Στο “μικροσκόπιο” του ΣτΕ ο νόμος Παππά
Της Βούλας Μαλαίνου
Εν μέσω “αναταράξεων” στη Δικαιοσύνη και πολύ κρίσιμης συγκυρίας στην εγχώρια πολιτική σκηνή πραγματοποιείται η σημερινή διάσκεψη του ΣτΕ, έπειτα από την απόφαση-κόλαφο για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία έκρινε, ως παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών.
Τις μέρες, που ακολούθησαν της ετυμηγορίας του ΣτΕ, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και τώρα όσα γεγονότα αναμένονται να εκτυλιχθούν ως την ερχόμενη Τετάρτη, όπου συνεδριάζει ξανά το συμβούλιο για το μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας, θα “τρέχουν” παράλληλα με τον πολιτικό αναβρασμό ενόψει του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος, όπως λένε πληροφορίες του www.pagenews.gr, ενδέχεται να γίνει ακόμα και πριν την τελική απόφαση του Δικαστηρίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα τόσο για το πολιτικό όσο και για το τηλεοπτικό μέτωπο, ενώ ύστερα από τα “σκάνδαλα”, που ξέσπασαν και στο Σώμα των Δικαστών, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις αναμένεται να διεξαχθούν σε ιδιαίτερα βαρύ και τεταμένο κλίμα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η «ροζ» υπόθεση του αντιπροέδρου του Στε, η οποία έφτασε μέχρι και στον Άρειο Πάγο, έχει οδηγήσει σε έναν ανοιχτό “πόλεμο” την Ένωση με την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται βέβαια εδώ ότι οι πρώτες συγκρούσεις άρχισαν, όταν ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μαξίμου τους εκπροσώπους των ανώτατων δικαστηρίων, τάζοντας λεφτά από εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ οι δικαστές είχαν ζητήσει πρώτοι συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, για να θέσουν επί τάπητος τις διαρροές περί και νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, αλλά ωστόσο οι ίδιοι δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Στη σημερινή διάσκεψη, η τέταρτη στη σειρά, το Δικαστήριο θα εμβαθύνει στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, καθώς καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. ΟΗ κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τα σπουδαία της ερχόμενης Τετάρτης. Οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού δίνουν και παίρνουν και ο πρωθυπουργός “στήνει” τη στρατηγική του, προετοιμαζόμενος για όλα τα ενδεχόμενα
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας άλλα λέει τη μία και άλλα λέει την άλλη.
Αφενός βέβαια έχει δηλώσει πως εάν το ΣτΕ κρίνει, ως αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, τότε θα γυρίσουμε στο παλιό καθεστώς με τα μη αδειοδοτούμενα κανάλια, αφετέρου όμως ενώ έχει ανοίξει “παράθυρο” σε τροποποιήσεις επί της ρύθμισης, ταυτόχρονα πότε λέει πως δεν θα επαναφέρει την τροπολογία για το «μαύρο» στους τέσσερις σταθμούς και πότε όπως θα το κάνει. Την ίδια στιγμή και ο κ. Τσίπρας, επιτιθέμενος στα ΜΜΕ και μιλώντας για “μιντιακό πραξικόπημα” με τις πλάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζει πως η κυβέρνηση είναι μεν υποχρεωμένη να σεβαστεί την όποια απόφαση του ΣτΕτ, είναι όμως και υποχρεωμένη να μην σωπάσει.
Σε περίπτωση που το Συμβούλιο κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, τότε θα πρόκειται για μία μεγάλη πολιτική ήττα της Αριστεράς, την ώρα που από δεξιά… έρχεται η ΝΔ, με πολύ υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει τους τόνους και να πάει σε συμβιβασμό ως προς τα επίμαχα σημεία του νόμου Παππά.
Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη νευρικότητα και την αμηχανία του πρωθυπουργού για τον δομικό ανασχηματισμό, την ώρα που ενώ ο κ. Παππάς είναι ο πιο στενός του συνεργάτης, ωστόσο ο ίδιος δεν απολαμβάνει τη στήριξη των συντρόφων του κόμματος, όπως έδειξε η σταυροδοσία στο Συνέδριο στο ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας