Άγρια κόντρα για την ΕΡΤ – Ξυδάκης: είναι τριτοκοσμική – Τσακνής: έχεις βαριά ευθύνη

Άγρια κόντρα για την ΕΡΤ – Ξυδάκης: είναι τριτοκοσμική – Τσακνής: έχεις βαριά ευθύνη
Άγρια αντιπαράθεση για την δημόσια τηλεόραση ξέσπασε μεταξύ του πρώην υπουργού Νίκου Ξυδάκη και του προέδρου της ΕΡΤ, Δ. Τσακνή ενώ στο «χορό» μπήκε και η ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, προκάλεσε αίσθηση μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτηρίζοντας την ΕΡΤ «τραγική» και «τριτοκοσμική».

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα γενίκευση την κριτική του στους δημοσιογράφους αποκαλώντας τους «εξευτελισμένους και μισογύνηδες».

Όπως υποστήριξε για όλα φταίει «η δημοσιογραφία του κουτσομπολιού» όπως την αποκάλεσε, «η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και συμπαρέσυρε τις κυριακάτικες εφημερίδες αποβλακώνοντας τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να πετύχουν τους στοιχειώδεις όρους αναπαραγωγής».

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, υπενθυμίζει στον κ. Ξυδάκη ότι ήταν υπουργός Πολιτισμού επί εννέα μήνες. «Τεράστια η ευθύνη σου λοιπόν στην περίπτωση αυτής της … κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση».   Τονίζει δε ότι «Ενας σχολιαστής, φίλε (;) Νίκο, δικαιούται (το «δικαιούται» για την οικονομία της συζήτησης) να κάνει την οποιαδήποτε κρίση-κριτική, έστω και χωρίς να ζυγίσει την κάθε του λέξη. Ένας πολιτικός και μάλιστα πρώτης γραμμής όμως, οφείλει μια πιο υπεύθυνη στάση».

Μάλιστα άφησε υπονοούμενα για το «πού το πάει» ο Ν. Ξυδάκης: «Εσύ, που ξέρεις από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, έπρεπε να είσαι ουσιαστικά κριτικός απέναντί μας και όχι άκριτα αφοριστικός. Δημιουργείς ερωτήματα με τη στάση σου!» έγραψε ο Ν. Τσακνής και συμπλήρωσε: «Με ειλικρίνεια μιλώντας, δεν ξέρω πού πραγματικά στοχεύεις. Μήπως για άλλη μια φορά (όπως πολλοί τελευταία κάνουν) χτυπάς το σαμάρι; Μήπως εκεί έξω, υπάρχει ένα κάπως θολό αριστερό ακροατήριο, με το οποίο θέλεις να  συναντηθείς; Πάντως, το να θέλεις να μας… διορθώσεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς, το θεωρώ μάλλον απίθανο!» για να καταλήξει ειρωνικά υπογράφοντας ως «πρόεδρος τριτοκοσμικής».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση για την ΕΡΤ, η ΝΔ είπε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «δικαίωσε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας με τα όσα είπε για την ΕΡΤ ωστόσο διέπραξε βαρύ ατόπημα εκτοξεύοντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για το σύνολο των δημοσιογράφων».

Όπως ανέφερε η ΝΔ «Ο κ. Ξυδάκης ομολόγησε, στους Δελφούς, την καθεστωτική αντίληψη της Κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι “η Ε.Ρ.Τ. είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτήν τη στιγμή”. Δικαίωσε έτσι απόλυτα τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και τις καταγγελίες της για τις πρακτικές που ακολουθεί η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. και την απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης από τους κ. Τσίπρα και Παππά. Διέπραξε, όμως, και βαρύ ατόπημα, εκτοξεύοντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για το σύνολο των δημοσιογράφων. Έμπλεξε τις αυταπόδεικτες αλήθειες για την Ε.Ρ.Τ. με ανοίκειες ύβρεις».

Ο Ν. Ξυδάκης επεφύλασσε απάντηση για την ΝΔ, όχι όμως για τον Δ. Τσακνή. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «συστηματικά και μεθοδευμένα προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικά γεγονότα βάσει μιας παλιάς γνώριμης τακτικής: Όσο πιο μεγάλο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό θα είναι. Είναι η πεπατημένη μιας επικοινωνίας – προπαγάνδας που βασίζεται στη στρέβλωση και την επιλεκτική αναπαραγωγή λέξεων ή φράσεων».

Ο Ν. Ξυδάκης  κάλεσε δε τα στελέχη της ΝΔ «πριν παίξουν το παιχνίδι της παραπληροφόρησης, ας αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για το μαύρο στην ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013, το πάρτι των θαλασσοδανείων εις βάρος των μετόχων των τραπεζών και της επιχειρηματικότητας, την απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης και την συμβολή τους, έμμεση και άμεση, στην κρίση που μαστίζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια».

Όπως υποστήριξε ο κ. Ξυδάκης, «τα δάκρυα τους για την ΕΡΤ, που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, δεν τα πιστεύει κανείς», ενώ συμπλήρωσε πως «όσο για τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, του λάιφστάιλ, της δολοφονίας προσωπικοτήτων και της εκτέλεσης συμβολαίων, στην οποία αναφέρθηκα στο φόρουμ εκτενώς, και αποκλειστικά σε αυτήν, κανείς χαρακτηρισμός δεν είναι ανοίκειος. Η δική μας αγωνία ταυτίζεται με την αγωνία όλων των άλλων, των πολλών πραγματικών δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, για την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, τους όρους υγιούς αναπαραγωγής τους, και τη συμβολή τους στη λειτουργία της δημοκρατίας».

Ανταπαντώντας η ΝΔ στον Ν. Ξυδάκη τον εγκαλεί ότι δεν έχει το θάρρος να απαντήσει στον Δ. Τσακνή γιατί «κάποιοι από το Μαξίμου του τράβηξαν το αυτί» όπως αναφέρει.

«Η ανακοίνωση – απολογία του κ. Ξυδάκη προφανώς απευθύνεται, μέσω της Νέας Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Ε.Ρ.Τ. Ο ΚοινοβουλευτικόςΕκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το θάρρος να απαντήσει απευθείας στον κ. Τσακνή. Προφανώς, γιατί κάποιοι από το Μέγαρο Μαξίμου του τράβηξαν το αυτί για τις αλήθειες που είπε για την Ε.Ρ.Τ» σχολιάζει η ΝΔ.  

Και διερωτάται: «Άραγε, κ. Ξυδάκη, τι θα απαντήσετε στα παρακάτω που σας καταμαρτυρεί ο “σύντροφός” σας κ. Τσακνής; 

– “Υπήρξες Υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου, λοιπόν, στην περίπτωση αυτής της … κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση”.

– “Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ε.Ρ.Τ.”.

– “Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της … κατρακύλας της Ε.Ρ.Τ. ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα”. 

Γι’ αυτά και πολλά άλλα υποτιμητικά του κ. Τσακνή έχετε να πείτε κάτι κ. Ξυδάκη;». 

Τέλος η ΝΔ υπό μορφήν υστερόγραφου ερωτά τον κ. Τσακνή (αλλά και τον κ. Ταγματάρχη): «Αλήθεια πρόεδρε της τριτοκοσμικής, κατά τον Ξυδάκη, Ε.Ρ.Τ., αφού σκοπεύετε να διεκδικήσετε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, γιατί δεν κάνατε το ίδιο με την Ευρωλίγκα του μπάσκετ; Ε;».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play