «για τη Νοεμβριανή Επανάσταση» το οποίο σχεδίασε ο Ludwig van de Rohe. Είχε στηθεί το 1926 αφιερωμένο στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ και το κατέστρεψαν οι Ναζί το 1935.
Το υλικό του προερχόταν από τούβλα σημαδεμένα από τις σφαίρες των προφασιστικών ομάδων των freicorps.
Το εγχείρημα της εικαστικού ήταν να ανακατασκευάσει το αρχικό μνημείο μετατρέποντας το σε αφορμή για νέες μορφές πολιτικής δράσης με έρεισμα την πίστη στους ιστορικούς αγώνες, προσφέροντας, ένα σκηνικό για μελλοντική χρήση.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του έργου. Στη συνέχεια θα συμπληρωθεί σε πόλεις του κόσμου όπου και θα αποτυπωθεί με αντίστοιχο υλικό και συμβολισμό η κοινωνική τους ιστορία.
Η Λυδία Κονίορδου τόνισε σχετικά με το έργο της Sanja Iveković ότι σημαίνει τη «σύνδεση της σημερινής Αθηνάς με την Αθήνα που αντιστάθηκε στον Ναζισμό και στην στέρηση της ελευθερίας και της ισότητας των δικαιωμάτων.»
Ειδικότερα για τη documenta 14 υπογράμμισε ότι «είναι μία σημαντική στιγμή για την πόλη. Συνδέει όχι μόνο με τα μεγάλα της μουσεία αλλά και τις περιοχές. Έτσι ώστε να εντοπίσουμε αυτό που είναι σήμερα απαραίτητο στο να ξαναβρούμε τη Ευρώπη και την Ελλάδα.»
Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Ωδείο Αθηνών στην οδό Ρηγίλλης. Σε αυτή τη μεγάλη καλλιτεχνική κυψέλη, που εκτείνεται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κτηρίου, όλες οι εκφάνσεις του εικαστικού σύμπαντος έχουν εκπροσώπηση (εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική, περφόμανς κ.α.)
Την Υπουργό ξενάγησε η Candice Hopkins σύμβουλος Επιμέλειας της documenta 14.
«Βρισκόμαστε στο Ωδείο Αθηνών, τον χώρο που φιλοξένησε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον έχει διαποτίσει η προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Χρήστου. Του σπουδαίου συνθέτη με το πρωτοποριακό πνεύμα που επηρέασε δημιουργούς σε όλο τον κόσμο.»
Η documenta 14 ανοίγει για το κοινό στις 8 Απριλίου μετά τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από τους πρόεδρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας