Προσφυγικό: Βαρυχειμωνία με εγκλωβισμένους μετανάστες και “φρενίτιδα” Ερντογάν
Τα φαινόμενα βίας κατά των μεταναστών και προσφύγων που παρατηρήθηκαν ξανά στη Χίο χθες το βράδυ θα μπορούσαν να αποτελέσουν “εικόνα” από το κοντινό μέλλον για το σύνολο του προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στο κάδρο των εξελίξεων σχετικά με την Τουρκία και την ΕΕ.
Η αυτονόμηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης έδειξε και τη σημασία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας μιλά για την “καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος”, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που δέχονται τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων στις περιοχές τους είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης από τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη μεταφορά 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, αριθμός που δεν πρόκειται να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης σε περιοχές όπως η Λέσβος, όπου μόνο κατά τις τελευταίες 24 ώρες δέχθηκε πάνω από 100 άτομα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα δεδομένα “μαυρίζουν” ακόμα περισσότερο αν υπολογιστεί και η απειλή της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές για το προσφυγικό τον περασμένο Μάρτιο. Συμφωνία που βρίσκεται ήδη στον αέρα, από την επιλογή Ερντογάν να πάει στα “άκρα” την κόντρα με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις εκκαθαρίσεις αντιπάλων του “Σουλτάνου” στο εσωτερικό της Τουρκίας. Και όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις αντιφρονούντων (το πρωί της Παρασκευής εκδόθηκαν 103 εντάλματα σύλληψης για ακαδημαϊκούς στην Κωνσταντινούπολη) τόσο ο Τούρκος πρόεδρος οξύνει το κλίμα, με δηλώσεις όπως αυτή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ένωση.
Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει αναφέρει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πως αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της παροχής ταξιδιωτικής βίζα για τις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών εντός ΕΕ μέχρι το τέλος του 2016, η συμφωνία για το προσφυγικό θα εκπέσει.
Για την Ελλάδα, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την επιστροφή στο καλοκαίρι του 2015, όταν στα νησιά του Αιγαίου είχαμε καθημερινά αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας