Απονεμήθηκαν τα Βραβεία “Κάρολος Κουν”
Σπύρος Ευαγγελάτος, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Τάρλοου, Ανθή Ευστρατιάδου, Βασίλης Παπαβασιλείου αλλά και Μιχαήλ Μαρμαρινός είναι ανάμεσα σε όσους τιμήθηκαν χθες στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Θεάτρου και Μουσικής, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή του Βραβείου σκηνοθεσίας «Καρόλου Κουν» στον Δημήτρη Τάρλοου, για την εξαιρετικής μυθοπλαστικής πυκνότητας και παραστατικότητας, αισθαντική και ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του διασκευασμένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα».
Το Βραβείο ερμηνείας απέσπασε η Ανθή Ευστρατιάδου, που στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, διέπρεψε στον ρόλο της συζύγου και της επαναστάτριας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο δυναμισμό και παρασύροντας το κοινό με την αστείρευτη ενέργειά της.
Το βραβείο δραματουργίας Νεοελληνικού Έργου, απονεμήθηκε στον Βασίλη Παπαβασιλείου για τον συνταρακτικό μονόλογό του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», έναν ιδιοφυή, θεματολογικά και μυθοπλαστικά, κλαυσίγελο για τη σημερινή εθνική μας κακοδαιμονία, σε μοναδικά συναρπαστική ερμηνεία του ιδίου.
Βραβείο Διεθνούς ρεπερτορίου απονεμήθηκε ομοφώνως στον Γιώργο Δεπάστα για τις σπουδαίες -πιστές στο γράμμα και το πνεύμα – μεταφράσεις των έργων «Η όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε αναγνώριση και της μακρόχρονης, πολύτιμης μεταφραστικής δημιουργίας του με έργα ξένης, κυρίως γερμανόφωνης, δραματουργίας.
Βραβείο Νέου ή πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη του θεάτρου κέρδισε η Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της, στον Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις και σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, ως «Μαρία» στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και ως «Ι-330» στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, για τον μοναδικό και άμεσο τρόπο με τον οποίο μετέτρεπε ένα θέατρο βασικά σωματικό, σε δρώντα λόγο, χαρίζοντας υπόσταση υλική στις λέξεις, κάνοντάς τες χειροπιαστές.
Βραβείο Αρχαίου Δράματος απονεμήθηκε στον Μιχαήλ Μαρμαρινό για τη σκηνοθεσία της παράστασης «Νέκυια», βασισμένη στη ραψωδία λ της «Οδύσσειας», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, όπου κατόρθωσε να συνδυάσει αρμονικά τη δική μας Ομηρική παράδοση με τον κώδικα του Ιαπωνικού θεάτρου «Νο», με τη συνδρομή και του Ιάπωνα Ροκούρο Γκένσο Ουμεουάκα στο ιαπωνικό κομμάτι, και να μας ταξιδέψει κάθετα στον πανανθρώπινο μύθο της «καθόδου στον Άδη», κοινό σε όλους τους πολιτισμούς, από τη Μεσόγειο έως την Άπω Ανατολή.
Βραβείο για θεατρολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας απονεμήθηκε ομοφώνως στον σκηνοθέτη, Ομότιμο Καθηγητή, Ακαδημαϊκό και επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Σπύρο Ευαγγελάτο για την πρωτοπόρο μελέτη του «Γεώργιος Μόρμορης, Αμύντας του Τάσσου» -έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2012-, που μαζί με την πρώτη παρουσίαση του έργου, του έτους 2016 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθετημένη από τον ίδιο, συνέβαλε σημαντικά τόσο στη μελέτη του κοινωνικού βίου των Επτανήσων του 18ου αιώνα όσο και στην ανάδειξη ενός έργου σημαντικού για τη μελέτη της κρητοεπτανησιακής θεατρικής παράδοσης και της εν γένει εξέλιξης της νεοελληνικής δραματουργίας.
Το Μεγάλο Βραβείο απονεμήθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, για τις 40 και πλέον μουσικές του για το Θέατρο και τον Χορό, από την «Όμορφη Πόλη» μέχρι τη «Γειτονιά των Αγγέλων» και από τον «Ζορμπά» μέχρι το «Ορφέας και Ευρυδίκη», ένα συνολικά σημαντικό κεφάλαιο της δημιουργίας του άξιο περαιτέρω έρευνας και εμβάθυνσης. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη τελετή γι’ αυτό και η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του, τις προσεχείς ημέρες παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων της επιτροπής των βραβείων.
Στην Επιτροπή Θεάτρου και Χορού, με πρόεδρο την Αριστούλα Ελληνούδη, συμμετέχουν περαιτέρω οι κριτικοί Κωστής Δ. Μπίτσιος, Λέανδρος Πολενάκης, Καλλιόπη Ραπανάκη και Ανδρέας Ρικάκης, ενώ η Επιτροπή Μουσικής, με πρόεδρο τον Κυριάκο Λουκάκο, συναριθμεί επίσης τους Κωνσταντίνο – Πατρίκιο Καράμπελα – Σγούρδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Αλέξη Σπανίδη και Ευτύχιο Χωριατάκη.Βραβεία Κριτικών Μουσικής 2016
Το Μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στον Βύρων Φιδετζή για τα μαθήματα μουσικής πατριδογνωσίας που παραδίδει, μέσω των μέχρι σήμερα 12 κύκλων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, καθώς και για την εν γένει ανεκτίμητη προσφορά του στην έντεχνη Ελληνική μουσική δύο αιώνων, που άλλαξε δραματικά τη θεώρησή μας γι’ αυτήν.Βραβείο για Μουσικολογικό Σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας απονεμήθηκε στο σύγγραμμα «Παύλος Καρρέρ» της Αύρας Ξεπαπαδάκου για τον υψηλού επιπέδου εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας με μονογραφία για σημαντικό Έλληνα συνθέτη του 19ου αιώνα, προϊόν εξονυχιστικής έρευνας.
Βραβείο Πολιτιστικού Οργανισμού που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια απέσπασε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Λέσβου), για τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης σε ένα συμβολικό χώρο που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης.
Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή του βραβείου 2016 σε δισκογραφική εργασία της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος, στον δίσκο «Τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων» του Θεόδωρου Αντωνίου από το Κουαρτέτο εγχόρδων L’AΝΙΜΑ (L’Anima String Quartet), διπλό άλμπουμ, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways (2014), αντιπροσωπευτικό και ελπιδοφόρο δείγμα συστηματικής ενασχόλησης του Κουαρτέτου, και ιδιαιτέρως της κορυφαίας του Στέλλας Τσάνη, με την ελληνική μουσική δωματίου.
Έπαινος απονεμήθηκε στον δίσκο «Lamento» του Συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, παραγωγή της εταιρείας συναυλιών Φόρμιγξ και έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Naïve (2014), για την ευφάνταστη ανάδειξη της ορχηστρικής γραφής σε μία επιλογή από σπάνιες καντάτες των Carissimi, Strozzi, Rossi και Provenzale, έξοχα ερμηνευμένες από τη μεσόφωνο Romina Basso.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας