Ο Ιερώνυμος σήκωσε (αναπάντεχα) τους τόνους

Ο Ιερώνυμος σήκωσε (αναπάντεχα) τους τόνους
"Καρφιά" κατά της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους από τον αρχιεπίσκοπο, βολές σε Φίλη και κυβέρνηση για τα θρησκευτικά.

Με έντονο ύφος (που δεν έχει επιδείξει άλλη φορά σε δημόσιες τοποθετήσεις του) ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους κατά της κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, τόνισε ότι “δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα”.

Στην ερώτηση σχετικά με το “πώς φτάσαμε σε τόσο μεγάλη ένταση με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών με την κυβέρνηση», ο κ. Ιερώνυμος εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Παιδείας, λέγοντας ότι «ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος” και πως “άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Επομένως από μία τέτοια σχέση δεν περιμένει κανείς καλούς καρπούς”. 

Ο αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: “Ο λαός τους ψήφισε, ο λαός θα απολαύσει τα καλά και τα κακά και στο συγκεκριμένο θέμα, ποιο λόγο έχει ο πρωθυπουργός, η Αριστερά, ο Κομμουνισμός -αν θέλετε- να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα; Ολόκληρη ιστορία ποιος θα πάρει το παγκάρι της Ευαγγελιστρίας, του ναού της Τήνου. Και την καλύτερη απάντηση την έδωσε το ΚΚΕ. Και από τα κόμματα όλα το ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας. Και τον συγχαίρω από αυτή τη θέση είπε “δε μπορώ να καταλάβω ένα κομμουνιστικό κόμμα, μία Αριστερά, τι δουλειά έχει στο παγκάρι της Εκκλησίας;””.

Συνέχισε λέγοντας: “Υπάρχει σύγχυση αποστολής και είναι πολύ επικίνδυνο. Ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα ως υπουργός Παιδείας αλλά η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει ποια είναι η πίστη της; Όταν βλέπει ότι όλα κατακρεμνίζονται και στο θέμα της Παιδείας και στο θέμα των σχέσεων, στις παραδόσεις μας, στην Ιστορία. Δεν έχει λόγο αυτή η Εκκλησία να πει πώς θέλει τα Θρησκευτικά;”

Ανέφερε: “Έχετε αυτές τις απόψεις, τις σεβόμαστε. Ακούστε και τις απόψεις της Εκκλησίας, να κάνουμε επιτροπές, να υπάρξει συμφωνία να δημιουργηθεί ένα νέο βιβλίο. Η άποψή μου είναι να γίνει μία επιτροπή της Εκκλησίας και μία επιτροπή του πρωθυπουργού, που θα συνεργαστούν. Συμφωνήσαμε σε αυτό”.

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ρώτησε τον κ. Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό “αν έχει να μας πει κάτι δικό του” και εκείνος του απάντησε: “Έχουμε μπροστά μας τον πρωθυπουργό, ό,τι πει ο πρωθυπουργός”.

Ο κ. Ιερώνυμος συνέχισε: “Φύγαμε ειρηνικά και όμορφα, είπαμε τις απόψεις μας στους δημοσιογράφους, ε, δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα. Τόσο, που αισθάνθηκα άσχημα κι εγώ και τα μέλη της Επιτροπής άσχημα όταν πήγαμε στη Σύνοδο, να τους έχουμε πει άλλα πράγματα και να ακούγονται άλλα. Στη διαμαρτυρία μας απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού και μας λέει «μην ακούτε, αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, αυτά θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές απόψεις”. 

Στην ερώτηση για το αν πρέπει να διδάσκονται και άλλες θρησκείες στα σχολεία, αλλά να υπάρχει κι ένα κομμάτι για την ορθοδοξία, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε πως “αν δείτε τα βιβλία που κυκλοφορούν, έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Αλίμονο μας εάν δεν κάνουμε για τις άλλες θρησκείες σήμερα. Να τις εμπλουτίσουμε. Αλλά όχι να μπορούμε να αλλοιώσουμε και να χαλάσουμε το δικό μας. Δεν είναι της ώρας. Αν σας κάνω μία μικρή ανάλυση στα μαθήματα που επιχειρείται να γίνει, θα σηκωθείτε από τη θέση σας. Θα φρίξετε. Αλλά αυτά είναι για άλλους και για άλλο χρόνο”.

Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι δεν είναι άνθρωπος των συγκρούσεων και ότι πάντα προσπαθεί να βρει λύσεις μέσω του διαλόγου, ωστόσο τόνισε ότι δίνει μάχη για τις αρχές του. Προειδοποίησε ότι αν διαφανεί αδιέξοδο, η Εκκλησία “δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια”.

Χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας

Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει στην Αποστολή την ποιμαντική της Εκκλησίας, η λέξη χωρισμός. Χωρίζω ποιον; Το παιδί μου; Στην Ελλάδα οι πολίτες δημιουργούν το Κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Η Εκκλησία γεννάει τους πολίτες”.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε λόγο για μητρική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε “ποιος θα μας χωρίσει;”

Συνέχισε λέγοντας ότι “για εμάς, δεν υπάρχει η λέξη χωρισμός. Όποιος όμως θέλει από το Κράτος, από τους πολίτες, να πάει στο καλό. Δεν μας πειράζει. Τον περιμένουμε να ξαναγυρίσει”.

Μιλώντας για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής “όλες οι προτάσεις για την εκκλησιαστική περιουσία πάσχουν”. «”χουμε 10.000 οικογένειες ιερέων. Θα τους αφήσουμε χωρίς μισθό;”διερωτήθηκε και πρόσθεσε: “Ας μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει αντί να μας δίνει το μισθό”.

Για τον “αποχριστιανισμό”

Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τόπος “προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό” και χαρακτήρισε “βαθιά νυχτωμένους” εκείνους που δεν το βλέπουν.

Για το αν βλέπει πραγματικό κίνδυνο ισλαμοποίησης της χώρας, ο αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: “Δεν είναι κίνδυνος ισλαμοποίησης όταν πιστεύουμε ότι αυτοί ήρθανε και θα πάνε στις πατρίδες τους. Αλλά δεν είναι ότι το καλύτερο. Είναι μια απόπειρα αλλοίωσης από κέντρα. Να μην είναι μόνο η γλώσσα ελληνική, να μην είναι μόνο θρησκεία η ελληνική, να μην είναι μόνο η συνείδηση ελληνική.

Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό. Εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι. Και εκείνοι που το βλέπουν χαίρονται γιατί βλέπουν και το καμαρώνουν ότι το πρόγραμμα τους και το όνειρο τους πραγματοποιείται”.

Σε ό,τι αφορά στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι αν και αρχικά ήταν θετικός, πλέον είναι επιφυλακτικός. Ανέφερε ότι “θα μπορούσε να αναβληθεί, έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται; Τίποτα δε θα κάνουμε”.

Διερωτήθηκε δε: “Ποιος θα το διοικήσει; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Και ο άλλος ο κίνδυνος ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων. Στο τζαμί ποιοι θα πάνε; Θα πάνε οι Σιίτες, θα πάνε οι Σουνίτες; Θα αρχίσει ένας άλλος καυγάς εσωτερικός”.

“Δεν έχουμε Ταλιμπάν”

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακραίες φωνές στην Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι “δεν έχουμε ούτε ακραίους, ούτε Ταλιμπάν”, ενώ ανέφερε ότι “δεν κάνει λάθος ο Αμβρόσιος, είναι λάθος ο τρόπος που τα λέει”.

“Ούτε ακραίους έχουμε, ούτε Ταλιμπάν. Έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν με έναν άλλο τρόπο πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό και θέλουν μία άλλη αντιμετώπιση”, είπε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωση για Καμμένο

Ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος του είπε πως “αν δεν συμφωνείτε Μακαριότατε, ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί”.

Χαρακτήρισε ωστόσο δημιουργικές τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό, ενώ καταλόγισε στα κόμματα ότι “δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί ένα τείχος’, για να έχουν πιο ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play