Πόσες ελληνικές επιχειρήσεις πήγαν Βουλγαρία;

Πόσες ελληνικές επιχειρήσεις πήγαν Βουλγαρία;
Φεύγουν μαζικά οι επιχειρηματίες από τη χώρα τους, επιλέγοντας για την έδρα τους τη Βουλγαρία, όπου η φορολογία είναι "αστεία" σε σχέση με την Ελλάδα!

Αν και το 2015 είχαν καταμετρηθεί πάνω από 60.000 αιτήσεις για άνοιγμα προσωπικών ή εταιρικών λογαριασμών και απόκτηση ΑΦΜ, η τάση για μαζική φυγή στη Βουλγαρία , έχει εξασθενήσει, όπως επεσήμανε προσφάτως ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Οι εταιρίες που μετέφεραν την έδρα τους στα Βαλκάνια το έκαναν περισσότερο για να διακινούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μετά τα capital controls, παρά εξαιτίας τις φορολογικής επιβάρυνσης. Γι αυτό και οι πιο πολλές εταιρείες στα Βαλκάνια καταγράφουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν υπαλλήλους .

Πάντως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις καθημερινά μεταφέρονται στην γειτονική Βουλγαρία.

Μόλις δυο ώρες από την Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Μπλαγκόεφγκραντ, μια πόλη 71.000 κατοίκων στη νότια Βουλγαρία. Εκεί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», έχουν ιδρυθεί 5.000 ελληνικές εταιρίες, οι μισές απ όσες άνοιξαν στη Βουλγαρία από την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, δηλαδή μια ελληνική επιχείρηση για κάθε 14 κατοίκους.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες επιχειρήσεις με κίνητρο τον χαμηλό φόρο μόλις 10% έναντι 29% του ελληνικού, ιδρύουν στη Βουλγαρία εταιρείες, είτε για να ξεκινήσουν εκεί παραγωγική δραστηριότητα, είτε με σκοπό τις τριγωνικές συναλλαγές η απλώς ως κάλυψη για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ώστε να αποφύγουν και τα τέλη κυκλοφορίας. 

Αποκορύφωμα του φαινομένου υπήρξε η περσινή χρονιά, όταν με βασικό κίνητρο να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls εγκαινιάστηκαν 2.050 νέες ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από ποτέ άλλοτε.

Το 2016 σύμφωνα με την εφημερίδα, το φαινόμενο επιμένει. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016 εμφανίζονται να άνοιξαν στη Βουλγαρία 581 νέες ελληνικές επιχειρήσεις. Αριθμός που αντιστοιχεί στον εντυπωσιακό μέσο όρο της έκδοσης 9-10 ΑΦΜ την ημέρα.

Η μεταφορά της έδρας πάντως δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται να συνεκτιμήσει ο επιχειρηματίας τον κίνδυνο συναλλαγματικής αστάθειας στα Βαλκάνια, την έλλειψη εξειδίκευσης του προσωπικού και την έλλειψη υποδομών. Σίγουρα ένας απασχολούμενος στην παροχή υπηρεσιών είναι πιο εύκολο να μεταφέρει την έδρα του εν προκειμένω στην Κύπρο και να πληρώνει χαμηλή φορολογία και εισφορές. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play