Τρίτη και… φαρμακερή διάσκεψη στο ΣτΕ: Πάει για επ’ αόριστον αναβολή

Τρίτη και… φαρμακερή διάσκεψη στο ΣτΕ: Πάει για επ’ αόριστον αναβολή
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για επανεκκίνηση των συζητήσεων για την υπόθεση των προσφυγών των καναλαρχών. Στην εντατική μέλος του Συμβουλίου. Φορτισμένο το κλίμα στο Συμβούλιο, μετά τη διαταγή Παρασκευόπουλου για έρευνα σε βάρος δικαστή.

Λίγο πριν την διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ενώ μαίνεται η άγρια κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το “μαύρο” στα κανάλια, απρόοπτες εξελίξεις στο ΣτΕ οδηγούν σε επ’ αόριστον αναβολή της σημερινής, τρίτης συνεδρίασης για το διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να “παγώσουν” και να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Όλα αυτά ενώ σιγά σιγά φτάνουμε στα τέλη Οκτωβρίου και μένουν λίγοι μήνες, ώστε το “σήμα” για τους σταθμούς, που δεν έλαβαν άδεια, να χαθεί οριστικά. Ήδη από την πρώτη διάσκεψη του ΣτΕ, στην οποία πυροδοτήθηκε θύελλα αντιδράσεων, μπορούσε να διαπιστώσει κανείς ότι η μάχη για την τηλεοπτική πίτα, εν μέσω αναβρασμού και στο χώρο της Δικαιοσύνης, θα είναι διαρκείας!

Αιφνίδια γεγονότα ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτροχιάζουν τα χρονοδιαγράμματα. Μέλος της διάσκεψης της Ολομέλειας του συμβούλου Επικρατείας και μέλος της επίμαχης διάσκεψης, Αριστόβουλος-Γεώργιος Βώρος οδηγήθηκε εκτάκτως στην εντατική, μετά από καρδιακό επεισόδιο, όπου του τοποθετήθηκε stent λόγω απόφραξης αρτηρίας.

Ωστόσο, στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπάρχουν ήδη δύο αναπληρωματικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε, μετά την ξαφνική ασθένεια του κ. Βώρου.

Η σημερινή διάσκεψη, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 το απόγευμα, έχει στιγματιστεί από την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για την έρευνα σε βάρος δικαστή, ο οποίος συμμετέχει στην υπόθεση με τον επίμαχο διαγωνισμό, μετά από διαρροές στον ηλεκτρονικό Τύπο, οι οποίες “καίνε” την προσωπική του ζωή.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ελεγχόμενος δικαστής, σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό Τύπο, έδειξε το 2014 έντονο ενδιαφέρον για σπουδάστρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών η οποία στη συνέχεια εισήλθε ως δικαστής στο ΣτΕ. Αίσθηση προκαλεί, δε, το γεγονός ότι η εφημερίδα Αυγή αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της το όνομα του εν λόγω δικαστικού, σε μια κίνηση ασυνήθιστη για τα δεδομένα μιας εφημερίδας αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων.

Μετά από τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις το κλίμα στη σημερινή διάσκεψη αναμένεται ιδιαίτερα φορτισμένο, δεδομένων και των αντιπαραθέσεων που υπήρξαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις και εν μέσω εμφυλίου στο δικαστικό Σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη της περασμένης Παρασκευής διακόπηκε χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση επί της νομιμότητας των προσφυγών των καναλαρχών. Οι δικαστές, όπως λένε οι πληροφορίες, διαφώνησαν έντονα ως προς την εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου για απόρριψη των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών, ως απαράδεκτων.

Ειδικότερα, ο εισηγητής εξέφρασε την άποψη ότι οι αιτήσεις ακύρωσης (πρώτες προσφυγές) των τηλεοπτικών σταθμών, που συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016, δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα στους προσφεύγοντες, αφού δεν προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη με βάση ότι δεν είχε γίνει ακόμη τότε η προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών. Κατά συνέπεια πρέπει, σύμφωνα με τον εισηγητή, να απορριφθούν οι προσφυγές τους ως απαράδεκτες.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό η πρόταση του εισηγητή δεν είναι δεσμευτική για τους συμβούλους Επικρατείας. Εάν συμφωνήσουν με την πρόταση του εισηγητή οι δικαστές, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, ως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Εάν όμως το ΣτΕ εκφέρει κρίση για νομιμότητα των προσφυγών, τότε το δικαστήριο θα εξετάσει μετέπειτα τη νομιμότητα του επίμαχου νόμου Παππά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play