Στα “κάγκελα” για συντάξεις… των 150 ευρώ!

Στα “κάγκελα” για συντάξεις… των 150 ευρώ!
Σοκαριστικά στοιχεία για τις περικοπές, που προωθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το νέο ασφαλιστικό, παραθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ.

Οι συνταξιούχοι προκαλούν “σύγκρυο” στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς από κυριότεροι ψηφοφόροι της Αριστεράς τώρα στρέφονται κατά των χειρισμών της, οι οποίες οδήγησαν σε επικουρικές… πείνας. 

Εν μέσω τριπλής “σφαγής”  συνταξιούχοι προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ήδη για αύριο, Πέμπτη έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οι ίδιοι καταγγέλλουν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που ξεπερνούν το 80%, ενώ στις κύριες φτάνουν μέχρι και το 45%. 

Μάλιστα, σήμερα 250.000 συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα ένα μεγάλο σοκ μπροστά από τα ΑΤΜ, καθώς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στις “ουρές”, για να λάβουν “ψίχουλα”. Στις τριπλά “τσεκουρεμένες” επικουρικές, προστίθεται και η παρακράτηση των αναδρομικών, έτσι ορισμένοι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους το ποσό μόλις των 20 ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, αφού βάσει του νόμου οι μειώσεις αρχίζουν από τον Ιούνιο αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο.

Με πρόσφατη νομοθετική διάταξη τέθηκε πλαφόν στις μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις, προκειμένου να μην μηδενιστούν πολλές επικουρικές συντάξεις. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι η αναδρομική κράτηση δεν πρέπει να ξεπερνά μηνιαίως το 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία αναδρομική κράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα υποστούν από αυτόν τον μήνα μειώσεις στις επικουρικές κατ’ ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής των περικοπών που υπέστησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο (επικουρικές Δημοσίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (επικουρικές ιδιωτικού τομέα) καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016. Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτόν τον μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017-Φεβρουαρίου 2017.

Την ίδια ώρα δε σοκ προκαλούν τα στοιχεία, που παραθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος για τις βαθιές περικοπές στις συντάξεις, τις φέρνει η κυβέρνηση με τις νέες μειώσεις που εφαρμόζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για όσους υπέβαλαν αίτηση από 1η Ιουλίου 2015 μέχρι 12 Μαΐου 2016 δεν υπολογίζεται ούτε το κατώτατο όριο ούτε η εθνική σύνταξη, οδηγώντας σε απώλειες έως και 53%. Επίσης, οι νέες συντάξεις χηρείας θα είναι ακόμα χαμηλότερες, αφού αντί του κατώτατου ορίου που ήταν 430 ευρώ, με το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα στοιχεία σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ:

-εκκρεμούν 122.147 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ

-το τελικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2016 θα ανέλθει στα περίπου 800 εκατ. ευρώ

-το Μάρτιο του 2016 ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ 1.301.852 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 531.664 μερικής απασχόλησης

-το ΙΚΑ οφείλει από συνεισπραττόμενες εισφορές 1,1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play