Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Ακρόπολη

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Ακρόπολη
Δείτε LIVE την ξενάγηση του απερχόμενου πλανητάρχη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Θα ακολουθήσει ομιλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φεύγει από Ελλάδα στις 4 για Βερολίνο. Συνάντηση με Μέρκελ.

Έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ακρόπολη. Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο από την προϊστάμενη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπανού, με την οποία έβγαλε και την πρώτη του φωτογραφία.

Αυτή την ώρα ο Ομπάμα ξεναγείται στο Μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο απερχόμενος πλανητάρχης αναχωρεί για το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την Άγγελα Μέρκελ, με την “καυτή” συνέχεια του ελληνικού χρέους να “παίζεται” στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όπως ξέρετε είναι το τελευταίο ταξίδι μου, πριν αποχωρήσω από την Προεδρία και θεώρησα ότι ήταν ένα ταξίδι, που έπρεπε να γίνει, να επισκεφτούμε μια χώρα, από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς δημιουργούνταν”, είπε ο Ομπάμα κατά τις χθεσινές του δηλώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο. 

“Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί”, τόνισε ο ίδιος.

Λίγο αργότερα, στις δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο απερχόμενος πλανητάρχης, αφού ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας “kalispera”, υπογράμμισε πως “όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τα φώτα τους, εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση “καλός κ’αγαθός”, πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ”.

Δρακόντεια και σήμερα τα μέτρα ασφαλείας-Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στο μεταξύ, δρακόντεια παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η μεγάλη ταλαιπωρία θα συνεχιστεί για τους επιβάτες.

Ειδικότερα, κλειστός θα είναι από 09:30 ο σταθμός του Μετρό «Ακρόπολη». Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό, χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

Ο πεζόδρομος στη Διονυσίου Αεροπαγίτου είναι αποκλεισμένος από τη δυναμική παρουσία της αστυνομίας. Παράλληλα, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο από τις 14:00 έως τις 16:00, δύο ώρες δηλαδή πριν την αναχώρηση του Ομπάμα από την Αθήνα με προορισμό το Βερολίνο.

Ακινητοποιημένοι θα είναι, επίσης, και οι συρμοί του Τραμ από τις 10:00 έως τις 16:00, ενώ λόγω στάσης εργασίας εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στη Γραμμή 1 από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Κλειστοί δρόμοι

Κυκλοφοριακό κομφούζιο αναμένεται στους δρόμους της Αθήνας, λόγω των μετακινήσεων του Ομπάμα από τον Αστέρα προς την Ακρόπολη και από εκεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, σταδιακά κλείνουν όλοι οι δρόμοι γύρω από την Παραλιακή αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο. Κλειστές θα είναι και το μεσημέρι, από τις 14:00 έως τις 16:00, η Αττική Οδός και η Βάρης-Κορωπίου, όπως και χθες, την ώρα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα οδηγείται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από όπου και θα αναχωρήσει από τη χώρα μας. 

“Λουκέτο” στα σχολεία

Την ίδια ώρα, κλειστά παραμένουν πολλά σχολεία του δήμου Αθηναίων λόγω των μέτρων ασφαλείας, που έχουν ληφθεί για την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο δήμος Αθηναίων, μετά από εισήγηση των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, αποφάσισε να μη λειτουργήσουν σήμερα τα εξής σχολεία:

1. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΣΠΑ στην οδό Σκουφά 43.

2. 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στην οδό Π. Κυριακού 10.

3. 15ο Νηπιαγωγείο Αθήνας στην οδό Π. Κυριακού 10.

4. 1ο 12/ θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4.

5. 35ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στην οδό Κωλέττη 34

6. 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην οδό Καλλισπέρη 1

7. 27ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στην οδό Καλλισπέρη 1

8. 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στην οδό Αδριανού 106-108

9. 74ου Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Βασίλειος Καμπάνης» στην οδό Αδριανού 106-108

10. Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4

11. Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4

12. 95ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Κωλέττη 34

13. 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ

14. 10 ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

15. 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών

16. 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών

17. 5ο Γυμνάσιο Αθηνών

18. 46ο Γυμνάσιο Αθηνών

19. 46ο ΓΕΛ Αθηνών

20. 26ο ΓΕΛ Αθηνών

21. 26ο Γυμνάσιο Αθηνών

22. 1ο Πειραματικό Γυμνασίου Αθηνών

23. 2ο Πειραματικό Γυμνασίου Αθηνών

24. 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών

25. Ε.Ε.Ε.Ε. Κωφών και Βαρηκόων

26. Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνών.

Επίσης, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, λόγω του εορτασμού της επετείου για τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν θα λειτουργήσουν τα παρακάτω σχολεία:

1) Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κωφών Αθήνας

2) 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

3) 15ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

4) Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών

5) 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών

6) 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών

7) 5ο Γυμνάσιο Αθηνών

46ο Γυμνάσιο Αθηνών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play